S-a deschis sezonul grevelor in Vrancea

joi, 07 iunie 2001, 23:00
4 MIN
 S-a deschis sezonul grevelor in Vrancea

De la instalarea noii puteri, miscarile de protest au fost oarecum tinute sub control, singurii care au scos capul, si nu intimplator, fiind angajatii de la Rovinco Cotesti. Protocolul incheiat cu sindicatele a tinut in friu eventualii grevisti, insa lucrurile par sa se schimbe in scurt timp. O greva spontana a izbucnit ieri la SCCM iar o alta este pe punctul sa explodeze la Romseh. In plus, sindicalistii de la BNS isi vor spune astazi punctul de vedere vizavi de legea pensiilor.
La primele ore ale diminetii de ieri, la SCCM Vrancea a izbucnit o greva spontana, mai multi salariati solicitind conducerii societatii explicatii in legatura cu lucrarile pe care le are de executat. Dupa o runda de discutii cu directorul societatii, protestatarii s-au linistit, plecind spre locurile lor de munca. Directorul SCCM, Nicolae Ceausu, ne-a declarat ca, in viziunea sa, protestul sindicalistilor a fost creat artificial de liderul de sindicat Constantin Petroianu, "care a iesit din spital pentru a organiza o greva spontana". Nemultumirile salariatilor SCCM au pornit de la criza financiara prin care trece societatea in aceasta perioada, pe de o parte din lipsa lucrarilor, dar mai ales datorita neincasarii banilor de la clienti si in special de la Primaria Focsani. "Salariatii nu stiau daca mai avem lucrari. Le-am spus ca de lucru avem, insa problema cea mai acuta cu care ne confruntam este lipsa de lichiditati datorita nevirarii banilor de la cei carora le-am executat anumite lucrari. Numai de la Primaria Focsani avem de incasat aproximativ 6 miliarde de lei", a precizat Nicolae Ceausu.
Directorul societatii a indicat nemultumitilor sa ceara explicatii la Primarie, unde acesta a si ajuns impreuna cu liderul de sindicat, insa nu a avut cu cine sta de vorba, primarul si viceprimarii fiind plecati la deschiderea Salonului Constructorilor. Pe total, SCCM are de incasat de la clientii sai din Vrancea aproximativ 15 miliarde de lei, sume care treneaza de ani buni. Tot datorita problemelor financiare, societatea de constructii a decis ca nu poate participa la aceasta editie a Salonului Constructorilor, sefii SCCM hotarind ca este momentul "sa stringa cureaua". Chiar daca nu-si va incasa banii in timp, conducerea Societatii de Constructii Montaj sustine ca va continua lucrarile contractate cu Primaria si le va preda in termenul prevazut in contract. Apele la aceasta societate nu sint tocmai limpezi de mai multe saptamini incoace, schimbarea conducerii ducind la dezgroparea securii razboiului intre sindicat si patronat. In prezent, SCCM mai are 360 de angajati.
La Romseh, nemultumirile stau sa explodeze
Un conflict de proportii ar putea izbucni la SC Romseh SA, unde de citeva zile s-au inceput negocierile la contractul colectiv de munca. Grupuri dispersate de salariati sustin ca firma nu le mai poate oferi conditii decente de trai, salariile fiind mult prea mici pentru nivelul de trai actual. Contactat telefonic, liderul de sindicat Puiu Doru s-a aratat surprins de ideea ca in orice moment tensiunile membrilor de sindicat ar putea degenera intr-o greva de proportii. "Am inceput negocierile la contractul colectiv de munca si am discutat posibilitatile de crestere a salariilor. Ca peste tot, oamenii sint nemultumiti de salarii, insa nu cred ca poate fi vorba despre organizarea unor miscari de protest", a precizat liderul de sindicat de la Romseh. Puiu Doru a mai adaugat ca nemultumirea salariatilor a fost mai evidenta in momentul in care s-a aflat de anuntul de scoatere la licitatie a unor imobile de catre Casa de Pensii Vrancea. Printre acestea se numara si sediul administrativ al firmei si birourile, fapt ce i-a nelinistit si mai mult pe sindicalisti. "La noi totul este foarte transparent. Salariatii au fost instiintati de situatia economico-financiara a societatii", a mai spus Puiu Doru. Chiar daca exclude posibilitatea unor miscari de protest, fara stiinta sa, liderul de sindicat pune starea de tensiune de la Romseh pe seama dorintei de revansa a unor persoane ceva mai razbunatoare. Nemultumitii sint de cu totul alta parere, considerind ca, atit timp cit firma merge prost, locurile lor de munca nu mai prezinta siguranta.
Luna de miere dintre sindicalisti si guvernanti este pe sfirsite
Mariajul dintre actuala putere si sindicalisti pare sa fie intr-un moment de cumpana, nemultumirile fiind de pe punctul de a izbucni la tot mai multe firme. Specialistii considera ca un motiv de greva il constituie si datoriile de miliarde in care se zbat cei mai multi dintre agentii economici care pe vremuri erau faima industrie vrincene. Prima confederatie care intr-un fel a spart gheata este BNS, filiala vrinceana expunindu-si astazi nemultumirile legate de noul sistem de pensii si alte drepturi de asigurari sociale. Singura retinere ramine din partea CNSLR – Fratia a carui lider este consilier judetean pe listele partidului de guvernamint. (Elena CRISTIAN)

Comentarii