Scolile din chirpici vor fi inlocuite cu cladiri moderne

luni, 06 iunie 2005, 23:00
3 MIN
 Scolile din chirpici vor fi inlocuite cu cladiri moderne

Inspectoratul Scolar Judetean Vrancea deruleaza doua proiecte de reabilitare a unitatilor de invatamint, pentru modernizarea infrastructurii scolare si pentru invatamintul rural, in vederea asigurarii unor conditii optime de studiu. Primul vizeaza reconstructia scolilor mici, din chirpici, cu finantare de la Banca Europeana de Investitii, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei si Guvernul Romaniei, iar termenul limita pentru finalizarea noilor sedii este 30 decembrie 2008. Astfel, 25 de scoli din chirpici vor fi inlocuite cu cladiri moderne, realizate intr-un sistem tip fagure, din materiale prefabricate, intr-un termen de doar sase luni de zile. „Programul are trei obiective, inlocuirea scolilor din chirpici cu scoli noi acolo unde, din punct de vedere al numarului de copii, este eficient, reabilitarea scolilor de centru, coordonatoare, din mediu rural, precum si reabilitarea scolilor din mediul urban. Prima componenta vrea sa rezolve exact zonele inaccesibile ale judetului. Populatia scolara este mica, dar nu exista alta solutie decit realizarea acestor scoli mici, in alta structura decit cea clasica”, a spus Costel Militaru, de la Biroul de Investitii al ISJ.
Indiferenta din partea unor primari
Pina la aceasta data, doar 11 unitati au inceput sa fie reconsolidate. Oficialii ISJ spun ca 14 scoli din chirpici nu au fost atacate, fie pentru ca nu au amplasamente, din cauza lipsei de interes a primariilor, fie din cauza cailor de acces impracticabile. „Patru scoli nu au amplasament liber, la Plopu, Mahriu, Dealul Cucului si Podul Lacului, iar alte sase au caile de acces impracticabile. De exemplu, la Tiritu amplasamentul este inconjurat de propritati particulare, ceea ce ingreuneaza accesul. Am facut adresa la Primarie, sa vina cu acceptul propritarilor, insa pina acum nu a sosit nimic. De asemenea, alte patru obiective au amplasament, insa ele vor fi atacate in functie de zona, trebuind terminate pina pe 15 octombrie 2005”, a mai precizat managerul de proiect, Costel Militaru. Scolile din chirpici sint reabilitate de SC Alco Plus si SC Concivia SA, ambele din Braila. Reabilitarea scolilor coordonatoare este doar in faza de propuneri, insa inspectorii scolari spera sa includa circa 28 de scoli in cadrul proiectului.
Firmele vrincene au preturi mari
Cit priveste reabilitarea scolilor din urban, au fost aprobate 7 unitati scolare, in 3 transe. La scolile din prima transa ( Liceul Panciu, Liceul Teoretic Odobesti si Scoala nr. 1 Adjud) se lucreaza deja, contractul cu SC Vega Galati fiind incheiat pe 15 aprilie. Inginerul Militaru a precizat ca firmele vrincene care au participat la licitatie au avut preturi foarte mari, de aceea nu au avut cistig de cauza. Pentru a doua transa, in care sint incluse Scolile nr. 1 Panciu si Marasesti si Liceul cu Program Sportiv, abia s-au depus ofertele privind executia. Sase firme s-au aratat interesate, printre care si SC General Construct Focsani (cel mai mare pret din ofertele depuse), urmind sa fie adjudecat cistigatorul. Ultima transa, vizind Scoala nr. 3 Adjud si Grupul Scolar Agricol Focsani, este in curs de elaborare, potrivit informatiilor furnizate de ISJ.
Tot in acest amplu proiect de reabilitare, este vizat si un program pentru invatamintul rural, finantat de Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare si Guvernul Romaniei si care are ca termen limita data de 30 decembrie 2008. „Scopul programului este acela de a imbunatati conditiile de invatamint in cele mai defavorizate scoli din rural, pina la indeplinirea conditiilor minime de functionare. Mai intii se vor realiza utilitatile- apa, grupuri sanitare, istalatii termice si iluminat, mobilier. Proiectul se deruleaza in doua transe, mai intii fiind asigurata sursa de apa, fie prin puturi forate, fie prin bransament. In cadrul acestui proiect intra 14 unitati scolare, iar pentru prima transa licitatia a fost cistigata de SC Petrom Service SA Ploiesti”, a mai spus Costel Militaru. (I. CRETU, C. STANILA)

Comentarii