"Avocatura nu este pronosport"

marți, 10 iulie 2001, 23:00
3 MIN
 "Avocatura nu este pronosport"

Noul Statut al profesiei de avocat, adoptat la sfirsitul lunii mai si intrat in vigoare o data cu publicarea lui in Monitorul Oficial, aduce mai multe modificari cu privire la modalitatile de intrare in barou ale absolventilor facultatilor de drept. Daca pina acum tinerii absolventi intrau in barou, ca stagiari, prin depunerea unei cereri in termen de 6 luni de la promovarea licentei, noul statut prevede ca se intra in stagiatura numai in urma unui examen scris. Baroul Vrancea, a carui medie de virsta este de 40 de ani, numara, conform datelor oferite de decanul Alexandru Vari, 67 de avocati definitivi si 10 stagiari.
La intrarea in stagiatura, absolventii facultatilor de drept vor trebui sa sustina un examen unic pe tara, organizat de Comisia Permanenta a Uniunii Avocatilor din Romania. Testarea va fi tip grila, si data examenului va fi comunicata barourilor cu cel putin trei luni inainte.
"Intotdeauna am fost impotriva testelor grila. Avocatura nu e pronosport. La un viitor avocat trebuie sa testezi calitati pe care nu le poti verifica printr-un astfel de test: dictie corecta, limbaj curat, minte isteata, perspicacitate. Aceste calitati se constata prin examene scrise si orale", spune avocatul Alexandru Vari, care se afla la cel de-al doilea mandat la conducerea Baroului Vrancea.
Avocati din procurori, judecatori, notari
In avocatura pot intra, fara examen, procurorii, judecatorii, notarii, jurisconsultii si consilierii juridici cu o vechime in activitate mai mare de zece ani. Urmeaza ca acestia sa fie supusi unui interviu care are in vedere verificarea cunostintelor cu privire la exercitarea profesiei de avocat. "Nu am nimic impotriva lor, desi cei mai multi se opun verificarii cunostintelor. Daca noi primim in profesia de avocat un tinar absolvent, chiar si cu 10 la licenta, numai pe baza de examen, mi se pare absolut firesc ca un jurist consult care s-a specializat pe o anumita institutie a dreptului sa fie examinat in legatura cu totalitatea cunostintelor necesare profesiei de avocat. Se tot vorbeste de calitatea actului de justitie. La darea unei hotariri judecatoresti, concura avocatul, judecatorul si procurorul. Si este firesc ca respectivul act de justitie sa fie influentat si de avocat, in functie de cunostintele pe care le are", spune decanul Alexandru Vari.
Stagiari cu leafa de bugetari
Avocatul indrumator este obligat sa-i asigure stagiarului sau un salariu echivalent cu minimul pe economie: 1.400.000 de lei. Stagiarul are insa voie, conform noului statut, sa aiba clientela proprie, caz in care, daca isi asigura de aici minimul de venit, nu-i mai poate pretinde avocatului indrumator nici un ban. Noul statut prevede, totodata, ca un avocat definitiv nu poate da, in conditiile in care are mai mult de 8 ani vechime, decit maximum doua recomandari pentru stagiari. Pentru ca toate barourile din tara aminteau un numar nelimitat de stagiari, "s-a limitat prin statut numarul de recomandari, tocmai pentru ca instruirea si urmarirea activitatii stagiarului sa aiba eficienta", ne-a spus avocatul Vari.
In conditiile in care aproape trei mii de tineri termina anual dreptul, concurenta va fi apriga, atit pentru intrarea in barou cit si pentru atragerea de clienti. Concurenta care va influenta, sa speram, calitatea actului de justitie. (Ciprian BOBEICA)

Comentarii