Nevestele, cu soacrele, la cabinetul de planning familial

miercuri, 13 august 2003, 23:00
3 MIN
 Nevestele, cu soacrele, la cabinetul de planning familial

Ginecologii de la cabinetele de planning familial sustin ca cele mai multe dintre proaspetele sotii vin cu soacrele la cabinet. Intr-o lume a patriarhatului, barbatii paseaza aceste responsabilitati pe umerii sotiilor. Cu toate ca aceste decizii ar trebui luate de ambii parteneri, in aceste vremuri, barbatii se declara depasiti de „problemele femeiesti” care apar dupa casatorie. In ultima instanta, nevestele apeleaza la soacre, „mai coapte” in experienta cu barbatul.
Unul dintre locurile in care un barbat nu intra, decit daca este contrins, este cabinetul de planning familial. Femeile sint primele care isi arata deschiderea fata de nou, in timp ce barbatii se dovedesc mai reticenti, spun medicii. „Nu vin decit daca au o problema de dinamica sexuala si in aceste conditii prefera sa vina singuri. In momentul in care noi insistam sa-si aduca partenera pentru a rezolva problema impreuna, abia atunci accepta”, ne-a declarat medicul Catalin Groza de la cabinetul de planning familial al Centrului de Diagnostic si Tratament.
Cei mai multi dintre barbati vad alegerea unei metode de contraceptie drept o problema care intra in atributiile femeilor. „Am observat ca nici nu prea comunica intre ei. Ambii parteneri sint atit de preocupati de problemele lor, de serviciul lor, incit nu mai au timp sa discute cu partenerul”, sustine medicul Catalin Groza.
In astfel de situatii femeile, in special din mediu rural, vin la cabinet insotite de soacre, care se dovedeste ca joaca un rol important in rolul cuplului. Probabil, preocupata de bunul mers al vietii de cuplu, soacra este prima care se ofera sa o consilieze pe tinara sotie.
Femeile din Andreiasu, mai emancipate
Medicii de la cabintele de planning sustin ca foarte multe femei apeleaza in aceste zile la metodele de contraceptie. Numarul de consultatii se dubleaza in fiecare an si din ce in ce mai multe femei din mediu rural se adreseaza acestora. „Am paciente care vin de la Andreiasu de Sus. Se trezesc la ora 2.00 noaptea, merg prin padure doi kilometri, se urca in autobuz si la primele ore ale diminetii sint la usa cabinetului ca sa le fac injectia. Cuplurile din ziua de astazi nu-si mai doresc copii multi”, ne-a precizat medicul Catalin Groza.
De teama unei sarcini nedorite, femeile prefera sa urmeze un tratament cu anticonceptionale mai ieftin si mult mai putin traumatizant fata de un avort.
Tigancile nu mai vor gloata de copii
Printre clientele cabinetului de planning familial se numara si femeile de etnie rroma care au aflat de pilula contraceptiva si care, probabil din cauza problemelor materiale, nu-si mai doresc foarte multi copii. Ele se dovedesc mult mai constiincioase decit romancele si nu intirzie la nici o consultatie. „Cele din Slobozia Bradului, desi multe nu stiu sa citeasca, pastreaza biletul cu data si ora cind trebuie sa vina la cabinet si cineva din familie le citeste cind trebuie sa vina si sint intotdeauna punctuale. Foarte multe se casatoresc de la virste fragede, dar dupa ce au nascut un copil sau doi, folosesc metode de contraceptie”, a adaugat medicul Catalin Groza. (Anca GIRNEATA)
Contraceptive gratuite la planning
n persoanele care nu beneficiaza de gratuitati isi pot cumpara pilule si alte mijloace de contraceptie mai ieftin de la aceste cabinete
Studentele, elevele, somerele, pensionarele cu venituri mai mici decit salariul minim pe economie si femeile cu mai mult de patru copii pot beneficia gratuit de pilule si injectii contraceptive, prezervative si sterilete, la cabinetele de planning familial. Persoanele cu venituri mici trebuie sa prezinte la aceste cabinete o adeverinta de la primaria localitatii in care isi are domiciliu.
In plus, si consultatiile care se acorda in acest cabinete sint oferite gratuit pacientelor. Cele care nu sint incluse in aceste categorii isi pot achizitiona anticonceptionale, la preturi mult mai mici decit in farmacii. „Un sterilet spre exemplu la noi costa 3 mii de lei, iar montarea este gratuita. Un sterilet te fereste de sarcina citiva ani de zile. Este mult mai simplu sa previi in acest fel o sarcina decit sa faci pe urma un avort”, ne-a declarat medicul Catalin Groza. (A.G.)

Comentarii