Restantierii la rambursarea creditelor se inmultesc

marți, 02 septembrie 2003, 23:00
2 MIN
 Restantierii la rambursarea creditelor se inmultesc

Perioada de vara a adus o crestere a numarului de restantieri la rambursarea creditelor contractate la banci, statisticile BNR aratind si in luna iulie un volum al creditelor restante pentru populatie in ascensiune, la toate tipurile de imprumuturi. Cel mai afectat a fost sectorul creditelor in valuta, unde valoarea restantelor aproape ca s-a triplat. De la 3,5 miliarde de lei, cit erau debitele in iunie, la sfirsitul lunii iulie acestea au ajuns la nu mai putin de 9,58 de miliarde de lei. Si creditele restante in lei, pe termen scurt, au crescut de la 17,7 miliarde de lei, la 19,26 de lei, in timp ce valoarea imprumuturilor pe termen mediu si scurt nerambursate au ajuns la 5,5 miliarde de lei.
Primul semnal de ingrijorare pe aceasta tema a fost dat de Banca Nationala inca din luna mai.
Numai ca bancile nu par a avea motive de ingrijorare, mai ales ca ritmul de creditare a crescut pe perioada verii. Bancherii nu percep acest fenomen ca pe o majorare a creditelor neperformante. De aceea, in loc sa inaspreasca conditiile de acordare a imprumuturilor, ei continua sa duca o lupta acerba de cistigare a clientilor, prin acordarea cit mai multor facilitati. Eliminarea girantilor, garantiilor materiale sau a avansului, acolo unde nu s-au realizat inca, nu vor fi in nici un caz abandonate. Acum, riscul asumat de banci este mai mare, dar pe de alta parte se incearca o trecere spre un alt tip de garantii, cum ar fi politele de asigurare.
Reprezentantii unor sucursale bancare din Vrancea chiar tind sa contrazica cifrele centralizate de BNR, in sensul realizarii unei diferente intre credite restante si intirzierile la plata ratelor bancare. „Este firesc ca, odata cu cresterea numarului de credite, sa creasca si valoarea celor restante. La noi nu exista o asemenea situatie. In ultimele luni restantele au fost aproximativ aceleasi si, in raport cu cresterea numarului de credite, debitele chiar au scazut”, ne-a spus Marian Marinescu, directorul sucursalei BRD Vrancea. De aceeasi parere sint si cei de la Banca Transilvania. Ei spun ca banca nu are inregistrate credite restante, in schimb recunoaste ca au existat cazuri de intirzieri la plata ratelor. Iar acest lucru nu inseamna intotdeauna ca titularul de credit nu mai poate plati. Fiind perioada de vacanta este foarte posibil ca multi dintre clientii bancii sa fi uitat data scadenta sau sa fi intirziat pur si simplu la rambursarea banilor. (Camelia STANILA)

Comentarii