Piinea fotbalistilor

joi, 29 noiembrie 2001, 00:00
5 MIN
 Piinea fotbalistilor

Sint bogati, celebri si, deseori, frumosi. Copiii spera ca, intr-o zi, sa ajunga ca ei. Femei la care viseaza milioane de barbati se bat pentru a-i prinde in mreje. Microbistii ar da orice pentru a-i atinge. Owen cumpara toate apartamentele de pe o strada din Anglia pentru a o popula doar cu reprezentantii familiei sale. Karembeu si Barthez au ca neveste top-modele de prim rang. Beckham si-a cumparat castel, iar Del Piero poarta pantofi de 5.000 de dolari.
Cind cistigi 5 milioane de dolari pe an numai din salarii, ca Del Piero, si mai incasezi alte milioane bune din publicitate, cumpararea unei insule sau a unei masini abia lansata pe piata este echivalenta, pentru starurile din "sportul rege", cu un drum la piine al omului obisnuit. Asa se traieste in virful fotbalului mondial. Cum traiesc fotbalistii romani din strainatate si cei din Divizia A, dar mai ales cei din amaritele echipe ale Vrancei, puteti citi in materialul de mai jos.
Cozonacul din strainatate
Visul oricarui fotbalist roman este sa ajunga macar pentru citiva ani in strainatate, viitorul sau si al familiei sale fiind, practic, asigurat, in fericitul caz. In campionatele puternice, chiar daca nu ai o carte de vizita orbitoare, poti cistiga minimum 250.000 de dolari pe an, avantajul fiind ca, spre deosebire de situatia din campionatul intern, banii stipulati ii cistigi, fie ca joci, fie ca nu. In acest caz au fost Sabin Ilie si Gabi Popescu care, desi imprumutati la echipe din tara, primeau contractul tot de la Valencia. Daca ai o carte de vizita impozanta, pasul "afara" poate insemna imbogatirea brusca. Ultimul exemplu este al lui Marius Niculae, care incaseaza 1 milion de dolari pe sezon de la Sporting Lisabona, dupa ce la Dinamo cistiga de cel putin 10 ori mai putin. Daca reusesti sa te mentii in top mai multa vreme, nu numai familia, ci si generatiile urmatoare pot sta linistite. Spre exemplu, averea lui Hagi este estimata la aproximativ 35 de milioane de dolari.
Franzela din Divizia A
Fotbalistii romani din primul esalon se numara printre oamenii fara prea multe griji materiale. In Romania, cistigurile unui fotbalist, exceptind veniturile din publicitate sau alte activitati colaterale, provin din salariu, prime de joc (sau de obiectiv) si contractul de joc. Salariul este simbolic (in unele cazuri cel minim pe economie), primele de victorie reprezinta de obicei, banii de cheltuiala, iar contractul este pus deoparte pentru a asigura traiul dupa incheierea activitatii sportive.
In Divizia A, prima de victorie variaza, de obicei, intre 300 de dolari (succesul "acasa") si 600 de dolari (victoria in deplasare) la echipele mici (Ceahlaul Piatra Neamt, UM Timisoara), si 1000 de dolari, cu 2000 de dolari, la cele mai darnice formatii. Exista si cazuri speciale, la meciuri de genul Dinamo – Steaua un jucator putind incasa 3.000 de dolari in cazul unui succes.
Grosul cistigurilor vine insa de la contractele de joc, ce pot fi suplimentate cu primele de obiectiv stabilite de club. Spre exemplu, Mitrita, de la Steaua, cistiga 170.000 de dolari pe sezon, iar Pancu si Ciocoiu cite 100.000 de dolari. Contractele obisnuite sint, insa, in jurul valorii de 15.000 – 20.000 de dolari.
Un caz aparte il reprezinta Sportul Studentesc, jucatorii acestei echipe primind doar un salariu lunar mai mare si o prima de obiectiv consistenta, fara contracte de joc.
Piinea intermediara din Divizia B
Si la Divizia B este o piine de mincat in cazul in care ai norocul sa evoluezi la o echipa cu dare de mina, acolo unde un contract anual este intre 3.000 si 10.000 de dolari, iar prima de victorie, de 100 – 300 de dolari "acasa" si dublu "afara". Bineinteles, exista si depasiri ale acestor cifre, atit in sus, cit si in jos. In Transilvania, in general, se cistiga mai bine decit in Moldova.
In schimb, de la Divizia C in jos, fotbalul se joaca fie de placere, fie de nevoie. Singurii care mai spera ceva sint jucatorii tineri care vor sa se "caleasca" sau foste vedete aflate la final de cariera. Un astfel de caz este cel al lui Romulus Buia, ajuns la Rocar si, ulterior, Dinamo, dupa ce a jucat la Somcuta Mare.
Mamaliga de la Focsani
Din surse neoficiale (contractele sint confidentiale), situatia fotbalistilor de la "Unirea" Focsani s-ar prezenta in felul urmator: salariul unui jucator este cel minim pe economie (1.400.000 de lei), iar primele de joc sint de 3 milioane de lei (victoria "acasa") si 6 milioane (victoria "afara"). Contractele de joc variaza intre 1.000 de dolari si 4.000 de dolari. Tinind cont de faptul ca intr-un an joaca 15 meciuri "acasa", un fotbalist focsanean poate cistiga intr-un an 45 de milioane de lei din prime de joc (daca echipa termina la (0) in clasamentul "adevarului"), 17 milioane din salariu si 60 de milioane din contractul de joc (considerind contractul mediu la valoarea de 2.000 de dolari). Asta ar fi situatia pe hirtie. In realitate, insa, daca echipa este "pe minus" in clasamentul "adevarului" (cum este si acum), primele de joc pot fi blocate, iar plata contractelor poate intirzia. Practic, fotbalistii focsaneni cistiga putin in ziua de astazi si se descurca destul de greu de la o zi la alta. Mai ales in conditiile actuale, cind situatia echipei fanion este incerta, in privinta viitorilor sponsori. In ultimii doi ani, printre jucatorii care au cistigat destul de bine la "Unirea", s-au numarat Mihai Barbu, Cristi Streltov si Marcel Atanasoae. Acestia au avut contracte de aproximativ 5.000 de dolari.
Situatia divizionarei C Juventus Focsani este si mai rea. Tinerii fotbalisti legitimati la echipa au un salariu lunar de 2 milioane de lei, iar primele de joc sint de 600.000 de lei (victoria "acasa") si 1.000.000 de lei (succesul "afara"). De contracte nu poate fi vorba la "alb-negri". In acest tur de campionat, juventinii au cistigat doar salariul si doua prime de 600.000 de lei fiecare (pentru cele doua victorii, cu Chindia si AS Voluntari).
Piinea saracului
Situatia cea mai nefericita este intilnita la fotbalistii care activeaza in Divizia D vrinceana. Fara contracte, prime de joc si, de cele mai multe ori, fara salarii. Iar cei care au salarii lucreaza la patronii formatiilor in cauza, in zilele in care nu au antrenament sau meci oficial. Uneori, dupa meci, unii jucatori ai Diviziei D vrincene mai capata cite o friptura si o bere daca au cistigat. Exceptie face sponsorul echipei Soimii Nisprod Mircesti, omul de afaceri Constantin Nistoroiu, care isi cinsteste jucatorii dupa fiecare partida, chiar daca fotbalistii sai au cistigat sau au pierdut. De altfel, cei mai multi dintre jucatorii de la Soimii Nisprod sint angajati la firmele patronului Nistoroiu. Este cazul cunoscutilor Hristea, Manta, Alici, Ciolpan, iar lista este mai lunga. Pasiunea pentru fotbal este, insa, din ce in ce mai putin intilnita in judetul nostru. Iar meseria de fotbalist nu mai este la fel de rentabila cum era cindva. Iar daca avem in vedere ca jucatorii agata ghetele in cui in jurul virstei de 32 de ani, putem spune ca nu este deloc simplu si usor sa fii fotbalist in ziua de astazi. (Cristi IRIMIA)

Comentarii