Reclamant sanctionat

duminică, 14 iulie 2002, 23:00
3 MIN
 Reclamant sanctionat

Dupa mai bine de jumatate de an de lucrat la o brutarie, Emil N., din Gugesti, a gasit cu cale sa-si reclame patronul pentru ca nu i-a eliberat o adeverinta de salariat, necesara internarii in spital. Mai mult, omul s-a aratat peste masura de indignat de faptul ca, la momentul in care si-a vazut cartea de munca, aceasta nu mai avea nici o alta completare in afara celei de la angajare. "Am fost internat in spital si mi-a trebuit si mie o adeverinta de salariat. Am fost la patroana si i-am spus, dar mi-a zis sa plec, ca nu imi da nici o adeverinta. Am platit spitalizarea foarte mult, din acest motiv. La aceasta societate nu se dau nici bonuri de masa si nici vignete si sint multi angajati care nu au contract de munca si lucreaza la negru", a declarat, suparat, Emil N. Nemultumirea s-a amplificat, se pare, in momentul in care s-a dus la patroana sa-i ceara inchiderea cartii de munca. Din cite spune, Emil dorea sa se angajeze in alta parte si nu putea pentru simplul motiv ca acel carnet de munca nu era cu completarile la zi. "Mai intii, cind i-am cerut sa-mi inchida cartea de munca, mi-a spus ca nu am ce cauta la ea si l-a pus pe nepotul ei sa ma bata. Dupa o perioada de timp am fost iarasi la patroana cu aceeasi problema si mi-a zis ca mi-a inchis cartea de munca, n-am decit sa ma duc la fortele de munca sa o ridic", povesteste Emil.
"Cele sesizate nu se confirma"
In urma sesizarii lui Emil, inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Munca Vrancea au demarat vineri dimineata un control la respectiva societate, menit sa limpezeasca toate neregulile reclamate. Insa la data respectiva, cartea de munca a omului era inchisa dupa toate regulile. "Cele afirmate de Emil N. nu se justifica. El a solicitat intr-adevar adeverinta de salariat, insa la data aceea nu mai avea calitatea de salariat, deoarece solicitase incetarea contractului de munca, conform articolului 129 din Codul Muncii, incepind cu data de 1 mai 2002. Nemultumirea lui a fost ca nu i s-a dat adeverinta repectiva, dar patroana nu putea sa i-o dea atita timp cit el nu mai era angajatul societatii. Noi am mai facut un control la angajatorul respectiv in cursul lunii iunie, iar neregulile constatate s-au remediat in timpul controlului. Societatea, ca mod de respectare a legislatiei, se afla oricum in vizorul nostru", a declarat Victoria Diaconu, inspector sef la Inspectoratul Teritorial de Munca Vrancea. Mai mult, in urma controlului s-a evidentiat faptul ca Emil N. a devenit violent in momentul cind patroana s-a vazut nevoita sa refuze eliberarea adeverintei. "Patroana a fost nevoita sa solicite ajutorul sectiei de politie din Gugesti. Emil N. a fost sanctionat cu avertisment pentru incalcarea ordinii publice", a precizat sefa ITM.
De aceasta data, se pare ca cel care a reclamat nu s-a gindit la eventualele consecinte ale celor afirmate. Inspectorii de munca isi fac insa datoria, orice sesizare venita din partea angajatilor fiind luata in considerare si verificata. Si asta, indiferent ca-i vorba despre o reclamatie semnata sau, dupa cum se intimpla deseori, anonima. (Laura BREANA)

Comentarii