Primaria renaste vechiul ILF

luni, 24 iunie 2002, 23:00
2 MIN
 Primaria renaste vechiul ILF

Primaria va deveni o concurenta periculoasa pentru pietari, printr-o societate comerciala pe care primarul Decebal Bacinschi o doreste infiintata cit mai rapid. Implicarea in afaceri a municipalitatii va debuta la Piata Moldovei, unde ineditul "SRL" va inlocui actualii intermediari – mai exact va cumpara direct de la producatori si va vinde cu un adaos comercial minim. "Infiintarea unor astfel de societati a fost recomandata de Guvern. Noi vom cumpara de la producatori si vom vinde fara sa obtinem profit, doar sa acoperim salariile si cheltuielile de transport. Totul este sa o formam, apoi societatea comerciala va intra in cursul ei normal", a declarat Bacinschi, care a precizat ca ar dori ca societatea sa functioneze dupa modelul autonomei Directii de Dezvoltare a Serviciilor Publice.
"SRL"-ul Primariei intra in concurenta cu particularii
Masura anuntata de primar pare sa reduca in actualitate defunctele centre de achizitii sau ILF-uri, insa este permisa de o ordonanta care dateaza de anul trecut. Prin Ordonanta 13/2001, Guvernul a dat atunci libertate administratiei locale de a fonda cu acte in regula societati comerciale prin care sa cumpere produse agricole de la tarani. In textul legii, problema este atinsa insa in mod sumar, intr-un singur capitol. "Consiliile locale ale comunelor, oraselor si municipiilor vor infiinta societati comerciale pentru preluarea si valorificarea produselor agroalimentare de la producatorii individuali, de la exploatatiile agricole asociative si de la exploatatiile familiale. Asemenea societati comerciale se pot infiinta si prin asocierea intre mai multe consilii locale", stipuleaza Ordonanta privind infiintarea, organizarea si functionarea serviciilor comunitare pentru cadastru si agricultura.
La Focsani, preturile practicate in Piata Moldovei au stirnit tensiuni intre administratia locala si comercianti. In urma cu citeva luni, vinzatorii de cartofi au facut chiar "greva", pentru ca li s-a impus sa nu-si comercializeze marfa cu mai mult de 10.000 lei/kilogram. Considerind masura "comunista", pietarii au refuzat sa mai vinda in Piata Moldovei, pentru ca, spuneau ei, pretul impus de autoritati nu le acoperea cheltuielile. (Lidia GROSEI)

Comentarii