Incep cozile pentru depunerea declaratiilor de venit global

vineri, 13 mai 2005, 23:00
4 MIN
 Incep cozile pentru depunerea declaratiilor de venit global

In ultimele zile, ghiseele unitatilor fiscale au fost din ce in ce mai asaltate de vrincenii care doresc sa-si depuna declaratiile de venit global, pentru veniturile realizate in anul 2004. Desi fisele pot fi trimise si prin posta, multi contribuabili au decis sa stea la coada pentru a fi siguri ca nu completeaza gresit formularul. Vrincenii mai au la dispozitie doar doua zile pentru depunerea declaratiilor, respectiv pina pe 16 mai, inclusiv. Cei care depasesc acest termen risca o amenda intre 100.000 lei si 1 milion de lei. Pentru a preintimpina aglomeratie de la ghisee, unitatile fiscale vor fi deschise si astazi, pina la ora 14.00.
Pina joi, la Directia de Finante Vrancea au ajuns doar 47,6% din declaratiile de venit estimate a fi depuse in acest an. Astfel, este de asteptat ca in urmatoarele doua zile cozile de la ghiseele administratiilor fiscale sa creasca considerabil. In acest an, circa 44.200 de contribuabili trebuie sa-si declare veniturile realizate in 2004. „Pina pe 12 mai s-au depus 47,6% din declaratiile de venit estimate. Este putin, insa mai sint si declaratii depuse prin posta, in termen, care nu ne-au parvenit inca”, a precizat Gena Hutanu, purtatorul de cuvint al DGFP Vrancea. Astfel, pentru cei care au lasat obligatiile fiscale pe ultima suta de metri, aceste zile vor fi o adevarata proba de foc. Desi ANAF a recomandat in numeroase rinduri ca declaratiile sa fie depuse prin posta, pe cheltuiala fiscului, multi vrinceni prefera sa depuna declaratiile direct la unitatile fiscale. Aceasta si pentru ca, in anumite perioade, cozile de la Posta sint mai mari decit la cele de la Finante. De asemenea, reprezentantii Ministerului Finantelor au precizat ca formularele pentru declaratii de venit pot fi procurate si de pe internet, la adresa http://anaf.mfinante.ro, in cazul in care acestea nu au fost primite de catre contribuabili prin posta. Data limita pentru depunerea declaratiilor de venit este luni, 16 mai, inclusiv. Ministerul Finantelor a anuntat ca, pina la aceasta data, programul de lucru cu publicul al unitatilor fiscale este intre orele 8.00 – 19.00. Mentionam ca si astazi va fi zi lucratoare, asa ca intirziatii pot depune formularele in intervalul 8.00- 14.00.
Cine are obligatia depunerii formularului 200?
Declaratii de venit (formularul 200) si declaratii speciale trebuie sa depuna persoanele care si-au schimbat locul de munca ?n 2004 sau cei care au avut si alte venituri ?n afara de salariu. Formularul 200 trebuie depus in cazul in care ati lucrat la un angajator o perioada mai mica de un an, daca ati lucrat la un angajator tot anul, dar acesta nu a regularizat fisa fiscala 1 (FF1), daca ati lucrat la mai multi angajatori pe parcursul anului sau daca aveti mai multe surse de venit – indemnizatii ca membru al unui consiliu de administratie, ca cenzor sau asociat unic etc. -, daca aveti salarii din strainatate, venituri din chirii sau desfasurati activitati independente (activitati comerciale, profesii libere, drepturi de proprietate intelectuala).
Dupa analizarea acestor date, autoritatile fiscale vor stabili impozitul anual. Aici apar doua situatii – daca impozitul platit de contribuabil a fost mai mare, el va primi bani ?napoi, iar in situatia inversa, contribuabilul este cel care trebuie sa mai scoata bani din buzunar.
Vestea buna este ca de anul viitor impozitul nu va mai fi calculat ?n acest fel, ci prin aplicarea cotei unice de 16%.
Cum puteti scadea impozitul prin amenajarea locuintei
La stabilirea impozitului pe venitul global se iau in considerare si investitiile pentru reabilitarea termica a locuintei, in limita a 15 milioane de lei, suma ce va fi scazuta din venitul impozabil. Deducerea este valabila pentru o singura persoana, indiferent de numarul de membri ai familiei care trebuie sa depuna declaratie de venit global. Deducerea va fi luata in considerare doar in conditiile in care, pe linga fisele fiscale, se anexeaza copii ale documentelor care justifica lucrarile efectuate pentru imbunatatirea confortului termic. Acolo unde lucrarile s-au realizat in regie proprie (de catre proprietarul locuintei sau imobilului), Fiscul accepta o declaratie pe proprie raspundere, pe linga facturile de achizitie a materialelor folosite. In formularul tipizat primit de la ANAF, deducerea se inscrie pe verso, la capitolul dedicat „deducerilor”, mai precis la rubrica „G2”. Va reamintim ca lista lucrarilor ce pot fi decontate include atit lucrari de sporire a confortului propriei locuinte, cit si lucrari efectuate de asociatia de proprietari, pentru intregul bloc de locuinte. Sint luate in considerare lucrari pentru inlocuirea ferestrelor exterioare si a usilor de acces la balcon (logie) cu geam termopan, montarea de obloane la ferestre, spalarea chimica a caloriferelor sau inlocuirea acestora, schimbarea robinetelor cu pierderi din locuinta, inlocuirea robinetelor la corpurile de incalzire cu robinete termostatate, contorizarea consumurilor de apa calda prin montarea de apometre si a consumului de caldura prin montarea de repartitoare. De asemenea, sint luate in calcul la deducere lucrarile efectuate de asociatia de proprietari, respectiv termoizolarea peretilor exteriori, a terasei, podului sau planseului peste subsol, transformarea acoperisului tip terasa in acoperis tip sarpanta, termoizolarea conductelor din subsol sau inlocuirea lor, inlocuirea armaturilor si robinetelor cu pierderi din subsolul blocului, inlocuirea usilor de acces in bloc cu timplarie cu geam termoizolant. In acest caz, documentele justificative se obtin de la asociatia de proprietari, in baza contributiei fiecarui apartament si a repartizarii de catre asociatie a cheltuielilor efectuate pe fiecare familie. (Camelia STANILA)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii