Reguli noi la alesi vechi

joi, 28 martie 2002, 00:00
2 MIN
 Reguli noi la alesi vechi

Alesii locali joaca dupa muzica noua, odata cu adoptarea in ultima sedinta de legislativ a noului Regulament de organizare si functionare a Consiliului Local. Impusa de ultimele noutati in materie, in speta de Regulamentul cadru aparut in Monitorul Oficial, "mini-reforma" de suprafata a consiliilor locale a produs deja efecte: primarul Bacinschi poarta de ceva timp esarfa tricolora la sedinte.
Noul regulament al legislativului focsanean este structurat in mai multe capitole, primul find cel privind constituirea Consiliului Local. In capitolul doi, cel privind "organizarea consiliului", se trateaza atributiile presedintelui de sedinta, alegerea viceprimarilor si comisiile de specialitate. Sedintele de comisii sint de altfel publice, cel putin intr-o prima etapa. "Cetatenii care doresc sa isi exprime punctul de vedere se vor inscrie la inceputul sedintei, durata expunerii fiind stabilita de catre presedintele comisiei.(…) Continutul pe scurt al proiectelor de hotariri initiate va fi adus la cunostiinta opiniei publice prin afisare in locuri publice special amenajate si anuntate in timp util", se specifica in hotarirea adoptata marti. Consilierilor care nu participa la intilnirea comisiei nu li se va acorda indemnizatia de sedinta, se mai spune in regulament.
Singurul punct din document care a stirnit discutii in Consiliu s-a referit la sanctiunile ce pot fi aplicate alesilor prea "indisciplinati". Cel nemultumit a fost consilierul PRM Ion Marin, care, prevazator insa fara succes, s-a gindit ca presedintele de sedinta poate abuza de prerogativele sale in materie. Alesul amintit a propus ca eliminarea din sala de sedinte, cea mai aspra pedeapsa pentru un membru al legislativului, sa fie facuta doar cu acceptul a doua treimi din colegii absenti. Lucru interpretabil, de vreme ce acelasi regulament spune, un articol mai jos, ca legislativul local poate da la rindul sau sanctiuni celor care au savirsit abateri de la prevederile legii si ale regulamentului. Spre deosebire de presedinte care poate da avertisment, chema la ordine, retrage cuvintul si elimina din sala de sedinte, legislativul poate interzice unui consilier sa partice la urmatoarea sedinta, il poate exclude temporar de la lucrari sau ii poate retrage indemnizatia pe o anumita perioada.
De departe, aspectul cel mai pitoresc cuprins in regulament este interzicerea proferarii de insulte si calomnii de catre consilieri in plina sedinta. Ba mai mult, este interzis expres dialogul dintre vorbitori si persoanele aflate in sala de sedinte. (Lidia GROSEI)

Comentarii