Impinsi spre pensie

marți, 02 septembrie 2003, 23:00
3 MIN
 Impinsi spre pensie

Un act normativ, aprobat intr-o recenta sedinta de guvern, stabileste o metodologie in cinci etape, pentru procedura de incadrare a unor locuri de munca in categoria grupelor speciale. Prin marirea de la 4 la 50 a numarului categoriilor de salariati care lucreaza in conditii speciale se revine, practic, la situatia existenta inainte de 1 aprilie 2001 cind, prin Legea pensiilor, grupele I si II au fost inlocuite cu munca in conditii speciale si, respectiv, deosebite. In plus, este evident ca numarul pensionarilor va creste considerabil in raport cu cel al salariatilor, dat fiind faptul ca incadrarea in grupe speciale da dreptul la pensionari anticipate.
Specialistii in domeniu sint de parere ca aprobarea acestei hotariri va duce la un dezechilibru si mai mare intre numarul contribuabililor si cel al pensionarilor. „Actualmente, in Vrancea sint aproximativ 50 de mii de asigurati, deci s-ar putea spune ca proportia este de circa 1,7 pensionari la un salariat, si asta pentru ca sint persoane care primesc doua pensii. Incadrarea in conditii deosebite de munca da dreptul la reducerea virstelor standard de pensionare, ceea ce ar face sa creasca numarul de pensionari. In acelasi timp, angajatorii vor trebui sa plateasca mai mult la CAS, in conditiile in care multi nu platesc nici acum, pentru conditii normale de munca. Intr-un fel nu cred ca le convine, iar incadrarea in conditii deosebite nu e obligatorie. Ei pot spune ca au asigurat toate conditiile pentru ca un anumit loc de munca sa nu fie considerat ca facind parte din grupa celor trecute in conditii deosebite”, a declarat Ion Chivoiu, directorul adjunct al Casei Judetene de Pensii Vrancea.
De mentionat ca actualmente, potrivit Legii 19 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, locurile de munca in conditii deosebite reprezinta acele locuri de munca care, permanent sau periodic, pot afecta capacitatea de munca a asiguratilor din cauza gradului mare de expunere la risc. Sint considerate locuri de munca in conditii speciale unitatile miniere, pentru salariatii care muncesc in subteran cel putin 50% din timpul normal de munca in luna respectiva; activitatile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I si II de expunere la radiatii; aviatia civila, pentru personalul navigant prevazut de lege; activitatea artistica desfasurata in profesiile prevazute de lege.
Comisie speciala de acordare a avizelor
Metodologia in cinci etape stabilita prin actul normativ incepe cu nominalizarea locurilor de munca incadrabile in grupa celor speciale si se termina cu efectuarea expertizei tehnico-medicale, la solicitarea si pe cheltuiala angajatorului. De asemenea, a fost prevazuta si infiintarea unei comisii speciale pentru acordarea avizelor de incadrare in conditii speciale, din care vor face parte reprezentanti ai Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei si ai Ministerului Sanatatii. In baza avizelor date de aceasta comisie, Casa Nationala de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS) va elabora un proiect de lege care va completa articolul referitor la locurile de munca in conditii speciale din Legea 19. De mentionat ca reevaluarea locurilor de munca in vederea incadrarii lor in categoria celor cu conditii speciale va putea fi solicitata pina la sfirsitul anului 2004.
Mai mult, hotarirea de guvern prevede ca perioadele de timp anterioare datei de 1 aprilie 2001, in care salariatii au muncit cel putin 50%, respectiv 70% in grupele de munca I si II, conform vechii legislatii, sint asimilate acum stagiului de cotizare in conditii speciale de munca. Metodologia prin care salariatii pot dovedi perioadele de activitate desfasurate in conditii speciale, in vederea pensionarii, va fi stabilita de MMSF.
CAS mai mare pentru angajatori
Cotele de contributii de asigurari sociale sint diferentiate, in functie de conditiile de munca normale, deosebite sau speciale si se aproba anual prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat. „La ora actuala, angajatorii trebuie sa plateasca pentru conditii normale, 34% contributie de asigurari sociale. Din acesta, 9,5% e suportat de salariat, iar restul de 24,5% de angajator. Pentru conditii deosebite, contributia este de 39%, deci angajatorul va trebui sa plateasca mai mult cu 5%, in timp ce pentru conditii speciale contributia este de 44%, cu 10% mai mult decit pentru conditii normale. E un motiv pentru care angajatorilor ar putea sa nu le convina incadrarea altor locuri de munca in categorii deosebite sau speciale”, a subliniat Ion Chivoiu. (Laura BREANA)

Comentarii