Medicii de la Salvare, amenintati cu bataia

marți, 19 august 2003, 23:00
4 MIN
 Medicii de la Salvare, amenintati cu bataia

Echipajul de la Ambulanta este supus aproape zilnic la tot felul de sicane si, cu totul anormal, unor amenintari! Cadrele medicale din echipa Salvarii au fost la un pas de a minca o bataie pe cinste, zilele trecute, de la o tiganca care i-a acuzat ca au ajuns prea tirziu la solicitare. Medicii sustin ca femeia a sunat la dispeceratul ambulantei si le-a cerut ajutorul spunind ca baietelul ei de numai citeva luni are doua gauri in inima si nu mai respira. „Initial am crezut ca este alarma falsa, dar insista atit de multa ca are copilul ei doua gauri in inima ca am plecat din statie sa vedem despre ce este vorba. Nu a vrut sa spuna nici numele si am stabilit ca punct de reper statia de benzina de la ITA”, ne-a declarat medicul Mircea Stoienoiu, directorul Servicului Judetean de Ambulanta.
Echipajul de la SAJ a fost dus in eroare de faptul ca in preajma Intreprinderii de Transport Auto exista doua statii de benzina. „Am ajuns la locul intilnirii si am vazut ca nu era nimeni. Am sunat din nou in statie si am asteptat informatii noi de la dispecerat. Atunci femeia a spus revoltata ca ne asteapta pe strada Gloriei si ca punctul de reper era de fapt cealalta statie de benzina”, povesteste medicul Mircea Stoienoiu.
Confuzia creata a nemultumit-o foarte tare pe tiganca. In momentul in care a vazut Salvarea, s-a repezit cu telefonul in mina sa sparga geamurile de la masina. „Cind am coborit din masina s-a repezit la noi. Avea telefonul mobil in mina si a vrut sa ne sparga geamurile. Degeaba i-am explicat ca mai este o statie de benzina in preajma”, spune medicul Stoienoiu.
Dupa citeva minute, medicii au reusit sa calmeze femeia si au incercat sa acorde asistenta medicala copilului. „Exista copii care se nasc cu anumite deviatii ale atriilor, dar care nu necesita tratament, ci pur si simplu trebuie sa se astepte vindecarea. In momentul in care copilul era alaptat, din cauza pozitiei in care stat, a avut probleme cu respiratia. Asa se intimplase si cu acest copil. L-am adus la spital si nu a fost nici o problema cu el”, sustine directorul SAJ.
Doua amenintari cu bataia intr-o saptamina
Este pentru a doua oara in ultima saptamina cind echipajele SAJ sint amenintate cu bataia. Ultima situatie de acest gen s-a inregistrat luni seara, cind cetatenii de la Vulturu, revoltati de intirzierea foarte mare a procurorilor, au fost cit pe ce sa ii ia la bataie pe asistentii de la Salvare. Suparati ca anchetatorii care ar fi trebuit sa faca cercetarile la fata locului nu mai vin si stau cu mortul agatat de stilp, oamenii au vazut in asistentii de la Salvare, tapii ispasitori. Dupa mai multe explicatii, satenii au inteles ca legea nu le permite, in aceste situatii, sa intervina in locul anchetatorilor. „Oamenii nu inteleg care sint de fapt atributiile Ambulantei. In cazurile in care avem de-a face cu cazuri medico-legale in care s-a produs decesul, tot timpul avem probleme. Trebuie sa asteptam ore in sir pina vin la fata locului si sa tinem un echipaj blocat”, sustine doctorul Mircea Stoienoiu.
Trei comenzi false intr-o saptamina
Trei indivizi au sunat zilele trecute la Ambulanta spunind ca in localitatea Milcovul s-a produs un accident de circulatie. Ajunsi la fata locului, medici au observat ca telefonul nu a fost decit o gluma proasta a unui inconstient. La citeva ore, o alta persoana a sunat si a spus ca in discoteca Intim s-au blocat usile si un adolescent a lesinat inauntru. Cu toate ca se asteptau sa se confrunte cu o adevarata situatie de criza care ar fi necesitat interventia mai multor echipe, medicii au constatat ca nu a fost decit un telefon fals. „Sint pur si simplu niste inconstienti. Nu isi dau seama ca in acelasi timp oamenii care au cu adevarat nevoie de ajutor pot muri. Legea ar trebui sa pedepseasca aceste persoane. Acum in statie avem sapte masini. Trei sint plecate la Iasi si Bucuresti, una este pentru urgentele de gradul zero si mai ramin trei. Daca avem si astazi (ieri – n.r.) trei apeluri false asa cum s-a intimplat zilele trecute, raminem in statie fara nici o masina. Ce facem cu oamenii care au cu adevarat nevoie de ajutor?”, spune revoltat directorul Ambulantei.
Telefoanele in bataie de joc si specializarea unora in prezentarea unor cazuri cit se poate de credibile ii pune intr-o situatie extrem de dificila pe dispeceri, care trebuie sa selecteze apelurile si sa dirijeze medicii care raspund acestor solicitari. La aceasta situatie se adauga si necunoasterea oamenilor si lipsa lor de educatie, multi dintre ei imaginindu-si ca medicii de la Ambulanta trebuie sa le rezolve toate problemele de sanatate si sa le sara in ajutor si atunci cind e vorba o durere de masea sau de spate, la domiciliu. Explicatiile pe care le dau medicii acestor categorii de oameni ramin fara ecou si de multe ori cadrele medicale din acest serviciu sint batjocorite, insultate sau acuzate de lipsa de profesionalism. (Anca GIRNEATA)

Comentarii