Paizan si Bobic vor sa preia PECO Vrancea

vineri, 27 martie 1998, 00:00
5 MIN
 Paizan si Bobic vor sa preia PECO Vrancea

Recent, la sucursala Vrancea a Peco SA a avut loc o adunare a Asociatiei depunatorilor de cupoane. Directorul acestei societati, Monel Paizan, si-a dezvaluit cu aceasta ocazie intentia de a majora capitalul social al societatii, prin conversia in actiuni a unor investitii facute de SC Acord Invest Bucuresti, la societatea vrinceana, in perioada 1993-1994. Datorita faptului ca, la sedinta cu pricina, directorul PECO Vrancea a fost destul de "zgircit" in a da detalii despre firma bucuresteana, reporterii "Monitorului" au facut pe cont propriu investigatii, descoperind ca partenerul lui Monel Paizan este, la PECO SA, controversatul om de afaceri focsanean Costel Bobic.
Desi o ordonanta de guvern, de anul trecut, reglementeaza transformarea tuturor societatilor PECO in sucursale ale Societatii Nationale de Petrol, Monel Paizan nu s-a grabit sa aplice decizia guvernului. Astfel, PECO Vrancea are, si la aceasta ora, personalitate juridica. Motivele acestei atitudini pot fi judecate si prin prisma concluziilor investigatiilor noastre, pe care le prezentam in cele ce urmeaza.
Potrivit afirmatiilor directorului SC Peco Vrancea SA, Monel Paizan, situatia societatii pe care o conduce este, actualmente, una de exceptie. In acest sens, el a precizat intr-o adunare cu actionarii, desfasurata joi, 19 martie a.c., ca desi prin Ordonanta 49/1997 s-a hotarit transformarea societatii in sucursala a SNP, SC Peco Vrancea are in continuare personalitate juridica, adica nu a fost radiata din Registrul Comertului. Sedinta mentionata mai sus a avut drept scop obtinerea de noi adeziuni la Asociatia depunatorilor de cupoane, infiintata de un grup de initiativa (21 de persoane), in frunte cu directorul general Monel Paizan, la data de 28 noiembrie 1997.
Cum intra in scena Costel Bobic
Potrivit statutului, aceasta asociatie a fost creata pe o durata determinata, de 10 ani, cu scopul de a conserva si proteja actiunile dobindite prin valorificarea cupoanelor Vacaroiu. Avind acest obiectiv, initiatorii asociatiei conduse de Monel Paizan spera sa-si atraga cit mai multe adeziuni, concretizate de fapt intr-un numar mare de actiuni ale societatii. Monel Paizan a recunoscut, de altfel, in discutia cu reporterii nostri, ca telul acestui demers este ca asociatia respectiva sa detina pachetul majoritar de actiuni. Cu alte cuvinte, sa ramina in afara tutelei discretionare a Societatii Nationale de Petrol. De altfel, celor prezenti la adunare li s-a sugerat ca ar fi bine daca si-ar atrage si rudele (care au depus cupoanele la PECO) in aceasta asociatie. Momentan, 49% din capitalul social al SC Peco apartine actionarilor rezultati din Procesul de Privatizare in Masa (PPM), restul fiind detinut de FPS. Strategia lui Monel Paizan, pentru ca SC Peco Vrancea sa-si poata pastra statutul juridic de societate de sine statatoare, consta in majorarea capitalului social, astfel incit actionarii privati sa devina majoritari. Aceasta majorare de capital ar urma sa se faca prin includerea unor investitii, realizate in 1993-1994, de catre SC Acord Invest SA Bucuresti, la Peco Vrancea. Este vorba despre un autoservice cu vopsitorie la sediul societatii, o benzinarie la Marasesti si un autovehicul pentru transportul buteliilor de aragaz.
Datorii vechi, bune pentru afaceri noi
Potrivit afirmatiilor directorului Monel Paizan, aceste investitii sint rezultatul unor contracte de colaborare (in participatiune) incheiate, in perioada 1993-1994, intre PECO Vrancea si Acord Invest. Se pare ca situatia activelor rezultate din aceasta asociere nu era clara in evidenta contabila a SC Peco nici in 1996, cind organele abilitare au efectuat un control la aceasta societate. In orice caz, Monel Paizan vrea sa rezolve acum aceasta situatie prin acceptarea ca actionar la SC Peco Vrancea a firmei bucurestene Acord Invest, al carui actionar majoritar (cu 55% din capitalul social) este celebrul Costel Bobic. Anvergura acestui om de afaceri, focsanean de altfel, a depasit de mult granitele judetului, intinzindu-se actualmente la nivel national.
Monel Paizan a mai afirmat, la sedinta asociatiei nou constituite, ca operatiunea de conversie a valorii investitiilor facute de Acord Invest in actiuni este deja in curs de perfectare, in acest sens facindu-se demersuri si la Ministerul Industriilor. Investitiile mentionate mai sus, vor fi convertite in 1,3 milioane de actiuni (adica 1,3 miliarde de lei aport de capital, conform unui raport de evaluare la zi). In acest mod, capitalul social privat creste, la PECO Vrancea, de la 49% cit este in prezent, la 63-65%.
"Un semnal de alarma"
Aceasta modificare ar urma sa constituie un argument in plus pentru ca SC Peco sa-si pastreze personalitatea juridica, implicit autonomia decizionala si financiara, la SNP urmind sa fie doar afiliata. Monel Paizan sustine ca este singura solutie de a evita un dezastru pentru SC Peco Vrancea, in conditiile in care includerea in SNP ar reduce ponderea capitalului privat la numai 3-5%. Un alt argument cu care isi justifica actiunile presedintele Consiliului Judetean este ca, daca Peco Vrancea devine sucursala, decapitalizarea va fi foarte rapida. "Este posibil ca SNP sa propuna, la un moment dat, un program de restructurare sau chiar lichidarea unor unitati PECO. Este un semnal de alarma pe care il trag, intrucit numai printr-o strategie personala SC Peco Vrancea va putea rezista concurentei din domeniul distributiei produselor petroliere, in judet (din 30 de benzinarii, doar 6 apartin SC Peco – n.r.)".
Afacerile lui Costel Bobic
Firma Acord Invest Bucuresti are ca obiect de activitate comertul cu amanuntul si ridicata in domeniul produselor alimentare si nealimentare, retea de magazine, fabricarea gazului industrial, a colorantilor si pigmentilor, produse chimice anorganice, alte servicii prestate intreprinderilor.
Infiintata in 1993, firma lui Costel Bobic are un capital social de 39,8 milioane de lei si 10.000 dolari.
In 1996, la o cifra de afaceri de 8,4 miliarde de lei, Acord Invest a inregistrat pierderi de 3,4 miliarde de lei. Societea are 5 actionari, dupa cum urmeaza:
Costel Bobic, din Focsani – 55%, Amer Eyada, cetatean irakian – 20%, Gheorghe Diaconescu, din Bucuresti – 10%, Camelia Gheorghiu, Bucuresti – 10%, Gheorghe Serbanescu, Bucuresti – 5%. Pe linga aceasta firma, Costel Bobic mai are doua societati inregistrate in Vrancea: Acord Import-Export SRL si Acord Victor Impex (cu Victor Todica, din Bucuresti).
Strategia lui Paizan
Referindu-se la pozitia de actionar pe care SC Acord Invest o va detine in cadrul SC Peco Focsani, Monel Paizan sustine ca firma bucuresteana nu doreste sa-si majoreze participarea la capitalul social peste valoarea de 1,3 miliarde de lei. Cu alte cuvinte, directorul PECO Vrancea nu acorda prea mare probabilitate variantei ca firma lui Bobic sa preia, la un moment dat, controlul asupra societatii vrincene. De altfel, potrivit spuselor sale, Asociatia depunatorilor de cupoane sta cu ochii pe piata actiunilor astfel ca, in momentul in care actiunile PECO vor fi din nou tranzactionate, sa cumpere cantitatea necesara preluarii sigure a controlului. Monel Paizan a si anuntat, in acest sens, ca la sediul SC Peco Vrancea, din Focsani, va functiona in curind un punct de lucru al SVM Unicapital, din Bucuresti. La adunarea membrilor asociatiei cuponarzilor, Paizan le-a recomandat acestora sa-si mobilizeze rudele si cunostintele, pentru ca toti actionarii sa faca tranzactii prin punctul de lucru amintit mai sus. (Ionel CRISTIAN, Paul VOINEA)

Comentarii