"Taticii" din Consiliul Local

miercuri, 13 iunie 2001, 23:00
2 MIN
 "Taticii" din Consiliul Local

Recent trecuta de Senat, proiectata Lege a alesilor locali risca sa instituie o noua casta de privilegiati, a celor care ne conduc destinele din legislativele locale. Potrivit acestui act normativ, drepturile consilierilor vor creste considerabil, atingind uneori dimensiuni care frizeaza uneori absurdul.
Noul Statut al alesilor locali, proiect care abia a iesit din masina de vot a Senatului, mai asteapta acceptul Camerei Deputatilor pentru ca sa devina un imperativ. Numai ca, desi mediatizat ca stabilind conditii mult mai severe de exercitare a mandatelor, noile privilegii stipulate de proiect pentru alesii din teritoriu contrazic prezicerile anterioare. Ba mai mult, in premiera, statutul avantajat al consilierilor se extinde si asupra familiilor acestora in capitolul numit "Protectia legala a alesilor locali". "Alesii locali nu pot fi trasi la raspundere juridica, sub nici o forma, pentru voturile sau opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului", suna unul din articole. Statutul privilegiat al familiilor alesilor este clar stipulat si el. Astfel, pe intreaga durata a mandatului , nevestele sau copiii acestora se bucura protectie juridica pentru infractiunea de ultraj. Aceasta inseamna ca amenintarea sau lovirea unui copil de consilier este echivalenta cu agresarea unui politist sau al altui functionar aflat in exercitarea autoritatii.
Un alt element de premiera se refera la faptul ca, timp de doi ani de la incetarea mandatului, posturile fostilor demnitari locali nu pot fi atinse. In termeni concreti, contractele lor de munca nu pot fi nici modificate, nici desfacute, dupa cum respectivii nu pot fi eliberati din functie pe motive ce nu le pot fi imputate. Tot noua lege arata ca orice reorganizare la fostul loc de munca obliga institutia respectiva sa comunice consilierului ce post le revine in noua organigrama.
Nici drepturile banesti ale alesilor locali nu sint atinse de noua lege, ba chiar, am putea spune, dimpotriva. Chiar daca prevede ca indemnizatia de sedinta sa fie de doar 5% din salariul primarului, proiectul normativ amintit da dreptul la plata altor doua indemnizatii lunare doar pentru intrunirile de la comisii. Tot astfel, alesii din legislativele locale "au dreptul la decontarea, in conditiile legii, a cheltuielilor facute cu ocazia mandatului, precum si recuperarea eventualelor pagube ce le-ar fi pricinuite in exercitarea acestuia", se stipuleaza, mai mult decit lacunar, in actul normativ.
Ca element care poate stirni zimbete, la capitolul "obligatii ale alesilor locali", legea incrimineaza consilierii care injura alegatorii sau cer spaga de la acestia. Dimpotriva, "trebuie sa se supuna regulilor de curtoazie si disciplina si sa nu foloseasca in cuvintul lor sau in relatiile cu cetatenii expresii injurioase, ofensatoare sau calomnioase", si sa nu ceara "bani, foloase materiale sau alte avantaje". In orice caz, pentru incalcarea prevederilor noului act normativ, alesii locali risca doar retragerea indemnizatiei sau, cel mult, excluderea temporara de la lucrarile consiliului. (L.G.)

Comentarii