Salariatii au pus stapinire pe "Rovinco"

marți, 06 martie 2001, 00:00
5 MIN
 Salariatii au pus stapinire pe "Rovinco"

In cea de a treia zi de proteste ale salariatilor de la SC "Rovinco" SA Cotesti, lucrurile nu au intrat nici pe departe pe fagasul lor normal. Dupa o sedinta a Consiliului de Administratie, la care au participat aproape toti angajatii si care a durat mai bine de sase ore, actionarul majoritar si presedintele Consiliului de Administratie au parasit sediul "Rovinco" escortati de politisti. Detinatorul a 23% din capitalul social al "Rovinco" a facut o plingere la Parchet impotriva lui Liviu Gheorghe. Prezent in mijlocul salariatilor, prefectul judetului le-a promis ca va cere un control in privinta privatizarii acestei societati.
Sedinta Consiliului de Administratie al SC Rovinco SA de luni seara s-a prelungit pina spre miezul noptii, la intilnire participind si cea mai mare parte a salariatilor societatii. Pentru prima data de la privatizarea fostei IAS Cotesti, angajatii au avut prilejul sa discute cu patronii, structura actionariatului, asa cum ne-a fost prezentata de sindicalisti, fiind urmatoarea: 72% dintre actiuni sint detinute de moldoveanul Mircea Cebotaru, 23% de omul de afaceri focsanean Ginu Toma iar restul de 5% apartin salariatilor care au fost agreati de conducatorii Rovinco. De altfel, cei doi actionari fac parte din Consiliul de Administratie impreuna cu pivnicerii Emil Munteanu si Stefan Ponea, iar presedintele CA este Liviu Gheorghe.
Potrivit informatiilor furnizate de Ginu Toma, in cele peste sase ore cit a durat sedinta CA s-a pus in discutie demisia directorului general. "In cadrul sedintei Consiliului de Administratie am cerut demisia directorului general Liviu Gheorghe, fiind sustinut in acest sens de toti salariatii pe care eu personal i-am invitat la sedinta. S-a votat in acest sens, votul fiind de 3 la 1 in defavoarea propunerii mele. Refuzul directorului de a demisiona din functie i-a determinat pe salariati sa ceara cu insistenta acest lucru. Dupa ora 23, Liviu Gheorghe a sunat la Politie, unde a spus ca a fost sechestrat si a solicitat protectie in acest sens. La citeva minute au sosit politistii iar directorul si actionarul majoritar au parasit sediul insotiti de acestia", ne-a declarat Ginu Toma.
Intr-un raport al Politiei se arata ca masurile specifice de ordine in timpul conflictului de munca de la Rovinco au fost asigurate de 15 politisti. Salariatii spun ca la parasirea sediului, directorului general nu i s-a permis sa plece cu masina de serviciu, acesta fiind nevoit sa apeleze la masina politistilor.
Prefectul a promis o ancheta privind privatizarea Rovinco
La primele ore ale diminetii de ieri, salariatii s-au adunat in fata societatii pentru a impiedica accesul in unitate al directorului general. In mijlocul lor a fost prezent prefectul judetului, Constantin Buza, care i-a pus in tema pe salariati cu datele pe care le detine in legatura cu privatizarea Rovinco. Totodata, Constantin Buza le-a promis sindicalistilor ca va lua legatura cu primul ministru pentru a se demara o ancheta a privatizarii de la Rovinco Cotesti. Prezent la discutie, directorului Liviu Gheorghe i s-a spus ca nu mai are ce cauta in societate, singura solutie pentru dezamorsarea conflictului fiind demisia sau demiterea acestuia de catre actionarul majoritar. Revendicarile salariatilor prezentate zilele trecute conducerii fostei IAS de la Cotesti au ramas undeva in umbra, ieri unica revendicare a zecilor de salariati fiind plecarea directorului Gheorghe din fruntea societatii. Pe lista neagra se afla si actionarul majoritar, Mircea Cebotari, considerat de salariati reprezentant al unor oameni de afaceri necunoscuti "care nu are puterea de a lua decizii intr-o societate care pretinde ca este a lui". "La un moment dat majoritarul a fost convins sa-l demita pe Liviu Gheorghe, dar cind acesta a amenintat cu datul in judecata a revenit asupra deciziei", a mai adaugat Ginu Toma. Seful sectorului mecanic, inginerul Dorel Bolovan, ne-a declarat ca directorul societatii a dat dovada de grosolanie atunci cind a refuzat sa puna la dispozitia unui actionar important datele economico financiare ale societatii.
"Nu vrem sa intre in societate"
Postati la portile societatii, salariatii ne-au declarat ca nu vor permite accesul directorului sau actionarului majoritar in incinta Rovinco. "Stam aici zi si noapte numai sa scapam de el. Efectiv ne-a ajuns cutitul la os. In acest moment noi nu mai avem ce pierde", ne-au spus la unison salariatii. Inginerul Gheorghe Trif a precizat ca in acest moment societatea este condusa de directorii executivi, deci nu se impune prezenta directorului Gheorghe. "Pe linie sindicala vom face tot posibilul pentru a ne obtine drepturile", a precizat Gheorghe Trif. Fiecare dintre salariatii prezenti la protestul de ieri este convins ca numai depasind stadiul de frica si teroare isi poate obtine drepturile. Contactat telefonic, Liviu Gheorghe ne-a declarat ca luni seara a fost sechestrat de un grup de salariati, dar ca nu ii considera vinovati pe angajati, care in viziunea sa sint manipulati de un grup format din citeva persoane. "Eu nu pot fi demis decit de Consiliul de Administratie si nu intentionez sa demisionez din functie. Sint cai legale prin care pot intra in societate. Miine (azi – n.r.) voi face o plingere la Politie si Parchet si voi solicita sprijin pentru a putea intra in incinta Rovinco", a mai spus Liviu Gheorghe.
Neintelegeri intre actionari
Detinatorul pachetului de actiuni ce reprezinta 23% din capitalul social al Rovinco, Ginu Toma, ne-a declarat ca s-a adresat Parchetului cu o plingere impotriva lui Liviu Gheorghe, motivele invocate fiind neintrarea in posesia actelor de privatizare, a contractului de cocesionare, dar si refuzul directorului de la fosta IAS Cotesti de a-i furniza datele economico-financiare ale societatii. Ginu Toma sustine ca a facut mai multe cereri pentru a intra in posesia acestor documente, ajungindu-se chiar la votarea in CA. Actionarul de la Rovinco se considera pacalit de directorul societatii. procentul pe care il detine nepermitindu-i sa convoace adunarea PAS sau AGA. "Altele au fost conditiile in care am acceptat sa investesc bani la Rovinco. Eu am fost «petit» cam o luna pentru a intra in PAS si a investi in actiunile acestei societati. Din punctul meu de vedere, trebuie sa convocam Consiliul de Administratie pentru ca numai asa il putem demite legal pe Liviu Gheorghe. Personal voi lupta pina la capat alaturi de sindicalisti", a mai adaugat Ginu Toma. Conflictul de la Rovinco va continua si astazi, "paza" societatii fiind asigurata in continuare de sindicalisti zi si noapte. (Elena CRISTIAN)

Comentarii