Un "cartof fierbinte" in ograda ENET

joi, 07 martie 2002, 00:00
3 MIN
 Un "cartof fierbinte" in ograda ENET

UDET pleaca la drum, in ceea ce priveste distributia de energie termica, cu pierderi de 48 de miliarde de lei. Aceasta au decis ieri consilierii focsaneni, dupa deliberari agitate care, durind mai bine de o ora si jumatate, au depasit orice record in materie. Amendamentul propus de Comisia Buget-Finante, acela ca decizia sa fie aminata pentru se putea studia toate variantele de transfer, nu a fost luat in considerare de plen.
Cei mai vehementi in apararea intereselor CUP au fost chiar membrii Consiliului de Administratie ai regiei, printre care pot fi nominalizati Ion Vlase, Ion Gadjinschi si Sergiu Sava. In functie de cursul general al discutiilor, acestia fie au considerat ca proiectul n-ar fi trebuit sa intre in plen, fie ca nu poate incalca hotarirea de Consiliu de anul trecut, care stipula ca "termoficarea" trebuie sa treaca, cu pasiv si activ, la ENET. Celelalte variante, avansate de auditor si trecute in proiectul de hotarire de ieri, nici nu au fost luate in calcul. Aceasta, in ciuda faptului ca au existat propuneri privind anularea HCL 150/2001 si adoptarea unei decizii care lase CUP-ul sa-si stringa de la clienti datoriile vechi la energia termica.
Prima lui Vasilescu, acordata pe un profit fals?
In ciuda celor prezentate in raportul de audit, o graba nefireasca a zorit votul Consiliului, caruia parca i s-au servit pe tava cele doua solutii in favoarea CUP. Variantele in cauza vizau predarea catre ENET a celor 48 de miliarde, care reprezinta majorarile la plata "taxate" legal de societate timp de doi ani, dar nerecunoscute atunci de CUP. Consilierul Dan Iacob, care a insistat ca aceste datorii sa fie recuperate de protagonistul lor, pare sa fi gasit poate cheia acestor refuzuri. "Mi se pare cel putin imoral ca in bilantul CUP aprobat anul trecut de Consiliu, regia sa fi raportat un profit de 30 de miliarde. Din care 3 miliarde fond de participare a salariatilor la profit si, implicit o cota a administratorului Gheorghe Vasilescu de 750 de milioane. Acum vedem ca regia are pierderi de 48 de miliarde. Din punctul meu de vedere profitul raportat, cel putin moral, a fost unul fals", a spus Iacob. Consilierul amintit a fost singurul care a abordat problema din acest unghi, pentru ca in final CUP a scapat, desi greu, de povara acestor pierderi care in hirtiile de pina mai ieri, nu existau. Ca sa nu mai schimbe hotarirea de anul trecut ce stipula trecerea datoriilor pentru termoficare la ENET, consilierii au gasit cuvintul cheie: "nu este legal". Prin urmare, s-a trecut in graba la vot, intr-o incertitudine generala legata in primul rind de termenii contabilicesti, cunoscuti prea putin de majoritatea plenului. Acest lucru s-a vazut inclusiv in momentul cheie al deciziei, aprobarea protocolului de predare-primire a "Termoficarii" intre CUP si ENET fiind supus la vot de nu mai putin de trei ori. Merita spus, fara a comenta in nici un fel nerespectarea procedura regulamentare, ca daca prima data au fost 15 voturi "pentru", a doua oara s-au strins numai 16. Obligati de regula celor doua treimi pentru o hotarire cu asemenea miza, presedintele Ioan Stefan a ajuns aproape sa-l implore pe unul dintre nehotariti sa-si schimbe pozitia. Lucru obtinut, in sfirsit, cu o rasuflare de usurare generala care a pus capat unui adevarat circ.
Pretul gigacaloriei ar putea creste
In mod surprinzator, foarte putine din interventiile alesilor locali, inclusiv cele ale primarului Decebal Bacinschi, au fost legate de consecintele transferului acestor pierderi la ENET. Nu in ultimul rind, ele sint legate de starea de insolvabilitate la care ajunge producatorul local de energie termica si de imposibilitatea contractarii unor credite, inclusiv legate de reabilitarea dezastruosului sistemului de termoficare. Ca sa stinga aceste pierderi, la profitul mediu obtinut pina acum, societatea ar avea nevoie de citiva ani buni, iar metodele folosite nu vor fi foarte populare. Este astfel foarte probabila o crestere a pretului gigacaloriei in urmatoarea perioada, mai ales ca legea permite depasirea pretului national de referinta. Pentru o populatie si asa impovarata de facturi foarte mari, aceasta ar insemna o lovitura greu de suportat. Prin urmare, Consiliul va trebui sa aleaga – fie sa "sacrifice" ENET-ul, care sa mearga pe o pierdere periculoasa ce il apropie de faliment, fie sa se gindeasca serios la alegerile viitoare. (Lidia GROSEI)

Comentarii