Piramida Elite, prima victima

luni, 11 martie 2002, 00:00
5 MIN
 Piramida Elite, prima victima

La mai putin de doua saptamini de cind Garda Financiara a declarat afacerea "Elite" joc piramidal, primul vrincean care se considera inselat de circuitul "de intrajutorare" a depus oficial plingere la Politie. P.M. afirma ca a pierdut intrind in Clubul "Dynamic Elite" peste 50 de milioane de lei pe care a incercat, fara succes, sa ii recupereze. Ramas acum cu buzele umflate, vrinceanul trage nadejde ca autoritatile sa ii faca dreptate.
Bani munciti in Anglia, pierduti in Romania
Timp de doi ani, P.M. a muncit legal in Anglia. Reintors in tara, omul spera sa porneasca o mica afacere si sa-si inmulteasca agoniseala. Numai ca nu s-a intimplat asa, iar "pocinogul" a inceput in octombrie anul trecut. "Dupa o absenta de doi ani si sase luni, nu mai stiam exact care mai erau treburile in tara cu sistemul de afaceri si investitii. Am fost intrebat de un prieten ce intentionez sa fac, si daca am venit cu bani de afara. Asa am fost invitat la o preselectie pentru intrarea intr-un club de intrajutorare tip CAR", spune P.M, care marturiseste ca a fost convins de "prietenii" care l-au atras in joc ca isi va inmulti banii pentru a-si atinge visul: acela de a-si cumpara o moara si de a face productie. "Managerul Costel Mutu mi-a spus ca se poate rezolva foarte usor si ca este vorba de un club de intrajutorare a oamenilor de afaceri, non-profit, infiintat in baza Legii 122/96 si inregistrat la Constanta. Mi s-a spus sa platesc suma de 500.000 de lei taxa de informare, urmind sa mergem la Bucuresti la prima sedinta", continua P.M. Convins sa vada cu ochii lui cum stau lucrurile, el a ajuns la Bucuresti, intr-o atmosfera "de club" facuta parca anume sa spulbere orice indoiala. Pentru inceput, la Palatul Copiilor, apoi, dupa doua zile, la Hotel Mariott. "Am fost primiti foarte fastuos si, de asemeni, cu scopul de a fi impresionati de seriozitatea si valoarea acestui club. Ni s-a spus ca trebuie sa platim suma de 1700 de dolari sau echivalentul in lei pentru a intra in acest club. Banii trebuia sa ii predau in 48 de ore", afirma pagubitul.
Dupa reteta stiuta, "prietenul" binevoitor l-a convins pe P.M. sa-si scoata banii din banca si sa-i "investeasca", dupa ce intr-o prima faza acesta achitase un avans de peste 9 milioane. Tranzactia s-a facut intr-un mic restaurant din Focsani, in prezenta managerului Costel Mutu, care a retinut pentru el echivalentul a 300 de dolari, restul de 1000 de dolari raminindu-i "amicului" care l-a introdus pe P.M. in sistem.
Dupa ce a incercat fara succes sa mai atraga pe cineva in Clubul "Dynamic Elite", singura sansa de a-si mai vedea banii inapoi, P.M. a ajuns la concluzia, dupa cum singur marturiseste, ca "totul este o farsa, un trafic de influenta si un joc piramidal". In ianuarie a.c el a cerut restituirea celor 1700 de dolari lui Costel Mutu. "Mi s-a spus ca nu voi primi inapoi decit 300 de dolari, ca restul i-am pierdut la club. Pina in momentul de fata n-am mai primit nici un ban. Am fost pacalit si excrocat de catre prietenul meu cu scopul de a-si insusi de la mine suma de peste 30 de milioane, iar restul de bani, pina la aproape 50 de milioane de lei, de catre Asociatia Clubul Dynamic Elite, reprezentata prin manajerul Costel Mutu", reclama P.M.
Piramida inca atrage
Plingerea lui P.M reprezinta prima sesizare facuta de un vrincean la adresa Clubului Elite si a membrilor sai, de la constituirea asa-zisei filiale. "Monitorul" a tras un semnal de alarma inca de acum mai bine de doua luni asupra caracterului piramidal al schemei "Elite". Din pacate, dupa informatiile noastre, pina la autosesizarea Garzii Financiare, vrincenii au continuat sa fie atrasi de mirajul cistigului facil dar, dupa cum se constata, nu totdeauna sigur. De altfel, din ianuarie si pina in martie a.c, numarul membrilor asa-zisului club a crescut de la citeva zeci pina la aproape 200. Ca in intreaga tara, in Vrancea tinta jocului au constituit-o medii profesionale precum justitia, armata, administratia, sistemul sanitar, lumea afacerilor si, sustin surse din mediile "elitistilor", serviciile secrete. Atragerea acestor categorii era menita sa ofere garantii suplimentare de seriozitate si siguranta in fata noilor veniti. Reteta jocului piramidal este urmatoarea: dupa "racolarea" de catre un membru care il recomanda managerului, are loc interviul de preselectie. Imediat dupa aceasta, candidatul este invitat pentru instruire la un seminar desfasurat la Bucuresti, contra sumei de 500.000 de lei. Daca este convins si manifesta incredere, el urmeaza sa plateasca aici cei 1700 de dolari, "taxa" pentru a deveni membru al Clubului Dynamic Elite. Ca sa devina "calificat", noul membru trebuie sa mai aduca minimum alti doi candidati dispusi sa dea banul, de la care cistiga cite 400 de dolari. Restul urmeaza sa revina asociatiei si celor care au intrat mai inainte in joc. Odata calificat si ajuns "business manager", cel in cauza primeste cite 1000 de dolari de la fiecare din cei atrasi de "discipolii" sai.
Ciinii latra, caravana trece
In ciuda avertismentelor Garzii Financiare, afacerea "Elite" continua sa functioneze bine mersi in Vrancea, ca si in intreaga tara. Cei intrati in joc sint pusi sa semneze contracte in care se mentioneaza ca nu au avut "consimtamintul viciat in vreun fel". Contactat telefonic de reporterii nostri, Costel Mutu a declarat ca la sediul din Focsani continua sa se tina sedinte si selectii de candidati. In privinta unei retrageri din joc a lui P.M., managerul regional sustine ca isi va primi inapoi numai suma de 300 de dolari. "Restul nu i-a dat la «Elite», ci membrilor asociatiei. In astfel de cazuri, le recomandam celor care i-au cooptat sa le restituie sumele, dar nu putem sa-i obligam. De obicei se inteleg, fiind prieteni, cunostinte sau rude", a afirmat Costel Mutu. (Lidia GROSEI, Ciprian BOBEICA)

Comentarii