Tratament gratuit pentru morti

marți, 12 august 2003, 23:00
2 MIN
 Tratament gratuit pentru morti

Ajuns la morga, orice platitor de asigurari de sanatate isi reintra in drepturi! Micile „atentii” platite in fiecare sectie, de la infirmiera pina la doctor, pe care le stim cu totii, dispar in momentul in care decedatul beneficiaza de tratamentul autopsierului. Imbalsamatul, spalatul, taiatul unghiilor si barbieritul mortului sint servicivii pe care Casa de Asigurari de Sanatate le deconteaza tuturor persoanelor asigurate.
Criza din sistemul sanitar apasa tot mai greu buzunarul omului care, lovit de boala, bate la usa spitalului. Din prima zi de internare are „bucuria” sa afle ca spitalul nu are bani de medicamente, mincare sau materiale sanitare. Daca vrea cu adevarat sa beneficieze de toata atentia, bolnavul trebuie sa cotizeze. Singurul loc in care omul scapa de aceste griji lumesti este Morga Spitalului. „Nu costa nimic pe nimeni sa scoata un mort de la Morga. Asa cum beneficiaza de gratuitate orice persoana asigurata care ajunge la spital, asa si la Morga spitalului, nu trebuie sa platesti nimic”, ne-a declarat medicul anatomo-patolog Viorica Andronic de la Morga Spitalului Judetean.
In situatia in care o persoana moare la spital in primele 24 de ore de la internare sau exista incertitudini asupra cauzei mortii, medicii sint obligati sa trimita cadravul la necropsie. Costul acestei interventii este destul de ridicat. Spitalul plateste in fiecare luna, zeci de milioane pentru aceste servicii de care „se bucura” decedatul. Aceste sume sint suportate mai apoi de Casa de Asigura de Sanatate ca orice serviciu medical efectuat in cadrul spitalului.
Cosmetizare – spalat, barbierit si aranjat
Serviciile de care „beneficiaza” un cadavru existent la Morga spitalului includ necropsia, imbalsamatul si cosmetizarea. „Cosmetizare inseamna spalatul mortului, barbieritul daca este barbat, aranjatul fetei si imbracatul. El trebuie aranjat in asa fel incit in momentul in care este luat de la Morga sa arate cit mai bine”, sustine medicul Viorica Andronic.
Imediat dupa efectuarea necropsiei, mortul este aranjat astfel incit sa plece de la Morga in conditii cit mai civilizate. Toate aceste servicii pe care le efectueaza cadrele medicale de la Morga spitalului se ridica cu aproximatie la suma de 1,5 milioane de lei. In aceasta suma sint incluse si cheltuielile pe care sectia le face cu instrumentarul medical din trusa de disectie, dezinfectantele si personalul.
Pentru a face un cadavru sa reziste cit mai mult se folosesc substante fixatoare a tesuturilor, asa cum este formolul. In functie de gabaritul pe care il are decedatul se mareste cantitatea de formol. (Anca GIRNEATA)

Comentarii