"Electrica", sabotata de hotii de curent

luni, 17 iunie 2002, 23:00
2 MIN
 "Electrica", sabotata de hotii de curent

Aproape 3% din vrincenii controlati in primele cinci luni ale anului de angajatii "Electrica" au fost prinsi in timp ce sustrageau ilegal curent electric. Din cei 6.278 de abonati intrati in colimatorul societatii, 170 au fost descoperiti si trimisi in judecata, ba chiar pentru opt dintre ei, mai agresivi, a fost nevoie de interventia politiei. Potrivit datelor SD Focsani, energia electrica recuperata in urma acestor actiuni a fost de 257.229 kwh, adica cit consuma Spitalul Judetean timp de doua luni. In plus, valoarea in bani a energiei recuperate ca si despagubiri civile s-a ridicat la impresionanta suma de 520,4 milioane de lei. Statistica "Electrica" arata ca cele mai multe localitati in care au fost prinsi cetateni sustragind ilegal curent electric sint Marasesti, cu 32 de cazuri, Slobozia Bradului – 21 de cazuri, Pufesti – 11 cazuri, Urechesti – 12 cazuri, Focsani – 8 cazuri si Suraia – 3 cazuri. "In activitatea de depistare a furturilor de energie electrica intimpinam si foarte multe greutati legate de agresivitatea faptuitorilor si lacunelor existente in legislatie privitoare la accesibilitatea personalului de control in instalatiile consumatorilor fraudulosi", spune inginer sef Furnizare din cadrul "Electrica", Gheorghe Mosescu.
Ordonanta de Urgenta 63/’98 califica sustragerea de energie electrica drept infractiune de furt, care se pedepseste conform Codului Penal. Deteriorarea, modificarea fara drept sau blocarea functionarii echipamentului de masurare a energiei electrice se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la cinci ani. De asemenea, folosirea de instalatii clandestine in scopul racordarii directe la retea sau prin ocolirea contoarelor constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la cinci ani. Odata prins, hotul de curent este obligat sa plateasca energia estimata a fi fost furata in trei ani de zile.

Cum se fura curent
Metodele folosite de hotii de curent electric sint dintre cele mai diverse, in capul listei aflindu-se, cu un procent de 65 %, racordarea improvizata inainte de contor. Circa 20% din cazurile de furt depistate in acest an s-au produs prin interventia asupra contorului. Din experienta ultimilor ani, una din cele mai utilizate practici este violarea sigiliului metrologic de la capacul cu borne al contorului si gaurirea sau deformarea carcasei acestuia pentru a impiedica rotirea discului.
Un alt procedeu practicat de hotii de curent este dezlipirea geamului contorului de rama si apasarea acestuia pe discul rotativ. Circa 15 la suta din cazurile descoperite de "Electrica" vizeaza racordarea directa la retea, asa-numitul "furt din coloana". Aceasta inseamna racordarea prin ocolirea contorului si montarea unei prize-fantoma, de la care se poate consuma curent electric care nu este inregistrat de aparatul de masura. O alta metoda descoperita in timp de angajatii sucursalei este inversarea celor doua faze, acest lucru determinind schimbarea sensului de rotatie al discului contorului si, implicit, taxarea "inversa".
(Lidia GROSEI)

Comentarii