Filiera Solventul a inselat statul cu aproape 25 de miliarde de lei

sâmbătă, 21 aprilie 2001, 23:00
6 MIN
 Filiera Solventul a inselat statul cu aproape 25 de miliarde de lei

Asocierea dintre RAFO Onesti si o obscura firma din Republica Moldova a prejudiciat serios bugetul statului. Firma Farm Petrol Chisinau a obtinut aprobarea Ministerului Industriilor si Comertului, pentru a produce in colaborare cu RAFO Onesti un solvent aromatizat, insa moldovenii au produs benzina, pe care au vindut-o prin intermediul unor firme fantoma, fara sa plateasca accize sau alte taxe. Afacerea a produs bugetului statului o paguba de aproape 25 de miliarde de lei, in numai trei luni.
Aparitia Ordonantei de Guvern 134, in toamna anului trecut, i-a determinat pe comisarii Garzii Financiare sa spere ca evaziunile fiscale din domeniul petrolului vor lua sfirsit. Actul normativ a stabilit cu precizie ca producatorii de benzine si motorine sint doar cei care au instalatii de procesare in proprietate si i-a obligat pe producatori sa plateasca accizele si alte taxe la stat. Ordonanta s-a dorit doar o bariera in calea mafiei procesarilor, prin care "firme de buzunar" incheiau un contract cu o rafinarie si obtineau produse petroliere, pentru care urmau sa achite accize. De cele mai multe ori, firma vindea benzina si motorina, fara sa vireze nimic la bugetul statului, apoi patronul disparea sau isi vindea societatea plina de obligatii unei firme fantoma, niciodata de gasit.
Itele incilcite ale unei afaceri cu petrol
Pentru citeva luni, procesarile au fost stopate, dar, inventiv, romanul a gasit o solutie. Reteta este simpla: firme de buzunar produc in rafinarii sau in instalatii dubioase solventi sau alte produse, in realitate benzine de calitate inferioara, care pot fi vindute ca atare sau care pot fi amestecate cu alte fractii si se obtine benzine cu cifre octanice ridicate. Dupa aproape doua luni de cercetari, comisarii Garzii Financiare Bacau au reusit sa descilceasca itele unei asemenea afaceri. Protagonisti: Farm Petrol Chisinau si Rafinaria Onesti.
Povestea, foarte incilcita, de altfel, a inceput in toamna anului trecut, cind filiala din Galati a Farm Petrol Chisinau a incheiat un contract de asociere in participatiune cu rafinaria onesteana, pentru producerea unui solvent aromatic denumit Farmarom. Produsul este destinat industriei de lacuri si vopsele si urma a fi exportat in Republica Moldova. Pe 28 decembrie 2000 – in treacat fie spus, chiar ziua in care a fost validat Guvernul Nastase – Farm Petrol a obtinut avizul Ministerului Industriilor si Comertului si pe cel al Ministerului Finantelor pentru producerea solventului si scutirea de la plata accizelor. Conform contractului de asociere dintre RAFO si Farm Petrol, firma moldoveana se obliga sa aduca din Ucraina un amestecator si sa refaca niste conducte, iar RAFO punea la dispozitiea societatii terenul si anumite instalatii si rezervoare.
Numai ca aportul Farm Petrol s-a limitat doar la a aduce un motor electric uzat in valoare de 190 de dolari, o pompa de apa de 300 de dolari si niste robineti. Valoarea totala a investitiei s-a ridicat la 800 de dolari. Curios este insa faptul ca firma a inregistrat prima factura de vinzare a solventului pe 22 decembrie, deci a inceput sa produca inainte de a obtine toate avizele necesare si fara amestecator – utilaj esential in producerea solventilor – pe care nici nu l-a mai importat.
Garda Financiara intra pe fir
Garda Financiara a sesizat ca afacerea Farm Petrol are iz de benzina si a urmarit evolutia productiei. Comisarii Garzii au analizat consumurile tehnologice ale societatii si au constatat ca materiile prime pentru solvent sint identice cu cele folosite la producerea benzinei. Aprofundind cercetarile, comisarii au descoperit ca farm Petrol nici nu avea trecut in domeniul de activitate producerea solventilor, iar toate veniturile obtinute in cadrul acestei afaceri, adica 1,3 miliarde de lei, au fost confiscate de Garda Financiara. Trebuie precizat, insa, ca imediat dupa aceasta actiune a Garzii, Farm Petrol si-a inclus in obiectul de activitate fabricarea solventului. Operatiunea a durat numai o zi, fapt ce i-ar umple de invidie pe cei care cunosc ce inseamna Registrul Comertului.
Primul contract incheiat pentru furnizarea a 500 de tone de solvent a fost cu societatea bucuresteana Titan Oil, inca inainte de a se obtine avizele necesare. Cind a verificat Titan Oil, Garda a descoperit ca sediul societatii era intr-o garsoniera din Bucuresti, in care locuia o studenta din Onesti. Administratorul firmei, George Sabadac, a fost arestat in luna ianuarie, atunci cind a explodat o bomba la Onesti. El le-a furnizat o surpriza comisarilor, dupa ce a semnat chiar in ziua in care a fost transferat din arestul Politiei Bucuresti o delegatie prin care a imputernicit o alta persoana care sa-l reprezinte in relatiile de afaceri. In acelasi timp, printr-o compensare, Titan Oil, si Farm Petrol si-au stins obligatiile contractuale.
Citeva zile mai tirziu, Garda Financiara Vilcea a descoperit doua cisterne care trebuiau sa ajunga la societatea Mihalis, al carei administrator, un anume Acrismaritei Mihai, avea deja doua dosare intocmite de Garda Financiara, tot pentru niste afaceri cu petrol. Acrismaritei a cumparat in ianuarie 2001 partile sociale ale SC Mihalis si a inceput sa cumpere de la Farm Petrol solvent pe care a inceput sa-l valorifice. A fost descoperita o factura prin care Mihalis a vindut unei firme fantoma din Vaslui solventul, aceasta vindea mai departe produsul la Tirgu Jiu, dar la destinatie ajungea, de fapt, benzina Premium II.
Tentaculele "Farm Petrol" se intind in mai multe judete
Pe 8 martie, dupa descoperirile de la Vilcea, comisarii bacauani au ridicat documentele Farm Petrol, in ciuda tertipurilor patronului, Victor Terente, care a incercat sa invoce tot felul de motive pentru a nu prezenta actele. In scurt timp, la Arad s-au descoperit solvent de la Farm Petro, furnizat tot prin SC Mihalis, catre societatea Rohun Trading. Firma aradeana a achitat factura catre Farm Petrol, pentru produsul cumparat: benzina Premium II. Analizind solventul, comisarii Garzii Financiare de la Rimnicu Vilcea au descoperit ca produsul are aceleasi caracteristici cu benzina Regular si poate constitui baza pentru o benzina cu cifra octanica 95, obtinuta printr-un simplu amestec cu un alt component.
Surpriza cea mare a constituit-o, insa, declaratia de conformitate a produsului. Aceasta era, chipurile, eliberata de RAFO pentru benzina Premium cu cifra octanica de 95. Intrebati, cei de la RAFO au spus ca actele sint false pentru ca sigla de pe acte nu mai era folosita de societatea onesteana, iar rafinaria nici nu producea benzina de 95.
Revenind la Rohun, firma aradeana, aceasta tocmai primise patru vagoane cu solvent pe care trebuia sa le descarce. Insa, din varii motive, firma le-a refuzat ca necorespunzatoare calitativ. Mihalis si o alta societate, Karpa Comal, ce apartine unui anume Carol Pais, a redirectionat vagoanele catre o SC Tomasiuli SRL Patrauti. Numai ca Garda Financiara din Suceava a intrat pe fir si, in urma unor analize de laborator efectuate la Bacau, s-a ajuns la aceeasi concluzie: solventul este benzina.
Citeva concluzii
Farm Petrol a produs in citeva luni cel putin 2100 de tone de "solvent" aromatic, care a ajuns la destinatie pe post de benzina. Calculul Garzii Financiare a demonstrat ca bugetul statului a fost prejudiciat cu 13,4 miliarde de lei drept accize, TVA in valoare de 2,5 miliarde de lei, 8,6 miliarde – taxa Basescu, 690 de milioane taxa de un cent pe litrul de benzina si 400 de milioane penalitati. In plus, Farm Petrol a incheiat un contract de know-how cu o firma din Ucraina pentru reteta de solvent. Contractul, in valoare de 200.000 de dolari, ar fi urmat sa fie inclus in contractul de asociere cu Rafo drept aport la capital, astfel incit rafinaria ar fi fost scoasa din carti, reducindu-i-se partea.
Aceasta poveste ridica numeroase semne de intrebare. Cum de a putut o firma cu un capital de 134 de dolari – Farm Petrol – sa prosteasca doua ministere primind aprobare pentru o reteta de solvent care era de fapt benzina ? Cum de a intrat RAFO in acesta asociere cel putin dubioasa si cum ditamai specialistii de la rafinarie nu au observat ca solventul produs era de fapt benzina? Ce a pazit Directia Chimie si Petrochimie din Ministerul Industriilor si a cui este semnatura indescifrabila de pe actul emis de minister prin care Farm Petrol era scutita de accize, desi o astfel de scutire se acorda prin act normativ? Si, sa nu uitam un amanunt: toti cei care lucreaza la Farm Petrol sint fosti salariati ai RAFO, iar unii dintre ei au avut si functii. Comisarul sef a evitat insa sa ofere si numele celor implicati.
Acum citeva zile, Victor Terente, patronul de la Farm Petrol, a refuzat sa semneze procesul verbal intocmit de comisari. El nu s-a sfiit chiar sa-l ameninte pe comisarul Valeriu Salceanu, dupa cum a declarat joi acesta. (Razvan BIBIRE)

Comentarii