Calamitatile naturale au produs pagube de peste 1300 de miliarde

miercuri, 26 iulie 2000, 23:00
2 MIN
 Calamitatile naturale au produs pagube de peste 1300 de miliarde

Conform datelor furnizate de Directia Generala pentru Agricultura si Industrie Alimentara (DGAIA), pierderile totale din agricultura galateana sint estimate la 1375,195 miliarde de lei, dintre care 22,535 miliarde de lei se datoreaza furtunilor insotite de caderi de grindina inregistrate in zilele de 9 si 14 iulie.
Cele mai afectate culturi din cauza secetei sint cele de griu, porumb si floarea soarelui, care ocupa 205.757 hectare de teren arabil.
Grindina a facut ravagii pe 734 hectare de teren cultivate cu legume, pepeni si vii, dintre care 445 hectare au fost distruse in totalitate. Pe cele 235 hectare cultivate cu legume s-au inregistrat pierderi in valoare de 13,125 milioane de lei. Aceasta suprafata apartine producatorilor agricoli privati din Cosmesti si Tecuci si a fost distrusa in totalitate. Producatorii particulari din cele doua localitati s-au trezit si fara 150 hectare de pepeni, pagubele ridicindu-se la 6,6 miliarde de lei. Viile societatilor "Bujorul", "Agroind Dealul Bujorului" si "Vinificatie-bauturi" din Galati au fost batute de grindina iar productia a fost afectata pe suprafete insumind 345 hectare, dintre care 60 de hectare sint compromise complet. Valoarea totala a pierderilor din vii se ridica la 2,804 miliarde de lei.
Pagubele totale inregistrate de agricultura galateana situeaza judetul nostru printre cele mai calamitate din tara, in conditiile in care din totalul pierderilor centralizate de Ministerul Agriculturii, care se ridica la 9721 miliarde de lei, peste 1375 miliarde de lei apartin judetului Galati.
O mina de ajutor pentru agricultorii pagubiti
Pentru a veni in sprijinul agricultorilor ale caror terenuri au fost calamitate, Ministerul Agriculturii a initiat o serie de acte normative, a caror aparitie se lasa insa asteptata. Agricultorilor le-au fost promise compensari pentru calamitati care sa acopere 20% din cheltuielile de infiintare a culturilor si 30% din valoarea pierderilor cauzate de grindina precum si reesalonarea datoriilor restante acumulate dupa data la care s-a produs calamitatea. Totodata, pentru a veni in sprijinul agricultorilor care in acest moment nu beneficiaza de fonduri pentru campania din toamna, s-a anuntat subventionarea consumului de motorina, a pretului la saminta si rambursarea catre proprietarii de cereale a cheltuielilor ocazionate de depozitarea acestora. (Mirella AUR)

Comentarii