Spitalul Marasesti, scutit de desfiintare

marți, 05 august 2003, 23:00
3 MIN
 Spitalul Marasesti, scutit de desfiintare

Autoritatile judetului promit oamenilor din Marasesti ca, pina in toamna, vor avea un medic chirurg si un ginecolog care sa asigure tratarea bolnavilor. In acest rastimp nu este loc decit de rugaciuni la Dumnezeu pentru sanatate!
Ieri, reprezentatii protestatarilor din Marasesti, viceprimarul orasului Mircea Podoreanu, directorul Directiei de Sanatate Publica, Constantin Dumitru si prefectul judetului, George Baesu au lansat, in urma tratativelor, un numar mare de promisiuni cu speranta ca vor fi puse in aplicare.
Intr-un exces de zel autoritar, prefectul a dispus ca de acum incolo sa se verifice saptaminal modul in care se asigura permanenta la nivelul orasului Marasesti prin medicii de spital, medicii de familie si prin Centrul de permanenta.
De cealalta parte a baricadei, protestarii au cerut infiintarea, in ambulatoriul de specialitate, a unui cabinet de chirurgie si de ginecologie care sa asigure tratarea bolnavilor. Pentru Maternitate, se sustine varianta unui nucleu de asistenta in cazurile precipitate la nastere, care sa contina si cinci paturi de zi. Iar garzile medicilor de la Centrul de Permanenta sa inceapa mult mai devreme, astfel incit, un cadru avizat sa le ofere asistenta medicala de calitate in permanenta. „In orice structura din cadrul Ministerului Sanatatii trebuie sa existe o camera amenajata, o masa ginecologica, o trusa si orice cadru medical poate asista o nastere. In plus, gravidele cu risc nu trebuie sa nasca decit intr-un cadru cu nivel de securitate maxima cum ar fi Spitalul Judetean”, sustine directorul Directiei de Sanatate Publica, medicul Constantin Dumitru.
Reprezentatii cetatenilor din Marasesti au aratat autoritatilor locale ca in orasul lor poate functiona o sectie de recuperare pentru ca spitalul este dotat cu toata aparatura necesara. Propunerea lor a fost ca un medic specialist de la Spitalul Judetean sa asigure asistenta medicala de specialitate in cadrul acestei sectii.
In plus, oamenii spun ca au nevoie la statia de Ambulanta din Marasesti de inca o masina sau doua, dotate cu toata aparatura de specilitate. „Toate propunerile pe care le-au facut acestia vor ajunge la Ministerul Sanatatii. In functie de decizia pe care o va lua ministerul, noi vom pune in aplicare. Indicatorii arata ca spitalul de la Marasesti este un spital ineficient. Am comparat indicatorii din anul 2001 cu cei din 2003 si toti sint in scadere. Acesta a fost si motivul pentru care spitalul a fost transformat in spital medico – social”, ne-a declarat directorul Directiei de Sanatate Publica.
Mai mult social, decit sanitar
In spatiul ramas liber prin desfiintarea sectiilor de Chirurgie si Obstetrica Ginecologie, Spitalul orasenesc Marasesti se transforma in spital medic social. Sectia Interne va avea 35 de paturi pentru bolnavii cronici din care 10 vor fi repartizate pacientilor aflati in faza terminala. La Pediatrie s-au repartizat 25 de paturi din care 5 sint destinate recuperarii pediatrice pentru copii distrofici sau care sufera de alte afectiuni care necesita ingrijire permanenta. „Daca nu sint suficiente aceste paturi, ei pot fi transferati si la Odobesti unde pentru aceste afectiuni exista un numar mai mare de paturi”, sustine directorul DSP, medicul Dumitru Constantin
Situatie incerta la Odobesti
Desfiintarea sectiilor de Chirurgie si Ginecologie lasa situatia Spitalului orasenesc Odobesti in ceata. Doar o parte din acesta a fost transformat conform ordinului ministrului Sanatatii, in spital medico-social. La Odobesti s-a infiintat un ambulator de specialitate, dar au ramas si citeva sectii separate. Legea spitalelor prevede ca un spital orasenesc sa aiba cel putin trei din patru specialitati de baza. In acest moment la Odobesti sint doar doua, medicina interna si pediatrie. „La Odobesti trebuie sa reinfiintam o sectie astfel incit sa functioneze normal. Daca va trebui sa alegem, in nici un caz nu vom reinfiinta ginecologia. Vom face memorii la minister, le vom prezenta situatia si speram sa ni se aprobe”, a adaugat medicul Constantin Dumitru. (Anca GIRNEATA)

Comentarii