Sapard, doar pe hirtie in Vrancea

marți, 27 august 2002, 23:00
2 MIN
 Sapard, doar pe hirtie in Vrancea

Nici un producator agricol din Vrancea nu va beneficia de facilitatile oferite de programul Sapard. Desi initial s-au aratat interesate 14 societati agricole, din cauza conditiilor draconice, nici unul dintre cei care au dorit sa se inscrie in program nu a indeplinit conditiile impuse. Termenul limita nu s-a terminat inca, inscrierile fiind posibile pina pe 31 august. Specialistii in agricultura sustin ca banii pe care trebuie sa-i investeasca viitorii beneficiari au fost cea mai mare problema a celor interesati.
Programul Sapard, a carui derulare a inceput cu citeva luni in urma, are ca scop subventionarea societatilor comerciale cu profil agricol privatizate in proportie de100% sau a asociatiilor de producatori cu personalitate juridica. Banii pot fi primiti de societatile care au ca obiect de activitate prelucrarea laptelui, a legumelor, a cartofilor, a vinului si a pestelui.
Toti cei interesati trebuie insa sa investeasca sume foarte mari din momentul in care au fost selectati de Agentia Nationala Sapard, urmind sa isi recupereze 50% din investitiile facute. Primul lucru pe care trebuie sa-l faca un producator agricol care vrea sa primeasca bani prin acest program este sa urmeze etapele descrise in Ghidul Sapard. De asemenea, el va trebui sa demonstreze ca detine in propietate 50% din investitie. Dosarele sint predate la Regionala 2 Sud-Est Constanta de care apartine judetul Vrancea impreuna cu Buzau, Constanta, Braila si Galati. Demararea proiectului este facuta de Directia Agricola.
Criteriile de eligibilitate ale proiectului cer ca acesta sa fie amplasat in mediul rural si doar pentru modernizarea societatilor existente
poate fi amplasat in mediul urban. In plus, acesta trebuie sa-si demonstreze viabilitatea economico-financiara printr-un studiu de fezabilitate si un plan de afaceri care este cerut in cazul proiectelor cu o valoare eligibila totala mai mare de 50.000 de euro.
Beneficiarul trebuie sa demonstreze ca isi poate plati obligatiile si
datoriile in mod regulat, fara sa supuna la nici un risc desfasurarea
normala a activitatii sale economice si ca genereaza un venit
semnificativ. Echipamentele necesare si cladirile amenajate din aceste fonduri trebuie sa fie corespunda normelor Uniunii Europene. Personalul va trebui sa dovedeasca o pregatire profesionala atestata prin diplome de studiu in domeniul procesarii, marketingului produselor agricole si viabilitatea planului de afaceri.
In cazul in care societatea a fost selectata, dar a dovedit in timp ca nu a respectat conditiile impuse, fondurile primite vor fi rambursate. Dupa ce documentatia este depusa la Regionala 2 Sud-Est Constanta, selectia se face la Agentia Nationala Sapard. Fondurile emise pentru acest proiect se ridica la nivel national la circa 153,2 milioane de euro. (Anca GIRNEATA)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii