Pretul vietii

luni, 05 iunie 2000, 23:00
4 MIN
 Pretul vietii

Pentru a trai cit de cit decent, o familie formata din trei persoane trebuie sa aiba un venit de peste 5 milioane lei, din care sa poata acoperi cheltuielile cu cosul zilnic, datoriile la intretinere, gaze, telefon si energie, fara a pune la socoteala micile bucurii de care fiecare om are nevoie zilnic. Cei mai multi dintre vrinceni nu pot acoperi, raportat la normele europene de consum, cheltuielile lunare de hrana, cunoscut fiind ca in Vrancea sint 12.456 someri carora li se adauga 47.394 persoane care nu mai beneficiaza de somaj si alte 31.589 persoane care nu mai iau sprijin nici alocatie de sprijin.
Din datele furnizate de Directia de Statistica Vrancea, reiese ca salariul mediu net al vrincenilor este de 2,011 milioane lei, sondajul efectuindu-se pe un esantion format din 159 unitati cu capital de stat, privat si cooperatist.
Totodata, de la 1 februarie, salariul minim pe economie este de 700.000 lei, bani pe care ii cistiga o parte insemnata a lucratorilor din sectorul bugetar, dar si privat.
Limitele intre care se incadreaza ajutorul de somaj sint de 300.000 lei si 800.000 lei, in timp ce pentru un pensionar pensia poate fi de 50.000 lei, 200.000 lei sau de 7 milioane lei; aceasta din urma fiind cea mai mare pensie inregistrata in Vrancea, de care beneficiaza o foarte mica parte dintre cei aproape 100.000 de pensionari existenti in judetul nostru.
Normele europene de consum sint un vis pentru multi vrinceni
Consumul alimentar lunar, pentru o persoana, reglementat de normele europene include sase litri de lapte de vaca – 36.000 lei, 4 portii de brinza de vaci – 70.000 lei; doua kilograme de cascaval – 180.000 lei; 0,5 kilograme unt – 40.000 lei; minim 15 oua – 18.000 lei; 0,66 litri ulei – 9.900 lei; 1 kilogram carne de pui – 36.000 lei; 1 kilogram carne de vita – 30.000 lei; 1 kilogram carne de porc – 31.000 lei; 2 kilograme de smintina – 75.000 lei. Adunate, toate aceste produse care nu pot asigura insa traiul zilnic, fiind necesare si altele, se cifreaza la 526.000 lei, suma ce pare exagerata pentru cei mai multi dintre vrinceni. "Pe linga toate aceste produse mai consumam si altele si in plus un kilogram de carne este insuficient pentru o luna ca si cantitatea de ulei. Asta daca nu mai punem la socoteala piinea, salatele, verdeturile etc. Dupa parerea mea pentru o persoana sint necesare doua milioane lei lunar ca sa manince decent", ne-a declarat Viorica Anghel, de 42 de ani, care se afla in Piata pentru a-si umple cosul zilnic. Dincolo de normele europene, in realitate o mare parte a vrincenilor se hraneste cu cartofi si fasole uscata, la aceste doua produse inregistrindu-se cele mai mari vinzari in piata, carora li se adauga piinea sau malaiul pentru mamaliga. "Eu am o pensie de 380.000 lei/luna iar sotul meu ceva mai mult peste 400.000. Pai cum credeti ca din aproape 800.000 lei ne putem permite sa mincam dupa standardele europene. Din acesti bani trebuie sa ne platim intretinerea, care pe timp de iarna a fost si de aproape 600.000 lei pe luna, curentul si gazele. Telefonul l-am suspendat tot din lipsa de bani. Si pe deasupra mai sintem si bolnavi", ne-a spus pensionara Maria Budai, de 71 de ani, din Focsani.
Cheltuielile cu intretinerea, energia electrica si telefonul le depasesc cu mult pe cele pentru cosul zilnic
Dincolo de banii necesari pentru hrana, orice familie trebuie sa-si achite cheltuielile cu intretinerea, care sint de citeva sute de mii de lei, energia electrica si nu in ultimul rind telefonul, numai valoarea abonamentului lunar fiind de 108.000 lei. Acestora li se adauga diversele taxe datorate statului si daca mai ramine ceva, atunci aceste sume ar putea fi destinate cumpararii de haine.
Toate aceste cheltuieli depasesc, pentru o familie cu trei membri, 1,5 milioane lei lunar, adica cam cit salariul mediu pe economie. In acest caz, vrinceanul are de ales intre a minca sau a-si plati cheltuielile lunare. Pentru someri nu exista nici macar posibilitatea de a alege. Legea prevede ca un somer cu vechime in munca poate primi intre 23% – 55% din salariul mediu pe economie, in timp ce un absolvent cu studii medii primeste lunar 18% din salariul mediu pe economie. Pentru absolventii cu studii superioare care nu au mai lucrat, somajul lunar inseamna 345.000 lei, adica cam cit intretinerea pe o luna de vara.
Doua salarii pot asigura un trai la limita decentei
Statisticile arata ca o familie cu cinci membri, care are un venit lunar de patru milioane lei, consuma saptaminal; 56 – 70 piini, o gaina, un kilogram carne de vita sau porc; 30 de oua, un kilogram de preparate de carne, un borcan de miere sau gem si o cutie de margarina. La niciuna dintre categoriile mentionate nu intra in discutie fructele, apa minerala, sucurile sau dulciurile. La fel, nu sint luate in calcul cumpararea unor obiecte de uz casnic, cumpararea unor carti, vizionarea unor filme sau a unor spectacole. Nici nu punem la socoteala un drum lunar la coafor sau cosmetica pentru doamne.
"Numarul clientilor a scazut la mai bine de jumatate fata de anul trecut. Sintem mai aglomerate de sarbatori si la sfirsit de saptamina, in perioada nuntilor. Saracia a impus moda parului lung, nevopsit si necoafat", ne-a spus Mihaela V., coafeza din Focsani.
Cele prezentate mai sus reprezinta doar o mica parte a ceea ce are nevoie tot omul.
Multe din necesitatile zilnice nu le-am mentionat, pentru ca ele sint un lux pentru marea majoritate a vrincenilor. Statisticile neoficiale arata ca aproape 70% dintre vrinceni abia isi asigura traiul zilnic tirindu-se de pe o zi pe alta. (Elena CRISTIAN)

Comentarii