Milionari de vita noua

luni, 01 septembrie 2003, 23:00
4 MIN
 Milionari de vita noua

De ieri, orasul pare pustiu. Se mai vad doar urmele averii strinse de stranieri, peste granitele tarii. Femeile ramase acasa continua planul pus la punct in vacanta petrecuta cu barbatul. Cu bocelcuta in spinare, el a luat din nou drumul strainatatii… si cine stie cind va mai veni. Poate de Craciun, poate de Pasti, poate la vara. Oricum nu prea curind, ca „pe-aici ce sa faci?!” Dar acolo?
In cursul lunii august, strazile Focsaniului au fost impinzite de „italienii” veniti in concediu. Acestia nu au venit insa cu mina goala, iar primele care ies in evidenta sint masinile de lux cu numar de Italia. Banii pe care i-au agonisit cu greu in strainatate au fost investiti, nu numai in autoturisme ultimul racnet, ci si in mobilier sau produse electronice si electrocasnice. Unii au preferat sa-si pastreze banii la ciorap astepind intoarcerea in tara, fie pentru a-si cumpara locuinte, fie pentru amenajarea celor pe care le au deja. Fapt ce a dus inevitabil la cresterea vinzarilor la gresie, faianta, obiecte sanitare sau chiar mobila.
Dupa un an de munca, acestia sint regi la ei acasa, avind in vedere ca de multe ori sumele aduse in tara se ridica la cifre de ordinul sutelor de milioane de lei. O buna parte din banii truditi din greu prin alte colturi ale lumii se opresc in case, in produse pentru amenajarea acestora, dar si in mobilier sau produse electronice si electrocasnice. Altii prefera sa isi intemeieze o familie cu ocazia revenirii in locurile natale, asa ca banii se duc pe rochii de mireasa, costume si petreceri.
Casa, prima alegere
Cei care nu aveau o locuinta si au reusit sa stringa suficiente fonduri au achizitionat una in aceasta vara. Abundenta de oferte de pe piata nu a dus la o crestere spectaculoasa a preturilor, asa ca la ora actuala costul mediu al unui apartament se situeaza intre 13 si 15 mii de euro. Vinzarile au fost desigur influentate de cei care au venit cu agoniseala din strainatate. „Italienii” au venit insa si cu o noua mentalitate, care s-a resimtit si in orasul nostru. Obisnuiti cu standarde de viata mult mai inalte, acestia au impus calitate si pe piata imobiliara din Focsani. Patronii agentiilor sint placut surprinsi de faptul ca locuitorii orasului nostru au inceput sa se orienteze spre locuintele de buna calitate, chiar daca pretul este putin mai ridicat. In acest moment se cauta foarte mult apartamentele cu 2-3 camere, situate in zonele bune ale orasului si care au, in general, hol patrat, logie si balcon.
Gresia si faianta, investitie sigura
In privinta achizitionarii de locuinte, focsanenii s-au orientat, datorita concediilor, spre perioada de vara. Si asta pentru ca au timp sa isi renoveze apartamentele cumparate. Prima incapere terminata este de obicei baia, cu gresie si faianta in culori moderne, obiecte sanitare din fibra de sticla si, citeodata, boiler electric. Aceste produse sint alese cu grija, atit din punct de vedere calitativ, cit si al asortarii culorilor si modelelor.
La ora actuala, un metru patrat de gresie costa in jur de 185-350 de mii de lei, in functie marca, dimensiuni si model. Faianta este putin mai ieftina, magazinele din oras avind preturi de circa 200-300 de mii de lei metrul patrat. „Ne-au crescut vinzarile in luna august, desigur si din cauza celor veniti din strainatate. Multi doresc sa-si schimbe aspectul locuintei, asa ca isi pun gresie si faianta, isi inlocuiesc obiectele sanitare. Renovarea unui apartament de marime medie, cu gresie si faianta, ar costa in jur de 6-7 milioane. O vila se duce insa la circa 20 de milioane de lei”, a precizat un agent comercial al unui magazin de profil din Focsani.
Obiectele sanitare sint urmatoarele pe lista investitiilor „italienilor”. Mobilierul de baie, format din lavoar, dulapior si oglinda, costa in jur de 6-7 milioane de lei. Un set de baie asortat ca model si culoare, cu lavoar si WC, costa 3 – 4 milioane de lei, iar o cada de baie dreapta ajunge intre 2,5 si 2,8 milioane de lei. O cada pe colt este insa putin mai scumpa, atingind de cele mai multe ori 4,5 milioane de lei.
„Stranierii” se feresc de afaceri
De cele mai multe ori, „stanierii” se feresc sa porneasca o afacere in oras. Investitiile sint realizate doar in familie, pentru masini luxoase si locuinte moderne. Cauzele sint in general dificultatile intimpinate la obtinerea autorizatiilor, lipsa facilitatilor acordate de stat, dar si lipsa unei persoane de incredere, care sa coordoneze cu succes afacerea. „Tocmai m-am interesat de posibilitatea deschiderii unei fabrici de bauturi alcoolice in Vrancea. Nici nu mi-a venit sa cred cit de multi bani trebuie dati pe autorizatii. Si apoi statul nu acorda aproape nici o facilitate, desi investitia ar fi de peste 100.000 de euro”, ne-a spus Liviu M., un tinar care venise in oras ca reprezentant al unui patron italian. (Camelia STANILA)

Comentarii