Incepe vinatoarea de vrajitoare

miercuri, 13 martie 2002, 00:00
7 MIN
 Incepe vinatoarea de vrajitoare

Pretul ridicat al gigacaloriei, pierderile in reteaua de distributie, inghetarea penalitatilor si a datoriilor precum si solutiile de normalizare a acestor activitati au fost principalele discutii purtate ieri la intilnirea pe care prefectul George Baesu a avut-o cu primarii municipiilor Focsani si Adjud cit si cu sefii companiilor de gospodarire locala, respectiv CUP, ENET si Serviciul Public din Primaria Adjud.
Pentru focsaneni nu s-au gasit solutii salvatoare, peste noapte, dar s-au stabilit citeva prioritati, plecind de la ceea ce exista in acest moment: un pret al apei reci de 10.630 lei/metru cub – unul dintre cele mai ridicate preturi din Romania – un pret al apei reziduale de 3.169 de lei/metru cub, pierderi in reteaua secundara de distributie a agentului termic de 20% si un pret de productie al gigacaloriei de peste 1 milion de lei.
Prefectul a anuntat ca, de saptamina viitoare, vor incepe o serie de controale in toate societatile de gospodarire locale cu specialisti din Prefectura, Consiliul Judetean si Primarii. La acest control ar putea participa si specialisti de la Curtea de Conturi.
Primarul Bacinschi nu a avut nimic impotriva unui astfel de control, la regiile subordonate CL Focsani si a completat: "Noi am inaintat deja un program pentru reabilitarea retelelor si centralelor. Sint convins ca in acest moment cheltuim mai multi bani cu producerea energiei termice fiindca avem tehnologie invechita. Vrem sa plecam de la partea economica si sa ajungem la partea tehnica. Pe baza acestui raport va trebui sa facem o strategie de dezvoltare viitoare. Este singura modalitate de lucru pentru a avea solutii pentru anii viitori".
La rindul sau prefectul Baesu a declarat ca se va urmari, pe parcursul controlului, structura de pret la UDET si la Serviciul Public de la Primaria Adjud si performantele de la aceste societati. "Nu va ascund faptul ca vrem sa terminam odata cu aceasta neincredere care exista in rindul populatiei, cum ca noi am vrea sa nu aflam adevarul si ca o mina ar spala pe alta", a spus prefectul.
Si directorul de la ENET, Valter Popescu, a fost de acord cu cele afirmate de prefect. "Si noi vrem sa eliminam aceste suspiciuni si vrem sa chemam chiar si pe cineva de la Bucuresti pentru a analiza si el aceste probleme", a spus Popescu.
Problemele CUP si ENET
Pe tot parcursul intilnirii discutiile au avut un caracter aproape plingacios din partea sefilor de la CUP si ENET, care s-au vaitat de modul in care lucreaza cu cei de la Distrigaz si cu populatia. Primarul Bacinschi i-a sustinut si el pe directorii regiilor, mai ales in problema parteneriatului cu furnizorii de gaze naturale. El i-a spus prefectului ca "in 2002 factura lunii ianuarie pentru gaze s-a dublat fata de aceiasi perioada din 2001. In acte s-a consumat aceeasi cantitate de gaz insa de fapt noi am primit mai putin gaz, fiindca presiune in conducte a fost constant la nivelul de 0,48 atmosfere fata de 0,8 atmosfere, presiunea normala pe care ar fi trebuit sa ne-o livreze Distrigaz. Practic, pe linga plata gazelor in aceasta iarna noi am mai cheltuit 13 miliarde, pentru achizitie de pacura. Daca ar fi fost economie de piata reala noi nu ar fi trebuit sa platim facturile catre Distrigaz, in lunile cind s-a livrat sub necesarul nostru. Am pierdut peste 1,5 miliarde de lei din aceasta cauza. Bani aruncati practic pe fereastra", sustine primarul Bacinschi.
Acesta a mai adaugat ca Primaria ar putea face o analiza in urma careia CUP si ENET sa inregistreze profit zero la sfirsitul anului 2002 insa a ridicat problema investitiilor pe care ar trebui sa le faca in viitor aceste societati. "Noi am dori ca aceste societati sa fie pe zero, ca doar presteaza servicii catre populatie, insa intrebarea este cu ce mai investim pe viitor? Cum vom dezvolta societatea? Daca statul (Ministerul Finantelor n.r.) ar putea prelua, de exemplu, datoriile noastre, pe care le avem la BERD, adica aproape 430.000 dolari USA, noi am putea duce apa potabila mult mai jos si cetatenii ar putea simti acest lucru in facturi. Eu cred ca s-ar putea prelua acest credit, fiindca Ministerul de Finante a semnat alaturi de CUP si Primarie contractul de finantare", spune primarul.
"Populatia e prea saraca"
Cea mai radicala interventie a fost cea a directorului ENET, Valter Popescu, societatea care produce si livreaza energia termica spre populatie. In interventia sa acesta a precizat ca in Focsani pretul de transport al energiei termice este cel mai mic din tara si estimeaza ca ar putea scadea pe viitor. "Populatia nu plateste pierderile din sistemul Pausal. Noi nu putem fi acuzati de faptul ca basculam pierderile pe spatele populatiei fiindca avem contoare in punctele termice. Aici cred ca este o problema de pret si de suportabilitate a populatiei. Lumea e insa prea saraca si nu are bani si de aceea apar aceste probleme. Pretul unei gigacalorii nu este mare. Este la fel ca pretul unei camasi scumpe (aproximativ 500.000 lei)", sustine Valter Popescu.
Primarul Bacinschi a intervenit iar in discutie si a mai adaugat: "Cred ca pentru ca focsanenii sa poata avea caldura in case ar trebui sa facem o serie de programe de reabilitare a retelelor de distributie interioare. La noi acestea sint invechite. Sint vopsite de zeci de ori si sint pietrificate pe interior ori vopseaua si piatra sint conductori slabi de caldura".
Solutii pentru Focsani
La intilnirea de ieri s-au stabilit si citeva solutii pentru intrarea in normalitate a activitatii de productie si distributie a energiei termice. Primarul Bacinschi si directorul ENET, Valter Popescu, i-au spus prefectului ca la Ministerul Administratiei Publice exista un proiect de hotarire pentru compensarea datoriilor intre institutiile bugetare. De asemenea s-a vorbit despre faptul ca pretul de transport al agentului termic s-ar putea micsora, ceea ce ar insemna o diminuare a facturilor curente. De asemenea s-a vorbit si despre posibilitatea modernizarii centralelor de la UDET si a retelelor de distributie. "Rezultatele acestor modernizari ar fi furnizarea de apa calda non-stop si preturi mai mici la agentul termic", sustine primarul.
Unde sint pierderile UDET
Ieri, la intilnirea de la Prefectura, s-a vorbit si despre pierderile din reteaua de distributie a agentului termic. Din pacate pentru focsaneni, reprezentantul ENET spune ca in mare parte, pierderile sint pe conductele care ar trebui administrate de locatari. "Noi nu avem pierderi considerabile im reteaua magistrala iar la centralele de cartier pierderile sint de 1-1,5%. In reteau secundara pierderile sint insa de 18%-20%. Ponderea acestor pierderi nu este insa mare in pret", mai sustine Valter Popescu.
Directorul de la ENET spune ca in pretul de productie al agentului termic un procent insemnat il constituie cheltuielile de personal dar se pare ca si aici se vor lua masuri.
Valter Popescu spune ca exista si un proiectul de reabilitatre al centralelor termice si al retelelor de distibutie insa acesta reprezinta un efort financiar de 54 de miliarde de lei. "Daca am avea acesti bani am reusi sa reducem consumul cu 50% si am restructura personalu cu 200 de oameni", a mai spus directorul ENET.
Calul breaz din Focsani: locatarii
In cadrul discutiilor de ieri directorii de la CUP si Enet s-au plins si de faptul ca in oras sint multi locatari care incearca, prin diverse metode, sa scape de preturile mari la facturi. "De cind si-au pus contoare la apa rece oamenii fura apa calda si o folosesc pentru consumul menajer. Isi umplu cada cu apa calda si arunca in W.C. In Sud exista o alta practica: isi trag apa direct din calorifere si o folosesc la uzul menajer. Unii fura curent de pe scara blocului iar in unele scari sint cetateni care si-au tras conducte de gaz metan in sobe si plateste toata scara consumul lor", sustine directorul de la ENET.
La auzul acestor informatii prefectul Baesu a declarat ca, de saptamina viitoare, va incepe si un program de verificare a locuintelor in care exista informatii ca se petrec astfel de lucruri.
Ingetarea datoriilor
La intilnirea de ieri s-a vorbit si despre inghetarea datoriilor si a penalitatilor la intretinere. Directorul de la ENET si cel de la CUP au spus insa ca ei nu pot sa nu mai puna penalitati fiindca ar fi, la rindul lor, trasi la rapunde de inspectorii de la Curtea de Conturi. "Nu se poate sa nu mai aplica penalitatii fiindca cei de la Curtea de Conturi ne-ar lua ei bani din buzunar, miliarde", a afirmat Valter Popescu. (Traian NEGULESCU)
"La Adjud lucrurile merg pe calea cea buna"
Primarul Constantin Armencea spune ca problemele de distributie a energiei termice au fost preluate in trecut de la fost societatea de gospodarire comunala Apoterm, care s-a privatizat intre timp. Datorita faptului ca majoritatea centralelor functioneaza pe baza de CLU, la Adjud gigacaloria se produce cu suma de 1,7 milioane lei. Cu toate acestea, primarul spune ca in primavara acestui an se va face un studiu de fezabilitatea pentru gasirea celor mai bune solutii de reabilitate a centralelor si a retelelor de distributie a energiei termice.
"Vrem sa facem o analiza exacta fiindca este posibil sa constatam ca mai bine facem o retea noua de distributie decit sa o reabilitam pe cea veche. Cred ca ne-ar costa mai putin", sustine primarul Armencea care spune ca in Adjud lucrurile merg pe calea cea buna, desi retelele sint la pamint si nu exista nici macar un contor la nivelul municipiului. (T. N.)

Comentarii