Teodor Stan a iesit din ascunzatoare

luni, 17 iunie 2002, 23:00
3 MIN
 Teodor Stan a iesit din ascunzatoare

Teodor Stan, afaceristul focsanean de 24 de ani cautat de politistii din intreaga tara si chiar de cei de la Interpol, s-a predat ieri de buna voie procurorului care instrumenteaza dosarul sau. Ieri dimineata, in jurul orelor 8.00, el s-a prezentat la Procuratura si a cerut sa vorbeasca cu Ion Popescu, procuror inspector delegat al Parchetului de pe linga Curtea de Apel Galati. In dosarul respectiv, Teodor Stan este cercetat pentru evaziune fiscala, fals, uz de fals si fals in inscrisuri sub semnatura privata si este acuzat ca a pagubit bugetul de stat cu suma de 15 miliarde de lei. Afacerile care au provocat acest prejudiciu s-au derulat in perioada martie – noiembrie 2000 si au avut la baza tranzactii cu alcool si produse petroliere. Invinuitul este judecat si cercetat in mai multe dosare penale iar pe numele lui a fost emis un mandat de arestare in lipsa. Politia l-a avansat oficial ca suspect in cazul "Grenada", astfel ca Teodor Stan este asteptat la rind si de alti anchetatori. Prioritate are deocamdata procurorul inspector Ion Popescu, care i-a luat ieri prima declaratie de inculpat in acest dosar. Magistratul ne-a declarat ca va urgenta trimiterea sa in judecata, in vreme ce avocatii invinuitului se pregatesc pentru o cercetare penala "de cursa lunga". Ei spun ca vor cere mai multe expertize impotriva calculelor facute de finantistii care au "presupus prejudiciul".
Alcool si petrol
Teodor Stan a fost arestat prima data in vara anului trecut, pentru o teapa de 2 miliarde de lei pe care a dat-o Statiunii de Productie Viti Vinicole Odobesti. Dupa ce a cumparat mai multe vagoane de vin, el si-a vindut societatea unui basarabean, care nu a mai achitat banii. Arestat de procurori, Stan a fost pus in libertate dupa 20 de zile, pe 26 noiembrie, de Tribunalul Vrancea, care i-a admis o cerere de suspendare a masurii arestarii preventive. A disparut apoi din vizorul anchetatorilor si nu a mai fost de gasit dupa atentatul cu grenada petrecut pe 5 noiembrie. Un ofiter de la Economic-IPJ Vrancea a fost atunci in pericol de a sari in aer cu propriul autoturism. O posibila legatura a fost facuta imediat intre caz si Teodor Stan, care a fost la un moment dat anchetat de ofiterul respectiv, astfel ca Politia l-a avansat ca suspect impreuna cu fratele Marius Nicolae, sotia si cetateanul moldovean care i-a fost partener in afaceri. Intre timp, cei doi frati si moldoveanul Viaceslav Balaur au fost trimisi in judecata in dosarul Odobesti iar anchetatorii au inceput sa primeasca de la finantisti ale cazuri in care afacerile lor au incalcat legea.
Stan contesta prejudiciul
Cazurile respective au fost strinse intr-un singur dosar, instrumentat de Parchetul Curtii de Apel Galati. La audieri este asteptat acum in calitate de martor si Costica Lepadatu, nasul de cununie a lui Teodor Stan. O parte din afaceri se pare ca au fost facute in colaborare cu magnatul alcoolului din judetul invecinat iar politistii buzoieni au de executat un mandat de aducere pe numele lui. Teodor Stan a dat acum citeva zile un semnal anchetatorilor sai cu privire la o posibila predare, insa a conditionat-o, conform afirmatiilor unor apropiati ai sai de un singur lucru. Acela ca un politist sa asculte macar, dincolo de dosarele in care este invinuit, ceea ce are de spus si sa consemneze dezvaluirile "incendiare" pe care le are de facut. Avocatii bucuresteni ai lui Teodor Stan, care l-au asistat ieri la primele declaratii date procurorului declara ca pina la ajungerea dosarului in instanta va mai trece ceva timp. Cristian Sirbu, avocatul lui Stan, spune ca se va cere o expertiza la "actele facute de Ministerul de Finante", intrucit "nu este nimic clar" atita timp cit se vorbeste de un "presupus prejudiciu". Concentrarea de forte a fost ieri exemplara la Parchet din partea Politiei, care nu l-a gasit timp de opt luni. Intr-un fel, Teodor Stan a facut tot ce a vrut el. Ramine de vazut daca va cere din nou eliberarea din arest. (C.BOBEICA, C.MAGUREANU)

Comentarii