40.000 de someri in Galati

vineri, 10 decembrie 1999, 00:00
3 MIN
 40.000 de someri in Galati

Prin reducerea cheltuielilor salariale firmele nu au ajuns insa la rezultatul propus, astfel ca disponibilizarile de personal continua si la ora actuala. In prezent, judetul Galati se "remarca" prin aproximativ 40000 de someri, dintre care mai bine de o treime si-au pierdut locul de munca in cursul acestui an si provin de la oras. Locurile de frunte in topul societatilor care au facut reduceri masive de personal le detin Sidex-ul, Navrom si ICMRSG.
Anul acesta, rindurile celor fara loc de munca s-au ingrosat considerabil, astfel ca, la ora actuala, numarul somerilor din judetul Galati a ajuns la aproximativ 40.000 de persoane. Dintre acestea, peste o treime provin de la oras. Muncitorii reprezinta cea mai napastuita categorie socio profesionala, deoarece ei continua sa detina ponderea cea mai mare in numarul total al somerilor indemnizati, adica 76,4%. In rest, un procent de 19,2% dintre someri sint persoane cu studii medii, iar absolventi de studii superioare reprezinta 4,4%. In ceea ce priveste drepturile banesti ale fostilor salariati, doar 3929 oameni mai beneficiaza de salarii compensatorii potrivit OUG nr. 98/1999, 9217 persoane primesc ajutor de somaj, 2089 de someri incaseaza ajutor de integrare profesionala si 11.887 au dreptul la alocatie de sprijin. Peste 12.700 de oameni au ramas insa si fara loc de munca si fara vreun venit, intrucit acestora le-a expirat perioda in care primeau ajutor de somaj sau alocatie de sprijin.
Cei mai mari "producatori" de someri
Dintre societatile care au furnizat cel mai mare numar de someri, Sidex, Navrom si ICMRSG detin locurile fruntase. Numai anul acesta, 5250 de siderurgisti au plecat acasa, beneficiind de salarii compensatorii in baza OG 98/99. Acestora li s-au alaturat 2576 de someri proveniti de la Navrom si alti 1800 pusi pe liber de ICMRS. Pe linga acestia, 750 de fosti salariati ai Menarom au ingrosat rindurile somerilor galateni, societatea reducindu-si cheltuielile salariale cu 40%. In acelasi scop, aproximativ 600 de angajati de la INTFOR si-au pierdut locurile de munca, inainte ca societatea sa obtina o reesalonare a datoriilor care se ridicau la peste 15 miliarde de lei. Inainte de privatizare, si firma de transport auto Atlas a recurs la aceeasi metoda de diminuare a cheltuielilor: reducerea de personal cu peste 600 de angajati.
De multe ori, somerii au ramas si fara loc de munca, si fara bani
Printre somerii care au beneficiat de plati compensatorii potrivit OG 9/97 sau OG 98/99 se numara si 30 de persoane de la Intertrans, 25 de la Agrotransport, 40 de la Galgros, 30 de la Galatex, 160 de la ICPPAM, 300 de la Galfirtex, 80 de la Transgal, 51 de la Hortigal, 140 de la Apollo, 200 de la Mehid.
Sute de someri insa nu au beneficiat de plati compensatorii, alegindu-se doar cu ajutorul de somaj si alocatia de sprijin. In aceasta situatie sint cei 70 de fosti salariati ai Turnarom, 231 de someri de la FAM, 366 de oameni de la Gama, peste 300 de disponibilizati de la Comcereal, 130 de soferi de la Transurb.
In afara de disponibilizari, putine societati dintre cele enumerate mai sus au recurs si la alte masuri de redresare, astfel ca pierderile si datoriile inregistrate nu au fost prea mult diminuate. Mai mult, ca ultima varianta, o parte dintre firmele galatene care nu aveau contractate comenzi au fost nevoite sa-si inchida portile pentru o buna bucata de timp. De exemplu, dupa nenumarate incercari esuate de privatizare, Minersort a disponibilizat 136 de angajati, raminind cu doar 28 de persoane, dupa care a fost inchisa operational, asteptind un investitor interesat. In cazul Gama insa, abia dupa privatizare, intreg personalul a fost lasat pe drumuri, dupa care patronul a pus lacat la portile fabricii. Prin inchidere operationala partiala a trecut si Mobimod Tecuci, care a mai ramas cu doar 16 salariati din 317. (Denis CIUREA)

Comentarii