Cine poarta vina constructiilor ilegale

sâmbătă, 10 martie 2001, 00:00
4 MIN
 Cine poarta vina constructiilor ilegale

Scandalul constructiilor fara autorizatii a inceput sa ia amploare, in conditiile in care tot orasul e impinzit de imobile amplasate la intimplare. Prefectul Traian Mandru sustine ca de vina pentru ca s-a ajuns in aceasta situatie nu sint doar proprietarii, ci si firmele de constructii care au ridicat cladirile respective. In plus, acesta acuza si societatile sau serviciile publice care ar fi trebuit sa dea amenzi si sa traga semnale de alarma in legatura cu acele constructii pentru care nu au fost date avize. Toate organele cu atributii de control au fost admonestate de prefect si "invitate" sa-si faca treaba.
Dupa ce ani de zile autoritatile locale au promis ca vor face in asa fel incit sa dispara toate imobilele care strica aspectul orasului, Consiliul Local a demarat o actiune de identificare si inventariere a constructiilor ilegale si a adoptat un nou regulament de urbanism. In fiecare week-end, primarul, angajatii Directiei de Urbanism a Primariei si consilierii din Comisia nr. 2 a Consiliului municipal se deplaseaza prin oras pentru a descoperi constructiile realizate fara autorizatii pentru a lua masuri de intrare in legalitate sau de demolare, dupa caz.
La rindul sau, de la investirea in functie, prefectul Traian Mandru a atacat si el de mai multe ori problema constructiilor neautorizate, dar ieri a decis sa ia taurul de coarne. Dupa ce a ascultat interventia primului ministru referitoare la constructiile cu risc seismic, prefectul a profitat de prezenta la teleconferinta a unui mare numar de reprezentanti ai serviciilor publice si societatilor de interes public si a cerut interventii prompte in cazul constructiilor ilegale. Acesta a declarat ca, in mod normal, daca toata lumea si-ar fi facut treaba, astfel de constructii nici nu ar fi trebuit sa apara. Pina acum, cind se vorbea de o constructie neautorizata, era facut responsabil proprietarul acesteia. In opinia prefectului insa, cel putin la fel de vinovate sint firmele de constructii care au realizat lucrarile respective.
Firmele de constructii ar fi trebuit sa ceara beneficiarului sa prezinte documentele de autorizare
In opinia prefectului, in municipiul Galati nu ar fi aparut nici o constructie ilegala daca, inainte de a demara lucrarile pentru beneficiar, constructorul ar fi cerut sa i se prezinte documentele de autorizare. De altfel, exista si prevederi legale conform carora agentii economici cu activitate in domeniul constructiilor trebuie sa solicite viitorului beneficiar autorizatia de constructii eliberata de Primarie pentru lucrarea respectiva. "Daca societatile de constructii ar fi cerut in prealabil autorizatiile respective, nu am fi avut constructii ilegale in tot orasul", a declarat prefectul.
Prezent la intilnirea de ieri, coordonatorul Grupului de Pompieri, colonelul Emanoil Stan, a dat drept exemplu o bine-cunoscuta constructie din muncipiu, la realizarea careia nu s-au respectat nici un fel de norme legale. Este vorba de o constructie a societatii Galgros, care s-a realizat fara a se tine cont de prevederile legale privind protectia impotriva dezastrelor. In opinia colonelului Stan, la realizarea lucrarilor nu au fost utilizate materiale care sa protejeze cladirea impotriva incendiilor, iar amplasamentul nu permite accesul echipelor de interventie. "Pentru aceasta constructie s-au dat amenzi in fiecare luna", a spus comandantul Grupului de Pompieri.
Toate organele de control vor fi pe capul proprietarilor de constructii ilegale
O constructie realizata conform legii implica obtinerea in prealabil de catre beneficiar a certificatului de urbanism si a autorizatiei de constructie. Dupa cum ne-a declarat unul dintre directorii din cadrul Prefecturii, Lucian Mehedinti, obtinerea autorizatiei de constructie de la Primarie implica eliberarea in prealabil a avizelor de la foarte multe institutii si societati de utilitate publica: Inspectoratul Teritorial de Protectie a Mediului, Inspectoratul de Stat pentru Calitatea Constructiilor, Apaterm, Electrica, Distrigaz, Romtelecom, Inspectoratul de Protectie Civila, Pompieri etc.
Abia dupa obtinerea acestor avize, Primaria elibereaza autorizatia de constructie pentru realizarea lucrarii conform proiectului. Daca lipseste fie si numai un aviz, Primaria nu elibereaza autorizatia.
Cu toate acestea, foarte multe persoane angajeaza constructorii inainte de a finaliza demersurile pentru obtinerea autorizatiei asa incit, daca ulterior i se refuza un aviz, nu mai poate abandona lucrarea si construieste in continuare, in speranta ca va reusi intr-un final sa intre in legalitate. Prefectul a fost foarte categoric in momentul in care le-a cerut tuturor organelor de control din judet sa se puna serios pe treaba si sa dea amenzi fara discriminare pentru orice neregula constatata, pina cind proprietarul va intra in legalitate. Referitor la firmele de constructii, prefectul a declarat ca le considera vinovate de faptul ca s-au incintat de obtinerea unui contract si nu s-au asigurat la timp de faptul ca lucrarea pentru care sint platiti este legala. Conform Legii 10/1995, agentii economici care lucreaza in domeniul constructiilor sint obligati sa solicite beneficiarului lucrarii documentele de autorizare. Dupa cum ne-a declarat patronul unei importante firme de constructii din Galati, exista situatii in care lucrarile sint demarate inainte de obtinerea autorizatiei, doar in baza afirmatiilor beneficiarului ca s-a depus documentatia la Primarie. Societatile de constructii care procedeaza in acest mod pot fi sanctionate cu amenda, si tocmai aceasta prevedere legala a stat la baza cererii prefectului de a fi facute responsabile de constructiile neautorizate si firmele care au prestat aceste servicii. Din pacate, se pare ca o buna parte din constructiile ilegale au fost realizate de constructori care muncesc "la negru", deci nu au cum sa fie depistati si trasi la raspundere. Ramine de vazut daca organele de control isi vor face treaba si vor "scutura" macar citeva firme de constructii care au incalcat legea. (Mirella AUR)

Comentarii