Pompier ars in incendiu

joi, 14 martie 2002, 00:00
4 MIN
 Pompier ars in incendiu

Aproape 100 de persoane, pompieri militari, pompieri civili si focsaneni din zona s-au luptat ieri peste doua ore cu violentul incendiu izbucnit pe strada Milcov din Focsani. Din cauza unui scurtcircuit datorat suprasolicitarii unei instalatii electrice vechi, focul pornit de la o firida a distrus acoperisurile si anexele gospodaresti de la patru case. In timpul interventiei, un militar in termen de la Grupul de Pompieri Anghel Saligny a suferit arsuri de gradul II, III si IV la fata si la miini. Ferencz Szekely, in virsta de 20 de ani, este internat la Spitalul Judetean si se afla in afara oricarui pericol. El a manevrat doua butoaie cu motorina pe care a incercat sa le scoata din raza de actiune a focului. Daca nu s-ar fi dat citiva pasi inapoi, in momentul in care a fost cuprins de flacari, viata lui ar fi fost pusa serios in pericol.
Focul a pornit din gospodaria lui Gheorghe Burduja, datorita folosirii unui aparat electric de sudura. Suprasolicitata, instalatia veche, cu fibra din aluminiu, a cedat si s-a aprins. Focul a distrus in scurt timp firida si s-a propagat prin grinzile de lemn, in pod, de unde s-a extins la acoperisurile gospodariilor lui Alexandru Burduja, Voicu Gheorghe si Voicu Valentin. La Alexandru Burduja a ars acoperisul casei pe o suprafata de 190 m.p., o anexa din scindura in care era depozitat un m.c. lemn de foc si 50 kg de ceara pentru luminari. A fost distrus de asemenea acoperisul imobilului lui Gheorghe Voicu si Valentin Voicu. Pagubele din cele doua gospodarii: doua crame, un atelier de fierarie, cinci butoaie, un teasc, cinci cazi din lemn, 100 litri de vin, 400 litri tuica, 15 m.p. lemn de foc. La Elena Voicu a ars acoperisul casei si a unui sopron, doua camere ale locuintei si aproape 6 m.p. lemn de foc.
Curentul a fost intrerupt in zona de "Electrica" la solicitarea pompierilor. Acestia au trebuit intii sa debaraseze casele de materialele depozitate in pod si in magazii, bunuri in mare majoritate inflamabile. In zona se afla si o sifonarie, astfel ca a fost nevoie de evacuarea rapida a tuburilor cu oxigen din incinta. Operatiunile au fost favorizate de faptul ca nu a batut vintul si incendiul nu s-a propagat si la alte gospodarii.
A luat foc un militar
"Soldatul Szekely Ferencz, militar de ciclul II a manipulat doua butoaie, moment in care motorina din unul dintre acestea s-a revarsat o data cu aprinderea ei spontana. Militarul este in afara oricarui pericol. Daca nu facea doi, trei pasi inapoi lua foc. A reusit limitarea afectiunilor", spune colonelul Ion Dima, seful de stat major al grupului de Pompieri Anghel Saligny. Pompierul a fost internat la sectia Anestezie si Terapie Intensiva a Spitalului Judetean. Ferencz Szekely,a suferit arsuri de gradul II, III si IV pe miini, fata si git. Ranile pe care le are soldatul nu sint de suprafata mare, dar sint profunde. "Pacientul are arsuri pe o suprafata de 6% din corp. Din investigatiile noastre reiese ca a fost ars numai de flacara. Probleme mai mari sint la miini, unde este o zona functionala pe care trebuie sa o recuperam. Cert este ca pacientul va fi tratat in acest spital si nu este nevoie de un transfer" ne-a declarat chirurgul Corneliu Savin. "A explodat un butoi si in situatii de acest fel nu poti scapa, indiferent ce ai avea pe fata. Am pus miinile la ochi ca sa ma apar si mi-au ars si ele", ne-a declarat Ferencz Szekely. Alaturi de militar, au mai avut nevoie de ingrijiri medicale alte trei persoane. E vorba despre trei femei care au lesinat la vederea locuintelor distruse si au fost ingrijite la domiciliu. "Una dintre ele era hipertensiva, iar celorlalte doua pur si simplu le-a venit rau. A fost un soc emotional pe care n-au putut sa-l suporte. Nu au suferit nici un fel de arsura, dar a fost nevoie de interventia noastra", ne-a declarat Simona Ionescu, medicul de garda al Ambulantei.
60 de incendii in luna martie
"Daca la majoritatea incendiilor din ultima vreme cauza acestora a fost de natura de mediu, favorizate de viteza vintului care a depasit 7 m/s, de seceta prelungita si de ucaciunea instalata in mai toate suprafetele, la acest incendiu cauza a fost scurtcircuitul electric", spune colonelul Dima. Pompierii militari au fost ajutati de Serviciul civil privat de pompieri al SC Laminate SA si de 50-70 de focsaneni care au facut un lant viu, dind galetile cu apa din mina in mina. Grupul Anghel Saligny a trimis la operatiuni 4 ofiteri, 6 subofiteri si 20 militari in termen, cu cinci autospeciale. Ultimul incident in care a fost implicat un pompier s-a petrecut pe 10 februarie 2000, cind a murit maiorul p.m. Liviu Mihalache. De la inceputul lunii martie, in Vrancea s-au produs peste 60 de incendii, mai mult decit dublul pe primele doua luni ale anului. Pompierii avertizeaza inca o data asupra pericolului producerii de incendii in aceasta perioada, date fiind conditiile meteorologice. La inchiderea editiei, pompierii actionau in zona Prisaca pentru stingerea unui incendiu care a distrus un hectar de pajiste si vegetatie uscata. (A.G., C.B.)

Comentarii