Centrele de plasament sint burdusite de alimente expirate

marți, 27 februarie 2001, 00:00
3 MIN
 Centrele de plasament sint burdusite de alimente expirate

In luna februarie a anului trecut, au intrat in tara prin vama Constanta cantitati impresionante de alimente conservate provenind din donatii in baza programului Phare, acestea fiind destinate centrelor de ingrijire a minorilor. Desi atunci sefii de centre au transmis la ANPDC necesarul de alimente, agentia a trimis cantitati mult mai mari si intr-o singura transa. Ca urmare, alimentele nu au putut fi consumate inainte de a se altera, mai ales ca ele reprezentau un supliment acordat pe linga hrana zilnica a copiilor.
Inca din vama s-a constatat ca alimentele sint improprii consumului
Inca de la intrarea in tara, organele de control ale statului au constatat calitatea indoielnica a produselor importate, recomandind ca produsele sa fie consumate cit mai repede. La Galati au fost receptionate pe 14 februarie 2000 alimente provenite din donatii externe, in valoare de mai bine de trei miliarde de lei. Imediat, Directia de Supraveghere a Starii de Sanatate si Programe de Sanatate Publica Galati a efectuat analize de laborator si au fost declarate improprii consumului produse in valoare de 302,7 milioane de lei. "Marfurile nu erau insotite de factura din care sa rezulte clar cantitatea si valoarea marfii livrate, aviz de insotire a marfii si certificat de calitate. Marfa ambalata in cutii metalice nu prezinta etichete iar capacele nu prezinta stante privind stasurile in vigoare: data fabricatiei, lotul, termenul de valabilitate si unitatea producatoare", se arata in raportul corpului de control al CJ.
Conducatorul echipei de control, Ion Dajbog, ne-a declarat ca si conservele care aveau inscriptionate termene de valabilitate, pina in 2001 sau 2003, la examenele de laborator "au fost gasite la limita", adica ar mai fi putut fi consumate cel mult o luna sau doua. Intre timp aceste produse s-au deteriorat complet, dar nu au disparut totusi din depozitele centrelor de plasament, deoarece ANPDC nu a emis nici un document privind necesitatea distrugerii acestora.
Centrele de plasament au fost asaltate cu tone de alimente alterabile
Din exces de zel, ANPDC a livrat DJPDC cantitati care depaseau cu mult necesarul inaintat. Asa se face ca un centru de plasament care are 100-200 de copii s-a vazut asaltat cu tone de alimente usor alterabile, neexistind nici macar posibilitatea ca aceste unitati sa faca schimb de produse intre ele, deoarece numai ANPDC putea dispune o astfel de masura. Centrele au fost aprovizionate cu cantitati foarte mari de conserve (pate de ficat, pasare si porc, crenvursti conservati), faina, oua, lactate, care depasesc capacitatea spatiilor de depozitare. Din acest motiv nu se pot respecta normele privind conditiile de pastrare a acestora.
Receptia alimentelor din import s-a facut superficial
Desi legislatia in vigoare prevede ca verificarea alimentelor se face in prezenta unui delegat al unitatii beneficiare, sefii de centre nu au cerut DJPDC sa isi trimita un reprezentant care sa supravegheze receptia. Seful Serviciului Logistica, Victor Rajala, s-a disculpat spunind ca "la primirea acestor produse nu au existat semnale ca ar fi deficiente privind receptia". Conducatorul echipei de control a CJ, Ion Dajbog, a declarat ca masurile de sanctionare a celor vinovati vor fi dispuse abia dupa finalizarea intregului control la centrele de plasament, dar a nominalizat cele sase centre ale caror conduceri nu au solicitat toate documentele necesare. Este vorba de "Licurici", "Negru Voda", "Ion Creanga", "Iovan Iorgovan" si "Veronica Micle".
Presedintele CJ a cerut Autoritatii Nationale sa nu mai trimita conserve la Galati
Presedintele CJ, Dan Lilion Gogoncea, a cerut Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptii (fosta ANPDC) sa nu mai distribuie pentru centrele de plasament de la Galati alimente conservate. "Nu avem marfa proaspata in Romania? Cui ii convine sa consume alimente aflate la limina expirarii?", a spus presedintele CJ, care a adaugat ca va dispune distrugerea acestor alimente, deoarece organele de control nu isi asuma aceasta responsabilitate. (Mirella AUR)

Comentarii