Stare de criza in Spitalul Judetean

sâmbătă, 31 august 2002, 23:00
3 MIN
 Stare de criza in Spitalul Judetean

Lipsa unor medicamente folosite pentru asigurarea anesteziilor necesare interventiilor chirurgicale continua sa ingreuneze activitatea actului medical. Cum am mai relatat in editiile noastre trecute, pentru ca trebuie sa improvizeze pentru a salva viata pacientilor, anestezistii nu-si mai pot asuma responsabilitatea activitatii lor. Singurele care mentin cit de cit situatia sub control sint rezervele de medicamente folosite cu mare grija, care sa prelungeasca instalarea colapsului.
Cauzele care au dus la criza medicamentelor din Spitalul Judetean se datoreaza in special furnizorilor, care au incetat productia unor medicamente de stricta folosinta pentru medicii anestezisti. Lipsa medicamentelor s-a facut simtita cu aproximativ o luna in urma. Prima care a disparut din spitale a fost xilina. Pentru ea exista inlocuitor, dar acesta nu se ridica la aceleasi standarde, existind riscul unor efecte adverse care sa dauneze pacientilor. Lista medicamentelor care nu se gasesc in spital a continuat mai apoi cu Efedrina, Miostinul si Nalorphina, tratamente vitale pentru toti cei care au suferit o interventie chirurgicala. Pentru ca Sicomed Bucuresti a incetat productia unor medicamente, ceilalti furnizori care fabrica inlocuitori au fost asaltati de numarul mare de cereri pe care nu le pot onora. "Mentionam ca in acest moment in farmacia Spitalului Judetean exista o gama de produse din categoria anestezicelor care pot asigura activitatea blocului operator, fara a perturba activitatea operatorie a unitatii. Produsele cu care sint probleme de aprovizionare sint preferate de medicii anestezisti, dar nu sint de neinlocuit", ne-a declarat intr-o nota trimisa redactiei conducerea Spitalului Judetean.
Vineri, in ultima zi a saptaminii, la Spitalul Judetean s-a operat un singur pacient. Medicii au inceput sa programeze cit mai putine operatii pentru a pastra medicamentele pentru cazurilor de urgenta a caror internare este imprevizibila. "O anestezie se face in functie de bolnav. Nu exista un standard pe care sa il aplici de fiecare data cind trebuie sa operezi. Trebuie sa se tina cont de bolile pe care le are pacientul de felul in care ar putea reactiona. Nu orice medicament se potriveste", ne-a declarat medicul Mihail Cirstea seful sectiei Anestezie si Terapie Intensiva.
Fiecare bolnav operat, conectat la aparat
De citeva zile miostinul, medicamentul folosit pentru trezirea bolnavului dupa anestezie, nu este de gasit in spital. In aceasta situatie medicii au conectat fiecare bolnav la aparatele pentru monitorizarea functiilor vitale. Pulsul, respiratia, tensiunea arteriala, au fost supravegheate prin intermediul aparatelor. Toti pacientii operati, in primele ore dupa interventie, sint urmariti de medicul anestezist si asistente, pentru a avea certitudinea ca organismul va fuctiona normal dupa cele citeva ore in care corpul a fost paralizat. "Se instaleaza o stare asemanatoare comei. Dupa ce operatia s-a sfirsit, incercam sa trezim organismul. Acum, cind nu avem miostinul care sa il ajute pe pacient sa-si revina, ne folosim de aparate", a adaugat medicul anestezist Mihail Cirstea. Situatia insa nu poate continua pentru ca numarul celor operati il depaseste pe cel al aparatelor existente in sectia Anestezie si Terapie Intensiva.
Pe linga anestezice, cea mai mare problema pentru spital o reprezinta hemisuccinatele care lipsesc de citeva luni in toata tara. Furnizorul, Terapia Cluj, a incetat onorarea comenzilor si a creat probleme mai multor unitati spitalicesti din tara.
Licitatiile pe Internet – cuiul lui Pepelea
Noile reglementari in vigoare privind aprovizionarea unitatilor spitalicesti cer ca toate achizitiile de materiale consumabile, dar si de medicamente, sa se faca in mod public prin Internet. In acelasi timp legea prevede ca unitatile care isi publica cererea de achizitie pe Internet trebuie sa nu aiba datorii catre furnizori. Aceasta conditie insa nu poate fi respectata de Spitalul Judetean si nici de celelalte unitati spitalicesti.
Probleme se ivesc si in momentul in care anumite firme de medicamente au cistigat licitatiile dar, din diferite motive, nu onoreaza comanda. In aceasta situatie legea stipuleaza ca licitatorul trebuie sa astepte minim zece zile pentru a efectua o noua achizitie publica. Sistemul sanitar nu isi permite insa sa sa astepte o perioada atit de mare, creindu-se blocaje in aprovizionare. (Anca GIRNEATA)

Comentarii