Venitul minim garantat, la ceasul startului

miercuri, 21 noiembrie 2001, 00:00
3 MIN
 Venitul minim garantat, la ceasul startului

Aparitia recenta a normelor de aplicare a Legii venitului minim garantat da unda verde noului sistem de asistenta sociala. De 1 ianuarie 2002, cel putin teoretic, fiecare persoana va avea garantata lunar o suma de 630.000 lei, in cazul unei familii de doua persoane aceasta crescind la 1.134.000 lei. Pentru familiile alcatuite din trei membri, venitul lunar se va ridica, de la 1 ianuarie, la 1.575.000 lei. Un venit lunar de 1.953.000 de lei li se garanteaza familiilor compuse din patru persoane, iar celor cu cinci membri, 2.331.000 lei. In cazul familiilor cu mai mult de cinci persoane in intretinere, se acorda cite 157.000 lei pentru fiecare membru in plus. In functie de evolutia preturilor de consum, nivelul venitului minim garantat se indexeaza anual, prin hotarire de guvern. Ajutorul social acordat efectiv va consta in diferenta intre nivelul venitului minim garantat si venitul lunar al familiei respective. Nu vor primi nici un fel de ajutoare cei care au refuzat un loc de munca repartizat prin Agentia Judeteana de Ocupare si Formare Profesionala.
Nu muncesti, nu primesti
Un element de noutate in noua lege este faptul ca ajutorul financiar va fi conditionat de efectuarea muncii in folosul comunitatii, insa nu mai mult de 72 de ore pe luna. Pentru aplicarea acestei prevederi, normele de aplicare prevad ca primarul fiecarei localitati sa intocmeasca lunar un plan de actiuni sau de lucrari de interes local, repartizate pe persoane. Pentru a beneficia de ajutorul social, persoanele apte de munca ce nu realizeaza venituri vor fi obligati ca, din trei in trei luni, sa dovedeasca cum ca sint luati in evidenta AJOFM si nu au refuzat incadrarea in munca.
Pe linga ajutoarele amintite, prin lege se mai acorda pentru incalzire, care insa nu vor deveni operabile, conform spuselor oficialilor, decit din iarna viitoare. Ajutoarele de urgenta sint si ele prevazute de Legea venitului minim garantat, ca si ajutoarele pentru sotiile celor care isi satisfac stagiul militar sau pentru copiii nou-nascuti. In acest ultim caz, mamele au dreptul la o alocatie pentru fiecare din primii copii, de 1,4 milioane de lei, suma indexabila.

Anchete sociale la domiciliu
Pentru a beneficia de un ajutor financiar, o persoana trebuie sa completeze o cerere tip si o declaratie privind veniturile realizate. Acestea sint inregistrate la primaria in a carei raza teritoriala isi are domiciliul sau resedinta solicitantul. Componenta familiei se dovedeste cu actele de identitate ale membrilor. Solutionarea fiecarei cereri se realizeaza de persoane din cadrul serviciului de asistenta sociala, desemnate prin dispozitie de catre primar. Dupa inregistrarea intr-un registru special, pentru fiecare cerere se intocmeste o documentatie distincta, urmind apoi o verificare obligatorie, la domiciliu, a situatiei reale. Dupa efectuarea anchetei sociale, se poate trece la stabilirea cuantumului ajutorului social la care are dreptul solicitantul sau familia sa, ultimul cuvint avindu-l primarul. Ajutorul social se acorda incepind cu luna urmatoare celei in care s-au inregistrat cererile, cu exceptia lunii ianuarie 2002. Legea spune ca, dupa caz, primarul poate dispune acordare ajutorului social fie in bani, fie prin plata unor cheltuieli de intretinere si de incalzire a locuintei, ba chiar alimente sau medicamente. Plata ajutorului social inceteaza in cazul in care nivelul veniturilor ajung sa depaseasca cuantumurile stabilite prin lege sau conditiile impuse de legiuitor nu mai sint respectate. (L.GROSEI)

Comentarii