Mos Nicolae trage dupa el sacul scumpirilor

miercuri, 06 decembrie 2000, 00:00
4 MIN
 Mos Nicolae trage dupa el sacul scumpirilor

Ghetutele lustruite cu mult sirg, pentru a-l pacali pe Mos Nicolae ca nu sint tot cele din iarna trecuta, au dat peste valul de scumpiri de la inceputul acestui decembrie, destul de blind, daca ne gindim doar la vreme. In loc de cadouri dulci si parfumate, Mos Nicolae ne-a
adus benzina si motorina mai scumpa decit zilele trecute, carne "piperata" la pret, de-ti pierde cheful de friptura, si bilete la tren, pe zi ce trece tot mai scumpe. Pentru Mos Craciun si "cadourile" sint pe masura, un kilogram de carne de porc de cea mai proasta calitate urmeaza sa ajunga la 70.000 de lei, ca sa nu mai vorbim de majorarea pretului la energie si, de ce nu, la citrice sau alte produse din import care tin tot de moneda euro.
Inca de la inceputul acestei luni, calatoria cu trenul s-a scumpit cu 7,6%, ceea ce inseamna un plus de citeva mii de lei la biletul de tren. Decizia a fost luata ca urmare cresterii inflatiei pe ultimele trei luni, ultimele scumpiri in acest domeniu inregistrindu-se in lunile iulie si septembrie , respectiv 8,6% si 7,2%. Aceasta nu este insa nici pe departe singura majorare de pret a lunii decembrie.
Ieri, majoritatea statiilor de benzina din Focsani au aliniat preturile la combustibili la nivelul intregii tari. Cu exceptia statiei Sima Bayer, unde preturile vor fi neschimbate pina la epuizarea stocurilor, cresterea pe litru de benzina este, in medie, de 400-600 de lei, in aceleasi limite incadrindu-se si majorarea pretului motorinei. Cea mai ieftina benzina si motorina se gaseste in continuare la statiile Petrom – 13.400 lei/ litru benzina si 10.000lei /litru de motorina iar cea mai scumpa la Shell-16.200 lei /litru de benzina Premium si fara Plumb, 14.900 lei/litru-Premium si14.900 lei/litru de motorina. Pentru benzina, statiile particulare au afisat tarife aproximativ egale cu Petrom, motorina insa depasind cu mult preturile celui mai mare distribuitor de produse petroliere din tara noastra.
Criza motorinei nu s-a rezolvat in totalitate
Chiar daca a intrat pe un fagas oarecum normal, alimentarea cu motorina este in continuare deficitara. Statia particulara Nis Prod nu are acest combustibil de mai multe zile, iar Petrom vinde in cantitati limitate "100 de litri sau chiar ceva mai mult. Insa, nu acceptam butoie sau alte recipiente decit rezervorul masinii", ne-a declarat o vinzatoare de la pompa.
Nu se confruntau cu astfel de probleme statiile Sima Bayer si Shell. Cu siguranta scumpirea de ieri va avea repercusiuni asupra multor produse alimentare sau nealimentare. Certa este marirea tarifelor la energia electrica cu circa 13,5%, care va fi pusa in practica pina la sfirsitul acestui an pe motiv ca preturile combustibililor au depasit cu mult estimarile prevazute in programul energetic national 2000 – 2001. Aminata in noiembrie din motive electorale scumpirea energiei electrice ii va electrocuta serios pe romani la buzunare.
Carnea de porc, mai scumpa cu 10-15%
De Craciun, carnea de porc va fi mai scumpa cu citeva zeci de mii de lei. Atit crescatorii de porci cit si procesatorii avertizeaza ca spre sfirsitul anului, vrincenii vor plati mai mult cu 15% pentru un kilogram de carne de porc si cu 6% mai mult pentru un kilogram de preparate. Aceasta inseamna ca un kilogram de carne unificata, care pina acum costa circa 55.000 lei va costa 62.000 lei, in timp ce pulpa de porc va sari de 130.000 lei la fel ca si ceafa sau muschiul, ultimele putind depasi pragul de 150.000 lei. Pentru un kilogram de salam sau alte preparate scumpirea inseamna un plus de 10.000 – 15.000 lei/kilogram. Daca pina acum un kilogram de porc viu costa 35.000 de lei si aici preturile urmind sa fie actualizate in pas cu inflatia. "Intotdeauna de Craciun preturile la carnea de porc au crescut cite putin, de aceea nu ni se pare ca 5000 de lei in plus este foarte mult. Acesti porci trebuie hraniti, iar noi cumparam mincare la preturi actualizate. Oricum nu mai vindem carne ca altadata" ne-a spus Vasile Mindru, producator particular de carne. In timp ce taranii au propria lor teorie in legatura cu aceasta crestere de preturi, specialistii in domeniu o argumentaeza cu devalorizarea monedei nationale si europene, cu seceta din acest an si cu criza de carne de pe piata Europei.
Cresteri de preturi si la alte produse de baza
Pentru perioada imediat urmatoare sunt asteptate majorari la unele produse de baza in alimentatie. Piinea va fi mai scumpa cu10%, ouale vor costa cu citeva sute de lei mai mult iar dulciurile si fructele in special citricele isi vor alinia costurile in pas cu inflatia. Practicata majorare de Craciun cumulata cu aceste cresteri de preturi vor duce in final la afisarea unor tarife cu mult peste posibilitatile oamenilor de rind.Tot din cauza inflatiei cumulata cu pretul ridicat al furajelor, de anul viitor se va produca o scumpire a laptelui si a produselor derivate cu 40%, ceea ce imseamna, in medie un plus de 2500 lei/litru de lapte.
Statisticienii spun ca intr-un an preturile au crescut cu 42,9%
Potrivit datelor furnizate de Directia Judeteana de Statistica Vrancea, in luna octombrie 2000 rata inflatiei a fost de 2,8%, egala cu cea inregistrata in luna septembrie. Fata de luna octombrie a anului tecut preturile au crescut cu 42,9%, iar fata de decembrie 1999 cu 33,5%. Statisticienii au stabilit ca cea mai mare crestere de preturi a fost la marfurile alimentare,medicamente si alte servicii. In ceea ce priveste evolutia cistigurilor, tot in decursul unui an, cresterea salariului mediu net a fost de numai 700.000 de lei, ceea ce inseamna cam tot 42%. Aceasta crestere este nerelevanta atit timp cit pentru cei mai multi dintre vrinceni salariile au inghetat, o mica parte beneficiind de majorari substantiale. (Elena CRISTIAN)

Comentarii