Saminta de gilceava la Cooperativa "Sporul"

luni, 15 octombrie 2001, 23:00
5 MIN
 Saminta de gilceava la Cooperativa "Sporul"

"Mijloacele" folosite de cei doi sint identice: plingerile la forurile superioare. Irina Putaru il acuza, suplimentar, pe presedintele Cooperativei de abuz in serviciu si evaziune fiscala. La rindul sau, Florinel Horeanga spune ca fosta contabila sefa a suferit doua condamnari penale in 1986. In acest moment Politia Municipiului Focsani a inceput urmarirea penala a presedintelui cooperativei.
Conflictul de la Cooperativa "Sporul" a luat amploare, una din bataliile decisive urmind sa se dea miine, 17 octombrie a.c., cind la Ateneul Popular "Maior Ghe. Pastia" se intruneste in sedinta extraordinara Andunarea Generala a membrilor cooperativei.
Conform ordinii de zi, Adunarea va supune spre aprobare revocarea din Consiliul de Conducere a fostei contabile sefe, Irina Putaru, cit si excluderea din cooperativa a acesteia.
Despre sedinta Adunarii Generale a membrilor cooperatori de miine, presedintele Florinel Horeanga spune ca a fost convocata la propunerea membrilor. "Nu eu hotarasc soarta fostei contabile-sefe, ci oamenii. Hirtiile si oamenii vor judeca daca aceasta se face vinovata de ceva sau nu", spune presedintele.
Acuzatii grele pe umerii lui Horeanga
In replica, Irina Putaru spune ca presedintele de la "Sporul" are un dinte impotriva ei de citiva ani buni in urma. "In 1998 presedintele Horeanga a adus unitatea in incapacitate de plata. Platea preferential furnizorii, fara sa achite obligatiile catre bugetele de stat. In perioada 1998-1999 ajunsesem sa avem datorii si penalitati la toate bugetele de stat. La impozitul pe salariu doar majorarile erau de 334,5 milioane de lei iar la CAS acestea erau de 121 milioane de lei", ne-a spus contabila sefa, Irina Putaru.
Aceasta sustine ca, desi cooperativa ar fi avut un oarecare beneficiu in acea perioada, presedintele Horeanga nu a "dispus plata catre bugetele asigurarilor sociale intentionat, pentru a putea mai tirziu sa vinda unele spatii comerciale". "La sfirsitul lunii octombrie 1999 cooperativa ajunsese sa datoreze catre bugetele asigurarilor sociale 700 de milioane de lei. In aceasta perioada presedintele cooperativei a decis vinzarea a trei spatii ultra-centrale: Onix, Helios si Balerina. In total 900 mp. Spatiile au fost vindute cu aproximativ 1,5 miliarde lei. Eu nu am fost din capul locului de acord cu aceasta vinzare si am o multime de referate la institutiile de resort: Atcom Vrancea si catre Ucecom. Am facut insa degeaba aceste referate, ca la gara, fiindca nu s-a tinut cont de ele", ne-a declarat Irina Putaru.
Vila de la Gresu, cuiul lui Prepelea
Fosta contabila sefa de la Cooperativa Mestesugareasca "Sporul" spune ca disputa sa cu presedintele Florinel Horeanga s-a agravat incepind cu anul 2000. "Atunci a inceput balamucul. Cooperativa a construit o vila la Lepsa, destinata membrilor cooperatori, care ar fi urmat sa mearga aici in zilele libere sau de sarbatori. Din pacate, pentru majoritatea celor din cooperativa acest lucru nu s-a intimplat. Spatiul respectiv, vila, a fost ocupat de persoane straine de cooperativa, iar locurile erau vindute cu cel putin 2-3 luni inaintea producerii evenimentului. Cererile membrilor cooperativei au fost luate in deridere si ignorate. La aceasta data in caseria cooperativei se gasesc bani lichizi si cereri pentru sarbatorile de Pasti pentru care nu s-a emis chitanta de casa", se arata intr-o plingere pe care contabila a trimis-o la Atcom Vrancea.
"Ulterior, la un control al Garzii Financiare acesti bani s-au descoperit in seif, la presedintele Cooperativei si i-au fost confiscati", ne-a spus Irina Putaru.
Masinile unitatii folosite la interese proprii?
Fosta contabila face afirmatii grave referitoare si la modul in care presedintele Florinel Horeanga s-a folosit de masinile unitatii in interese proprii sau cum s-au facut unele decontari pe kilometri facuti de alte masini. "Pentru transporturile efectuate de S.C. "Autostas" Valea Seaca s-a confirmat distanta kilometrica care nu corespunde cu realitatea, cum ar fi: distanta dintre Gresu si Valea Seaca este de aproximativ 200 km dus intors, iar factura emisa de furnizor este de 1500 km dus si 1500 km intors".
Irina Putaru afirma "ca presedintele cooperativei "Sporul" foloseste in interese personale si forta de munca necalificata. "Transportul muncitorilor de la locul de munca pina la casa parinteasca a presedintelui le-a efectuat cu mijloacele de transport proprietatea cooperativei", se mai arata in raportul sus amintit.
Toate aceste acuzatii formulate de contabila cooperativei, la adresa presedintelui, nu si-au gasit sustinerea pe care aceasta si-a inchipuit-o ca ar putea-o gasi la nivelul organismelor superioare de conducere: Atcom Vrancea si Uceom.
Drept urmare, Irina Putaru a depus mai multe plingeri si la Politie si Procuratura.
In acest moment Politia Municipiului Focsani i-a comunicat Irinei Putaru ca ofiterii de la Politia Economica au inceput urmarirea penala pe numele presedintelui de la "Sporul". "In momentul in care am primit aceasta informatie de la Politie am cerut suspendarea din functie a presedintelui, deoarece statutul Cooperativei precizeaza faptul ca cei care sint urmariti penal nu pot ocupa functii de conducere in cadrul institutiei. Din pacate, Florinel Horeanga continua sa abuzeze de functia sa si vrea sa ma excluda si din pozitia de membru cooperator la sedinta de miine", ne-a mai spus fosta contabila sefa de la "Sporul".
Precizam faptul ca din data de 11 mai 2001 Irina Panturu este suspendata din functia de contabil sef iar pe rolul Judecatoriei Focsani se judeca litigiul de munca dintre aceasta si seful Cooperativei "Sporul".
"Nu eu o dau afara…"
Contactat de reporterii nostri presedintele Cooperativei "Sporul", Florinel Horeanga, spune ca intre el si Irina Putaru nu exista "nici un fel de conflict". "Nu eu voi hotari soarta sa, ci oamenii din unitate. Ei si hirtiile vor judeca daca Irina Putaru va mai ramine in Cooperativa sau nu. De fapt, la propunerea membrilor cooperatori s-a convocat Adunarea Generala de miine", ne-a spus presedintele Florinel Horeanga.
Referitor la acuzatiile pe care le-a formulat la adresa sa fosta contabila sefa, Horeanga spune ca acestea sint doar simple vorbe aruncate in vint. "Pina acum am avut zeci de controale de la Garda Financiara, Atcom si Ucecom. Mi s-au facut si o serie de reclamatii pe penal. Pina in prezent insa nu s-au dat nici un fel de solutii care sa fie in defavoarea mea. Nu acelasi lucru pot spune despre Irina Putaru. Printr-o decizie a Ucecom-ului plingerile formulate de fosta contabila sefa au fost respinse din mai multe motive. Principalul motiv este acela ca in 1986 fosta contabila sefa a suferit doua condamnari penale, pentru delapidare si uz de fals. Ea a ascuns acest lucru pe perioada in care a lucrat in unitate. Si numai din acest motiv si Irina Putaru nu mai poate fi contabila sefa la "Sporul". Pe de alta parte, un control al Garzii Financiare a gasit unele greseli in contabilitate, care au grefat unitatea noastra de 100 milioane de lei", ne-a spus Florinel Horeanga. (Traian NEGULESCU, Dan NICOLAU)

Comentarii