Masa de Craciun doboara cintarul

vineri, 14 decembrie 2001, 00:00
3 MIN
 Masa de Craciun doboara cintarul

Cum pina la Craciun mai este doar o "azvirlitura de bat", fiecare romanas, fie el cit de sarac, se gindeste si la ce sa puna pe masa cu aceasta ocazie. Satui de fasolea si cartofii cei de toate zilele, mai toti vrincenii s-au pus pe socotit cum sa iasa la liman, asa incit Sarbatoarea Nasterii Domnului sa le fie luminata de sclipirile unui bradut impodobit, iar masa traditionala, imbelsugata. Pentru asta trebuie insa nu numai vointa, ci si cel putin un milion de lei. Asta asa, ca sa fie si sa nu zica nimeni ca a trecut Craciunul fara sa fie bagat in seama.
Dupa o plimbare de voie facuta prin pietele si magazinele urbei, reiese clar ca pentru o familie formata din trei persoane, cheltuielile minime pentru bucatele de sarbatori inseamna cel putin un milion de lei. Bine-nteles, suma nu include si cadourile aferente, pe care bunul Mos sa le lase sub brad. Dar chiar asa, mai intii trebuie cumparat bradutul. Chiar si format din doar citeva crengi razlete, acesta tot te face sa scoti din buzunar – la oficial – 80-120 mii lei. Sa zicem ca-l impodobesti cu podoabele din anii trecuti, dar si asa tot va trebui sa cumperi bomboanele (25-50 mii lei/kg), ciocolatelele (1-20 mii lei bucata) si biscutii corespunzatori (2-15 mii lei pachetul).
Odata instalat bradul, gindurile ti se indreapta spre bucatele cu care va trebui sa-ti indestulezi familia. Si nu oricum, ci asa cum se cuvine intr-o asemenea ocazie. Asa ca dai fuga la alimentara de unde musai iti incarci sacosa cu minim un kilogram de carne tocata (65 mii lei/kg) pentru sarmalele traditionale, un pic de carne unificata la acelasi pret, pe care s-o "arunci" in ciorba de perisoare, si niste cirnaciori proaspeti (70-110 mii lei/kg), numai buni de rumenit in tigaie, in prima zi de Craciun. Iar daca vrei neaparat sa-ti rasfeti familionul, poti sa mai cumperi – ca doar galantarele sint pline! – si citeva felii de ceafa de porc (125 mii lei/kg) ori cotlet (145 mii lei/kg), ce vor face deliciul uneia dintre serile evenimentului sarbatorit, fie ele pirjolite la cuptor, in tigaie ori pe gratar. Cu mujdeiul aferent si vinul (5-15 mii lei/kg) sau sucul (15-25 mii lei/bidonul) in pahare, poti sa infuleci linistit, ca doar o data pe an e Craciunul!
Dar, cum cade bine unei gospodine si fireste, asa cum se cuvine dupa o masa copioasa, desertul este obligatoriu. La acest capitol, cozonacul (35 mii lei/buc.) e binevenit si nici nu ridica pretentii, cum o fac prajiturile de gata (80-130 mii/kg). Vrei, nu vrei, va trebui sa-ti amintesti si de piine, asa incit sa nu te trezesti ca magazinele si-au pus lacatul pe usa.
Mare grija sa ai ca nu cumva sa uiti sa pui de-o parte vreo suta de mii pentru colindatori. Ca altfel, va trebui sa stai cu usa ferecata si luminile stinse ca sa nu fi injurat, chiar si in versuri, fix de sarbatori. (Laura BREANA)

Comentarii