„Paradis fiscal” pentru orice asociatie

vineri, 23 ianuarie 2004, 00:00
2 MIN
 „Paradis fiscal” pentru orice asociatie

Continuam sa prezentam prevederile Legii noului Cod Fiscal referitoare la categoriile de contribuabili care beneficiaza de scutiri la impozitul pe profit. Printre „favorizati” se mai inscriu „Fondul de garantare a depozitelor ?n sistemul bancar”, precum si „Fondul de compensare a investitorilor”, ambele fonduri fiind ?nfiintate potrivit legii.
Tot aici se mai incadreaza si organizatiile nonprofit, cele sindicale si patronale, pentru veniturile provenind din cotizatiile si taxele de ?nscriere ale membrilor, contributiile banesti sau ?n natura ale membrilor si simpatizantilor, donatiile si banii sau bunurile primite prin sponsorizare, precum si taxele de ?nregistrare stabilite potrivit legislatiei ?n vigoare. Aceleasi scutiri de impozit pe profit pentru fundatii sau sindicate se aplica si la veniturile obtinute din vize, taxe si penalitati sportive sau la veniturile obtinute din participarea la competitii si demonstratii. De asemenea, mai sint scutite si dividendele, dobinzile si veniturile realizate din vinzarea-cesionarea titlurilor de participare obtinute din plasarea veniturilor scutite, precum si veniturile pentru care se datoreaza impozit pe spectacole. In acest mod sint avantajate fiscal, toate asociatiile salariatilor sau sportivilor de performanta, in cazul in care fundatiile constituite ar cheltui pentru dezvoltare, fara profit, tot ce cistiga din cotizatii, taxe sau participari la concursuri cu premii banesti.
Sursele nerambursabile, preferatele ONG-urilor
Tot asociatiile non-profit nu platesc impozite pentru resursele obtinute din fonduri publice sau din finantari nerambursabile. Este lesne de inteles de ce se deruleaza atitea proiecte extra-bugetare doar prin fundatiile constituite ad-hoc. Legea mai scuteste de plata impozitelor pe profit si veniturile realizate din actiunile ocazionale cum ar fi evenimentele de stringere de fonduri cu taxa de participare, de genul serbarilor, tombolelor, conferintelor, utilizate ?n scop social sau profesional, potrivit statutului acestora. Acelasi regim il au si veniturile „exceptionale rezultate din cedarea activelor corporale aflate ?n proprietatea organizatiilor nonprofit, altele decit cele care sint sau au fost folosite ?ntr-o activitate economica”. Aici se pot incadra vinzarea unor carucioare pentru persoanele cu dizabilitati sau a unor calculatoare pentru educatie scolara. Organizatiile de utilitate publica, din domeniul culturii, cercetarii stiintifice, ?nvatamintului, sportului, sanatatii, precum si de camerele de comert si industrie, organizatiile sindicale si organizatiile patronale, cu regim nonprofit, nu platesc impozit pe veniturile obtinute din reclama si publicitate. Acestea pot inregistra si venituri din activitati economice ?ntr-un an fiscal, pina la nivelul echivalentului ?n lei a 15.000 euro, fara sa plateasca impozit pe profit. Cistigurile din productie nu trebuie sa atinga mai mult de 10% din veniturile totale scutite de la plata impozitului pe profit. In caz contrar, diferenta de venituri a organizatiilor cu pricina va fi impozitata. (Doina DAMIEAN)

Comentarii