Omul care face o inventie pe zi

luni, 04 martie 2002, 00:00
4 MIN
 Omul care face o inventie pe zi

Inginerul focsanean Victor Costica Panca pare a fi unul din cazurile tipice de specialist-victima a tranzitiei. Daca inainte de Revolutie lucra intr-un atelier de proiectari, la fostul ISEH, actualmente Romseh, unde putea sa-si valorifice inteligenta si talentul, Victor Panca nu are acum bani sa-si plateasca intretinerea. Un maldar de diplome ii atesta calitatile si experienta in domeniul in care a lucrat o viata si care l-a fascinat cu desavirsire: tehnologia constructiilor de masini. "Am probabil un dar de la Dumnezeu. Am si experienta. Creierul meu la asta lucreaza, la inventii", spune Panca. Inginerul sustine ca poate sa faca o inventie pe zi, sau sa imbunatateasca, prin inovatii, obiecte sau mecanisme deja inventate. "Daca mi se da o tema, intr-o zi o rezolv. Nu dorm noaptea si gasesc o solutie. Nu am insa bani sa-mi realizez toate ideile". Bani pe care nu i-a gasit in ultimii zece ani si din cauza carora spune, cu resemnare, ca este pregatit sa plece. "Aici talentul meu nu intereseaza pe nimeni. In tara nu mai am perspective", afirma Victor Panca.
Aceeasi lama, de zece ani
Nu o face din lipsa banilor, si nici dintr-un capriciu. Victor Panca se barbiereste de zece ani cu aceeasi lama, pe care o ascute cu un dispozitiv simplu pe care l-a inventat chiar el. Doua sirme, o sipca si o bucata din piele pe care a taiat-o dupa calcule ce tin seama de rezistenta materialului si a unghiului in care este ascutita lama. Un dispozitiv manual de altoit, care sa-i permita sa obtina pe acelasi butuc de vie, in citiva ani, oricite feluri de struguri. O bicicleta care sa poata tracta sau transporta, doar cu efortul necesar pentru o plimbare, corpuri de citeva ori mai grele decit cel care se urca pe ea. O roata cu diamentrul de 10 metri, dupa modelul apeductelor romane, imbunatatita insa cu o curea de transmisie ar putea asigura irigarea, cu apa din Milcov, a tuturor culturilor din jurul satului Gologanu. Fara consum de carburanti, energie electrica sau motopompe, doar cu forta riului. Maturatorii primariei ar putea fi dotati cu citeva pompe realizate pe principiul foalelor tiganesti, ar putea scapa de praf iar gunoaiele s-ar aduna mult mai rapid si mai usor.
Minielicoptere
Victor Panca sustine ca aceste lucruri, din care citeva s-au si materializat, ar putea imbunatati sau usura viata multora. Daca ar fi luat in serios, inginerul inventator ar renunta la drepturi de autor si la bani. "Nici nu am nevoie sa se spuna ca sint ale lui Panca, sau ca sint inventate de Panca. Vreau doar fonduri pentru materii prime. Cu prima pe care o pun in practica imi scot toate cheltuielile si dau drumul la celelalte". Are deja puse pe hirtie schite de motoare care se pot construi foarte simplu si care pot fi folosite in mai toate domeniile. Victor panca sustine ca vrea sa construiasca in Romania, cu mijloacele proprii, un soi de minielicoptere – aparate de transport aerian pentru o singura persoana. Daca ar fi luat in serios…
…si daca ar avea bani
Dupa ce a pus pe picioare o firma careia i-a lasat o serie de inventii, si de la care a fost alungat, Victor Panca lucreaza acum la o societate din Cimpeneanca. Patronul i-a promis ca poate folosi atelierul si muncitorii, pentru a-si incepe realizarea proiectelor, daca isi face rost singur de materia prima. "Daca am nevoie de 30 centimetri de cornier, trebuie sa cumpar toata bara. Nu mi-l da nimeni. Ca sa ajung cu intretinerea la zi, a trebuit sa-mi trimita bani, din Italia, sotia mea. Ma pregatesc sa plec si eu, in luna aprilie", spune inginerul care se tine la curent cu noile descoperiri ale japonezilor prin ceea ce vede pe "Discovery". Nu se arata deloc impresionat de minunile tehnice ale vesticilor, unora le gaseste chiar cusururi sau posibile imbunatatiri. "E o inventie chiar si casa pe care mi-am construit-o", spune Victor panca. A ridicat-o din sticle de plastic si antene de televiziune si garanteaza ca "nu o poate darima nici un tanc". Ar vrea sa aiba acces la niste fonduri Phare si sa adune pe linga el citiva oameni la fel de priceputi, pentru a nu-si irosi ideile si pasiunile. "Ma obosesc degeaba. Teama mea? Da intr-o zi o masina peste mine si nu apuc sa vad materializate aceste idei", spune inginerul Victor Panca. Care incheie dialogul, resemnat, cu aceeasi fraza pe care a rostit-o la inceput: "Sint pregatit sa plec din tara". (Ciprian BOBEICA)

Comentarii