Vinzarea Indforest s-a facut cu scandal si usi inchise

marți, 14 noiembrie 2000, 00:00
3 MIN
 Vinzarea Indforest s-a facut cu scandal si usi inchise

Ignorata timp de aproape zece luni, privatizarea SC Indforest SA a generat, ieri, un scandal de proportii atit intre cei doi ofertanti, cit si intre acestia si comisia de licitatie. In fapt, scandalul plutea in aer inca dinaintea inceperii licitatiei, cind seful Serviciului Teritorial al FPS Vrancea, Petrus Gaspar, i-a cerut directorului de la Indforest, Dumitru Nagit, sa nu participe la licitatie pe motiv ca ofertantii nu sint tocmai dispusi sa aiba in jurul lor si alte persoane, lucru pe care l-a indicat si reporterilor nostri. Cei doi participanti la licitatie au fost: brasoveanul Lucian Adrian Boghiez, reprezentat de Constantin Sandu din Buzau si Mihai Nasture, reprezentat de Vasile Hornea, ambii din Bucuresti. Vizibil deranjati de prezenta presei in sala de licitatie, cei doi ofertanti au solicitat comisiei, formata din seful FPS Vrancea Petrus Gaspar, jurista Dorina Calin si expertul Florin Buculescu, o licitatie cu usile inchise, departe de ochii reporterilor nostri. "Noi am venit aici sa licitam, nu sa stam de vorba cu presa. Tinem licitatia sau o anulam din cauza prezentei presei in sala", au fost doar o parte dintre argumentele buzoianului Constantin Sandu de a-i tine pe reporteri cit mai departe de locul licitatiei.
Premiera in privatizarea vrinceana
Intre a-i supara pe cei doi investitori si a incalca legea, Petrus Gaspar a ales sa scape de presa. Nici macar explicatiile juristei FPS, cum ca aceste licitatii sint publice si ca nu ofertantii decid cine poate intra in sala sau nu, nu l-au determinat pe seful FPS Vrancea sa adopte o pozitie legala. Vinzarea pachetului majoritar de actiuni de la Indforest s-a facut cu usile inchise, in 10 minute, urmata de un scandal cum nu a mai existat in privatizarea vrinceana de pina acum. Cele 308.705 actiuni, reprezentind 70,42% din capitalul social al Indforest, au fost vindute la un pret de 4.250 lei/actiune, intregul pachet valorind 1,312 miliarde lei, ceea ce inseamna un pret de peste cinci ori mai mic decit pretul initial cerut de FPS. Contractul urmeaza sa fie incheiat joi, iar plata se va face in maximum 80 de zile de la semnarea contractului.
Bucurestenii contesta licitatia
Finalul licitatiei a degenerat intr-un scandal cum nu s-a mai vazut la FPS Vrancea pina acum. Vasile Hornea i-a acuzat pe membrii comisiei de licitatie ca au incalcat legea cind au stabilit pragul pina la care se poate cobori cu pretul, dar mai ales atunci cind l-au declarat cistigator pe adversarul sau, fara a tine cont de solicitarea sa de a i se da timp pentru a-si face unele calcule. Pe parcursul celor doua ore de discutii aprinse, acuzatiile au curs din plin, perdantul refuzind sa semneze procesul verbal si amenintind cu actionarea in instanta a FPS, pe motiv ca licitatia nu s-a tinut in conditiile legii. In acelasi timp, Mihai Nasture va depune prin reprezentantul sau o contestatie la FPS, sperind astfel in anularea rezultatului licitatiei de ieri. Printre incriminarile aduse sefului FPS Vrancea se numara si aceea de partinire a cistigatorului. Prezent pe holurile FPS, actualul director al Indforest, Dumitru Nagit, a fost invitat de Adrian Boghiez si Constantin Sandu la o discutie despre viitorul societatii pe care acesta o conduce. (Elena CRISTIAN)

Comentarii