In scoli e nevoie de elevi si profesori model

luni, 21 februarie 2005, 00:00
5 MIN
 In scoli e nevoie de elevi si profesori model

Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC) pregateste noi reguli pentru elevi si profesori, pentru mentinerea disciplinei in scoli. Odata cu anul scolar urmator, tinuta decenta va fi obligatorie, la fel si inchiderea telefoanelor mobile in timpul orelor de curs. Interzicerea pedepselor fizice, a fumatului in scoli, dar si dreptul de a contesta notele din catalog sint citeva dintre regulile impuse pentru clasele I-XII. Prevederile vor fi inscrise in noul regulament al elevilor, in care vor fi trecute atit drepturile, cit si obligatiile ce le revin. Revizuirea regulamentului scolar urmareste sa puna de acord acest act cu prevederile noii legi privind protectia copilului, dar si cu Legea invatamintului.
Noul regulament scolar va atrage atentia asupra modului in care se imbraca elevii, dar si profesorii. Seful Inspectoratului Scolar, profesorul Enache Mindrescu, spune ca o astfel de prevedere este normala, avind in vedere ca, prin natura meseriei, dascalii trebuie sa ofere modele, de la tinuta si pina la mesajul transmis elevilor. „Prin natura meseriei noastre, sintem ambasadori pentru orice comunitate. Un cadru didactic trebuie sa se inscrie, prin tinuta lui, intr-un adevarat cod deontologic. Profesorul trebuie sa se prezinte la scoala, zi cu zi, «in haine de duminica». Este o meserie nascatoare de oameni, de aceea profesorul trebuie sa ofere modele, prin tinuta decenta, dar si prin tinuta stiintifica, riguroasa a orelor de curs”, a afirmat inspectorul general Enache Mindrescu. Oficialul ISJ a precizat ca nu au fost probleme deosebite la acest capitol, insa recunoaste ca in anii anteriori au existat si cazuri in care profesoarele tinere mai incalcau aceste dispozitii, in sensul ca mai veneau la scoala cu fustite mult prea scurte. Mindrescu a spus ca este de datoria directorilor unitatilor de invatamint sa atraga atentia cadrelor didactice care abordeaza tinute vestimentare nepotrivite cu institutiile in care isi desfasoara activitatea. „La diferite licee, profesoarele nou intrate in bransa au mai venit cu fuste scurte, spre placerea elevilor, in special a celor de clasa a XII-a. Dar a fost mai mult un vint rapid, pentru ca directorii au rezolvat aceasta problema prin discutii individuale”, a adaugat „generalul” scolilor vrincene.
Elevii, mai greu de disciplinat in privinta tinutei
Seful invatamintului vrincean a mentionat ca, in privinta elevilor, problema tinutei este mai greu de rezolvat. Acesta a subliniat faptul ca din ce in ce mai multi scolari considera institutiile de invatamint un loc in care sa-si etaleze hainele, coafurile excentrice sau telefoanele mobile. Fitele sint observate incepind de la elevii de scoala generala si pina la liceeni. Dorind sa iasa in evidenta, tinerii isi vopsesc parul, aranjindu-l in diferite feluri, potrivite mai degraba pentru discoteca si nu pentru orele de curs. „Chiar si la clasele a VI-a s-a extins moda ca elevii sa vina cu parul vopsit, cu suvite…, cu cercei in nas sau buric. In general, elevii care abordeaza un astfel de comportament nu sint cei mai buni din scoala, sint elevii mai zgomotosi si mai slabi la invatatura. Elevii seriosi nu au timp de asa ceva, cind programa este asa de incarcata”, a mai declarat inspectorul general Enache Mindrescu. Impotriva celor care incalca regulamentul scolar, profesorii trebuie sa recurga la discutii, dar si la atentionari ale parintilor, mustrari, scoaterea la careu sau chiar la scaderea notei la purtare. Seful ISJ recunoaste ca, daca in unele scoli regulamentul de ordine interioara este respectat cu foarte mare rigurozitate, in altele nu exista exigenta din partea directorilor. Enache Mindrescu spune ca in aceste situatii, directorii „sint auziti, dar nu ascultati”.
Fara „bip”-uri in timpul orelor
Printre noutatile ce vor fi introduse in regulament este mentionata si inchiderea telefonului mobil pe timpul orelor de curs, lucru care va fi obligatoriu atit pentru profesor cit si pentru elevi. Astfel, elevii vor trebui sa se gindeasca la faptul ca nu vor mai putea da „bip”-uri, scrie mesaje sau sa se joace pe mobil in timpul orei. Desi o astfel de prevedere era consemnata in regulamentele de ordine interioara, sefii invatamintului vrincean recunosc ca in multe cazuri a fost trecuta cu vederea. Profesorii s-au plins ca nu mai pot tine orele de curs din cauza indiferentei copiilor care-si folosesc telefoanele in timpul predarii. „Trebuie sa recunoastem ca in proportie de 50% sau chiar mai mult elevii vin cu mobile la scoala. Astfel tin legatura cu parintii, care sint foarte ocupati. Insa isi permit sa le foloseasca la ore acolo unde profesorii sint ingaduitori, unde nu au autoritate, poate chiar si profesioanala, in fata elevilor. O astfel de interdictie trebuie sa fie valabila si pentru profesori. Nu pot introduce asa ceva in regulament, atita timp cit profesorii raspund la mobil in timpul orei”, a declarat inspectorul general.
Elevii isi vor putea contesta notele
Mai nou, potrivit noii legi a protectiei copilului, elevii au posibilitatea de a cere socoteala pentru notele pe care le primesc. In sectiunea a patra a Legii 272/2004, art. 48, se precizeaza ca elevul are dreptul de a contesta modalitatile si rezultatele evaluarii, putindu-se adresa in acest sens conducerii unitatii de invatamint, in conditiile legii. Cu alte cuvinte, elevii nemultumiti isi pot reclama dascalii la directiunea scolii, iar daca aceasta nu ia nici o masura, se poate merge si mai departe, pina la instanta judecatoreasca. Asemenea cazuri au existat in alte tari. Oficialii Ministerului Educatiei spun ca la nivel national va exista o comisie care se va ocupa de toate reclamatiile care vin din partea elevilor, fie ca se refera la notele obtinute, fie la pedepsele fizice. Dascalii considera aceasta masura benefica, dar oarecum si jignitoare, pentru ca s-ar putea ajunge la negocieri nesfirsite intre elevi si profesori, ceea ce putea pune sub semnul intrebarii intreg statutul de profesor. In plus, asemenea probleme ar putea aparea tot din partea elevilor dificili. Cadrele didactice spun ca posibilitatea de a contesta notele nu da dreptate in mod automat elevilor, mai ales ca de multe ori elevii au impresia ca ei au doar drepturi si mai putine obligatii. Profesorii mai spun ca o verificare a notelor functioneaza deja, atit prin criteriile unice de evaluare, cit si prin punctajul acordat la lucrarile scrise, ce sint la dispozitia elevilor. „Generalul” Enache Mindrescu spune ca doar evaluarile orale ar putea fi contestate, insa in primul rind ar trebui sa existe un cod deontologic care sa reglementeze pina unde are dreptul elevul sa conteste nota. „Vis-a-vis de aplicarea acestei legi trebuie sa existe un cod deontologic, pentru ca profesorii vor trebui sa suporte acest «tsunami» din partea elevilor”, este de parere inspectorul scolar general, precizind ca pina la aceasta data nu au existat in judetul nostru situatii de acest gen. Oficialii din invatamint recunosc insa ca au existat parinti care s-au interesat de prevederile noii legi privind protectia copilului, datorita „amenintarilor” venite din partea odraslelor. (Camelia STANILA, Iulia CRETU)

Comentarii