Regulament haios

luni, 03 noiembrie 1997, 00:00
2 MIN
 Regulament haios

Putini stiu ca Spitalul Judetean Vrancea are un regulament de ordine interioara, afisat pe holuri. Cei drept, putini au curiozitatea sa ia cunostinta cu regulile care trebuie respectate atunci cind trec pragul spitalului. De exemplu, la punctul patru, se precizeaza ca vizitatorii nu au voie in spital decit in orele de vizita iar in afara acestora cu aviz special. Ei trebuie sa fie echipati cu pelerina de protectie si incaltati cu botosei. De asemenea, pacientii trebuie sa vorbeasca in soapta si sa atraga atentia daca starea vreunui bolnav se inrautateste brusc.
Mai mult, in spital, pacientii nu au voie sa consume alcool, sa practice jocuri de noroc, ori sa practice comert clandestin. Pacientilor le este cu desavirsire interzis sa fumeze in alta parte decit in locurile special amenajate, chiar daca aceste locuri "exista dar lipsesc cu desavirsire". In regulament se mai precizeaza ca gravidele si lauzele nu au voie sa primeasca vizite, sa iasa pe palierul etajului sau sa coboare din sectie. Pacientii nu au voie sa iasa in pijamale la poarta, la gard sau pe iarba, ci doar cind au vizitatori, intre orele 14.00-16.00, au voie, impreuna cu cei care ii viziteaza, in curtea interioara a spitalului.
In cazul in care bolnavii internati nu respecta cu strictete aceste reguli, vor fi externati pe raspunderea lor in cel mai scurt timp.
"Este o exagerare"
Regulamentul este vechi de 25 de ani si nimeni nu s-a gindit sa-l schimbe. Doctorul Mihail Cirstea recunoaste ca regulamentul este depasit si ca lucrurile au mai evoluat intre timp. "Regulamentul este o exagerare. Regulile sint un pic vechi si haioase. Ele au fost copiate si puse pe pereti. Ideea este ca cei din exterior pot aduce microbi in spital. In mod normal, la patul bolnavului nu trebuie sa se ajunga fara halat". Acesta spune ca transmiterea germenilor se face prin atingere. Cum spitalul nu este dotat nici cu manusi si nici cu botosei, regulamentul este putin utopic. "Halatele la personalul medical sint obligatorii, iar daca se spala de 100 de ori pe miini in fiecare zi, nu consider ca este exagerat", ne-a mai spus doctorul Cirstea. El este constient ca nu intotdeauna se intimpla chiar asa. Asistentele nu se spala pe miini dupa fiecare operatiune cu bolnavii si de aceea pericolul imbolnavirilor produse chiar in spital este crescut.
Regulamentul de ordine interioara nu se va schimba pina la aplicarea legii asigurarilor de sanatate, care va rezolva multe din problemele existente. Atunci, medicii nu se vor mai purta cu pacientii ca niste "stapini", ci ii vor trata ca pe niste clienti de care au tot interesul sa nu scape. "Legea va fi generala si se va face exact ce scrie acolo", a incheiat directorul Directiei Sanitare Focsani. (Silvia VRINCEANU)          

Comentarii