Securistul Priboi si-a bagat gradele in Peco Vrancea

vineri, 21 februarie 2003, 00:00
3 MIN
 Securistul Priboi si-a bagat gradele in Peco Vrancea

Benoni Beca este administrator al firmei Amapolla Prest SRL Faraoani, o mica localitate din judetul Bacau. Cunoscut in zona ca protejat al deputatului de Vrancea Ristea Priboi, Beca s-a bucurat inainte de arestarea lotului "Transilvania" de suficienta "influenta" pentru a incheia cu SNP Petrom Vrancea un contract impresionant, reprezentind bauturi alcoolice ce urmau a fi comercializate in statiile Peco din judet. Vrincenii care isi mai fac cumparaturile prin aceste magazine mai pot observa pe rafturi si acum vodka "Walace", cea mai scumpa dintre bauturile alcoolice de acest gen comercializate de Petrom. Contractul dintre Amapolla Prest si SNP, sucursala Vrancea, este datat 19 decembrie 2001. Mai mult decit atit, SNP a comandat de la societatea bacauana bauturi alcoolice in valoare de 12 miliarde de lei, marfa care era de fapt girata la Banca Transilvania. Dupa mai putin de o luna, in 16 ianuarie 2002, Amapolla trimite o adresa Petrom-ului prin care solicita tranferarea platii unei facturi in valoare de 1.826.769.000 lei, reprezentind contravaloarea marfii furnizate, catre firma bucuresteana Management Marketing L SRL, firma administrata de sotia fostului ofiter de securitate, actual deputat, Ristea Priboi. Motivatia din adresa este o datorie a lui Beca catre firma familiei Priboi, exact cu aceeasi valoare, pentru un contract de consultanta.
Solicitarea Amapolla Prest a gasit intelegere la SNP Petrom, desi in adresa respectiva nu fusesera mentionate numarul de cont, codul fiscal sau macar adresa societatii administrate de Mariana Priboi. Cu toate acestea, in aceeasi zi, Petrom a expediat suma de 400 milioane de lei catre SC Management Marketing L SRL.
Afacerile firmei Management Marketing L SRL Bucuresti au transpirat pentru prima data in presa odata cu dezgroparea unei livrari contracost de mape de protocol catre Consiliul Judetean Vrancea, judet unde Ristea Priboi este deputat. Societatea este administrata de Marian Priboi, sotia parlamentarului, si functioneaza chiar la domiciliul familiei, in strada Sabinelor, nr. 108, bl. 113, et.4, ap. 15, sector 5. In actionariat apar insa parintii doamnei Priboi, octogenarii soti Constantin si Elena Buciu, care domiciliaza in str. Intrarea Romanitei, nr.1, Bucuresti.
Securistul Priboi, intre politica si afaceri
Deputatul Ristea Priboi, fost consilier personal al premierului Adrian Nastase si fost ofiter de Securitate, si-a ascuns intodeauna urmele afacerilor, prea putin cunoscute de opinia publica. Acuzat ca in timpul revoltei de la Brasov ar fi agresat muncitorii care protestau impotriva regimului comunist, Ristea Priboi si-a facut debutul ca om politic in Vrancea, unde partidul i-a gasit imediat un loc pe lista de parlamentari. Nu lipsit de semnificatie este faptul ca Priboi a fost responsabilul financiar al PSD, fostul PDSR, in campania electorala din 2000. Scandalurile de presa izbucnite in jurul numelui sau ating acum apogeul, odata iesita la iveala legatura cu Benoni Beca, capul grupului alcool din dosarul Bancii Transilvania, instrumentat de PNA. In Bacau este de notorietate prietenia dintre cei doi, de amintit fiind partidele de vinatoare la care au participat impreuna.
Cine este Benoni Beca?
Aflat in acest moment in arest, Benoni Beca este administratorul firmei Amapolla Prest SRL Faraoani Bacau. El este considerat liderul grupului "alcool" din lotul de afaceristi care au prejudiciat Banca Transilvania cu peste 160 miliarde de lei. Beca este unul din principalii acuzatori ai lui Iosif Pop, fostul presedinte al bancii, care, retinut la rindul sau pina la inceputul acestui an, a sustinut ca interesele acestui dosar ating niveluri foarte inalte, exercitindu-se presiuni extraordinar de mari in decursul anchetei. Inainte de a fi arestat de procurorii PNA, la 1 octombrie 2002, Benoni Beca a incercat sa fuga din tara, fiind prins in Vama din aeroportul Otopeni. Dosarul "Transilvania" contine peste 200 de tomuri, ancheta fiind demarata, conform unor surse, inca din anul 2000. Peste 40 de persoane, administratori de firme si functionari de banca, au fost retinute in cursul anchetei, printre cei care au ramas in arest numarindu-se si Benoni Beca, patronul Amapolla Prest. Creditele neperformante care fac obiectul dosarului au dus la fraudarea bancii cu suma de 160 miliarde de lei. Una din practicile uzuale ale celor inculpati era girarea creditelor cu bunuri inexistente sau care nu apartineau solicitantilor. (N.B., L.G., C.B)

Comentarii