Micii „tepari” ai marii „provincii europene”

vineri, 14 mai 2004, 23:00
3 MIN
 Micii „tepari” ai marii „provincii europene”

Statul s-a hotarit sa-si regleze conturile cu micii comercianti vrinceni care vind prin chioscuri sau scari de bloc si nu-si achita datoriile la buget. Astfel, pentru cei care au acumulat datorii plus penalitati si dobinzi mai mari de 5000 de euro, Directia Generala a Finantelor Publice a inaintat Tribunalului Vrancea dosarele pentru executare judiciara, conform prevederilor Legii nr. 64/1995. In aceasta situatie se gasesc 31 de societati vrincene. Dintre agentii economici „patati”, 18 firme sint din Focsani, trei sint din Cimpuri, doua, din Adjud, si mai sint pe lista cite o societate din Marasesti, din Odobesti, din Soveja, din Gugesti, din Straoane, din Valea Sarii, din Vrincioaia si din Reghiu. Pe lista nu apare insa nici un afacerist de rezonanta al judetului.
Cei mai multi „tepari” sint comercianti
Ca obiect de activitate principal declarat, majoritatea „inculpatilor” au „comert cu amanuntul in magazine specializate sau nespecializate, produse alimentare, bauturi sau tutun”. Vreo citeva dintre firme, mai curajoase, s-au straduit sa faca si productie. Astfel la obiectul de activitate principal declarat mai apare, ce-i drept mai rar, „fabricarea de articole confectionate din textile”, „finisarea materialelor textile”, „prelucrarea bruta si impregnarea lemnului” sau „productia, prelucrarea si conservarea carnii”. Unele dintre firme sint prestatoare de servicii. Astfel, obiectul lor de activitate principal este prestarea de „servicii anexe silviculturii si exploatarii forestiere” sau „transporturi rutiere de marfuri”. Fie ca norocul nu le-a suris, fie ca firma a fost de la inceput infiintata pentru a ramine datoare la stat si a dispare cineva cu profitul, fiscul vrea totusi sa-si adune banii risipiti.
Rulaje mari, datorii pe masura
Daca le-a mers bine sau nu firmelor cu pricina in ultimul timp, este greu de precizat. Ultimele bilanturi depuse la administratiile financiare arata totusi rulaje de minim citeva zeci de milioane de lei sau chiar de citeva miliarde de lei. Afacerile datornicilor nu au fost chiar atit de paguboase pentru toti, conturile de profit si pierderi evidentiind si profituri nete ale diferitelor exercitii, de la citeva zeci de milioane de lei pina la citeva sute de milioane lei. Alte societati figureaza in anii anteriori cu active de citeva sute de milioane lei, dintre care aproape trei sferturi sint active circulante. Multi au profitat si de avantajele statutului de „microintreprindere”, acceptind deducerea impozitului pe profit din venituri. Cu toate acestea comportamentul firmelor falimentare a fost de-a dreptul „neserios”. Fiscul a precizat ca aproape in toate cazurile „agentul economic nu a depus nici o declaratie privind obligatiile de plata in 2000 – 2002 sau a oferit informatii incomplete din teritoriu”. „Agentii economici din lista indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: au datorii mai mari de 5000 euro si nu au efectuat nici o plata la bugetul de stat in ultimele 30 de zile. Am ajuns aici dupa ce am epuizat toate mecanismele legale de somare, poprire pe conturi si executare silita. Probabil au si ele greutati, dar nici statul nu este institutie caritabila”, a spus Ion Ghionea, directorul executiv al DGFP Vrancea.
Actionarii, executati pentru neplata datoriilor firmei
Majoritatea datornicilor la buget se afla si pe „lista neagra” a Oficiului Judetean al Registrului Comertului pentru ca nu si-au mai depus bilanturile sau au mandatele cenzorilor expirate. Desi sint bine intentionati, cei de la fisc nu au mari sanse de recuperare a banilor. Conform evidentelor OJRC, o treime din firme au actul de sediu expirat, asa ca executarea bunurilor va trebui sa mai astepte pina la gasirea actualului sediu. „Inspectorii fiscali au constatat si ei ca multi dintre patroni aveau doar un diplomat cu avizier si facturier inauntru. Altceva nu detinea firma cu pricina. Daca respectivii patroni isi inchipuie ca au scapat doar cu procesul, atunci acestia se inseala amarnic. Daca nu vor putea fi executate bunurile firmei, pentru ca nu exista, atunci, in urmatoarea etapa, vor fi declansate procedurile juridice de raspundere materiala a actionarilor, ca persoane fizice”, a mai precizat directorul executiv al DGFP Vrancea. Chiar daca va mai dura citiva ani pina se vor limpezi sentintele definitive in instanta, statul nu are de gind sa ierte. (Doina DAMIEAN)

Comentarii