Scolile se pregatesc pentru 24 ianuarie

marți, 18 ianuarie 2005, 00:00
4 MIN
 Scolile se pregatesc pentru 24 ianuarie

In acest an se implinesc 146 de ani de la Unirea din 1859. Pentru a omagia cum se cuvine acest moment, institutiile de cultura si unitatile de invatamint pregatesc numeroase activitati cu caracter cultural-artistic, literar, dar si sportiv. Din programul pregatit de unitatile de invatamint fac parte activitati educative la toate disciplinele, comunicari stiintifice, momentele evocative, sondaje de opinie, expozitii de pictura, piese de teatru etc. Pentru Colegiile Nationale „Unirea” si „Al. I. Cuza”, zilele de comemorare a Unirii Principatelor Romane au avut intotdeauna o semnificatie speciala. Anul acesta, ambele licee au pregatit o saptamina intreaga de manifestari, cu ocazia Zilelor Colegiului. Daca „Unirea” se remarca prin concursurile de informatica si matematica, „Cuza” pune accent pe dezbaterile cu reprezentantii comunitatii, dar si pe legatura cu generatiile care au mentinut in timp „spiritul cuzist”.
Zilele Colegiului Unirea demareaza inca de pe 22 ianuarie, cind sosesc invitatii pentru concursul de
informatica, si dureaza pina la sfirsitul saptaminii viitoare. Manifestarile dedicate domeniului IT, organizate de CNU si Inspectoratul Scolar, cu sprijinul Primariei Focsani si Microsoft Romania, vor incepe duminica dimineata, cu concursul propriu-zis. Dupa desfasurarea competitiei, invitatii vor merge la Primarie, unde va fi o dezbatere cu tema „Strategii pentru dezvoltarea utilizarii IT&C ?n educatie”. Duminica seara va avea loc festivitatea de premiere a concursului, precum si un spectacol de teatru, la Teatrul „Mr. Gh. Pastia”. Microsoft a sponsorizat concursul de informatica cu 5000 de dolari. Cea mai mare parte a activitatilor se vor desfasura insa luni, 24 ianuarie. Cenaclul artelor „Hyperion” ii va reuni pe toti iubitorii de literatura, alaturi de citiva membri ai Uniunii Scriitorilor, Ion Panait, Ioan Dumitru Denciu sau Virgil Panait. Tot luni va fi lansat ultimul numar al „Revistei noastre”, vor fi organizate expozitii de fotografie si pictura, teatru in limba franceza, precum si o dezbatere pe tema „Liceul de altadata”. „Dorim sa fie o manifestare a respectului nostru fata de fostii profesori ai liceului, mai mult o discutie libera cu elevii de astazi. Ne-am gindit sa invitam si citiva fosti elevi”, ne-a spus directoarea Colegiului Unirea, Carmen Antarcicov. Uniristii au mai pregatit intreceri sportive de tenis si sah, un debate la biologie, dar si un alt spectacol de teatru, pentru a-i familiariza pe elevi cu actul cultural. In functie de banii pe care i-ar putea aloca Primaria Focsani, pe 29 si 30 ianuarie va fi organizat si traditionalul concurs interjudetean de matematica, „Unirea 2005”. Catedra de matematica a inceput deja demersurile la Inspectoratul Scolar, pentru organizarea acestei competitii.
116 ani de „spirit cuzist”
Si renumitul liceu focsanean care poarta numele domitorului care a infaptuit Unirea din 1859 sarbatoreste „Zilele Colegiului” intre 24 si 28 ianuarie. In acest an, Colegiul Cuza implineste si 116 ani de la infiintare. Luni, 24 ianuarie, orele de curs ale cuzistilor se vor transforma in deja traditionalele ateliere de lucru, pentru ca toti elevii si profesorii sa participe la aniversarea Unirii. Pe linga evocarile istorice legate de ziua de 24 ianuarie, activitatile din aceasta zi vor include expozitii de icoane pe sticla, dezbateri pe tema consumului de droguri, o prezentare a lantului carpatic cu ajutorul videoproiectorului, dar si un „laborator virtual” la fizica sau o discutie pe chat la franceza. Catedra de limba romana a pregatit, la gimnaziu,punerea in scena a unei lecturi, sub genericul „Lectii de literatura, lectii de viata”. „Psihologul scolii a pregatit si un sondaj de opinie pentru stabilirea topului profesorilor scolii. Ca si anul trecut, la optionalu de jurnalism, elevii scot o pagina speciala pentru ziua de 24 ianuarie, iar materialele strinse de la ateliere vor ajunge articole ce vor aparea in zilele urmatoare”, a mai precizat Mihaela Ionica, director adjunct al Colegiului Cuza. Din programul cuzistilor nu lipseste nici activitatea de orientare scolara si profesionala, la care sint invitati fosti absolventi ai colegiului, care activeaza acum in diverse domenii. Timp de doua zile, acestia vor prezenta elevilor cite ceva din experienta lor. De asemenea, va continua traditionala activitate „Spirit cuzist”, care se doreste a fi o cronica de familie, o legatura cu fostele generatii de cuzisti. Acestia au fost invitati sa aduca imagini, piese de uniforma sau altceva care sa reprezinte liceul de pe vremea lor. Daca anul trecut Colegiul „Al. I. Cuza” a invitat autoritatile la o masa rotunda, in acest an participantii vor fi reprezentantii mass-media. Dezbaterea va urmari aspectele legate de educatie reflectate in presa locala si
centrala, precum si lucrurile realizate in scoala si care ar trebui sa ajunga in comunitate prin intermediul
mass-media. Inchiderea festiva a manifestarilor dedicate Zilelor Colegiului „Al. I. Cuza” va avea loc vineri, 28 ianuarie, cu un spectacol adresat adultilor, parintilor si reprezentantilor comunitatii locale, in care vor fi inserate momente deosebite din activitatea extracuriculara a liceului, dar si o prezentare a rezultatelor elevilor si profesorilor. Conducerea scolii se gindeste si la o premiere a celor care au sprijinit intr-un fel sau altul colegiul. (Camelia STANILA)

Comentarii