Spitalizare platita de nevinovati

miercuri, 21 ianuarie 2004, 00:00
3 MIN
 Spitalizare platita de nevinovati

Aberatia legislativa din sistemul sanitar face din oamenii nevinovati, persoane bune de plata. Potrivit legii, fondul asigurarilor de sanatate nu suporta costul serviciilor medicale pentru persoanele care au cazut victime ale accidentelor rutiere sau ale agresiunilor. In aceasta situatie, toti cei acuzati de comiterea acestor fapte, chiar daca au fost considerati nevinovati in baza proceselor penale, se constituie parte civila si sint obligati sa plateasca spitalizarea victimelor. In Vrancea, la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, exista opt dosare care fac obiectul acestor procese.
Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate este obligata de legile existente sa recupereze diferite sume de bani de la autorii accidentelor rutiere si ale agresiunilor care s-au dovedit a fi nevinovati, in baza proceselor penale. Potrivit informatiilor oferite de catre CJAS, pe rol exista opt dosare in care autorii acestor incidente, desi considerati nevinovati, s-au constituit parte civila. Aberatia legislativa porneste de la faptul ca fondul asigurarilor de sanatate nu suporta costul serviciilor medicale pentru victimele accidentelor rutiere sau ale agresiunilor. In aceasta situatie, spitalizarea trebuie sa fie platita de autorul acestora. Legea nu a luat in calcul si faptul ca unele incidente se produc datorita neatentiei de care dau dovada victimele. Spre exemplu, soferul unui autoturism care a accidentat un pieton devine bun de plata, chiar daca pietonul in cauza era vinovat pentru ca a trecut strada prin loc nepermis si fara sa se asigure. In acest caz, nevinovatia stabilita de organele de ancheta nu cintareste prea mult in ochii caselor de asigurari, care sint obligate sa scoata banii de la autori.
La ora actuala, procesele se afla pe rol, cea mai mare valoare de recuperat fiind de 6,5 milioane de lei. „Partea civila este altceva. Chiar daca pe penal s-a stabilit ca nu este vinovat, noi trebuie sa recuperam banii si sa cerem in instanta acest lucru”, ne-a declarat juristul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, Lacramioara Munteanu.
Puscariasii, datori la Sanatate
Situatia se schimba insa in momentul in care ancheta a stabilit ca autorii accidentelor si ai agresiunilor au fost gasiti vinovati si au fost condamnati. Legea spune ca ei se fac buni de plata daca victimele au avut nevoie de spitalizare. Insa, in aceasta situatie, banii sint si mai greu de recuperat. Prima decizie din acest an a venit pentru o persoana din Covasna care a fost condamnata pentru tentativa de omor la 9 ani de inchisoare. „Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate are de recuperat de la aceasta persoana 1,6 milioane de lei. Pentru ca este deja in puscarie este greu de crezut ca se vor obtine banii. Noi vom face acum o adresa familiei si vom vedea daca exista posibilitatea recuperarii acestor bani. De obicei, in urma agresiunilor trebuie sa recuperam banii de la persoane care nu au nici un fel de venit sau venituri foarte mici, ca zilieri sau agricultori”, ne-a mai declarat juristul Lacramioara Munteanu.
Barbatul din Covasna care lucra ca zilier in Vrancea a atacat cu toporul un coleg de munca. In urma loviturilor, cel atacat a avut nevoie de mai multe zile de spitalizare pe care trebuie sa le plateasca condamnatul.
Pina la sfirsitul anului trecut, recuperarea acestor sume de bani intra in atributiile Spitalului Judetean. In urma unei decizii a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, aceasta responsabilitate revine Caselor Judetene de Asigurari de Sanatate si nu a spitalelor.
In evidentele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate exista 26 de dosare in care institutia s-a constituit parte civila. Pe linga cazurile in care datornicii sint puscariasi, in cele 26 de dosare exista si diferite persoane care au beneficat de spitalizare fara sa fie asigurati si care nu si-au achitat costurile spitalizarii. In total, suma datoriilor de recuperat de la persoanele fizice este de ordinul zecilor de milioane de lei, mult mai mici fata de datoriile acumulate de persoanele juridice. (Anca GIRNEATA)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii