Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Furnalul mortii

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Trei oameni au murit si zece au fost raniti in explozia produsa ieri la kauperul 4 al furnalului 4. cadavrele celor trei morti, printre care se afla si cel al unei tinere de 27 de ani, au fost pur si simplu sfirtecate. Nenorocirea pare sa fi fost generata de o acumulare de gaze produsa in interiorul cosului de fum al furnalului. Consilierul guvernamental Petrisor Peiu va sosi la Galati pentru a investiga cauzele tragediei.
    Un intreg oras s-a cutremurat ieri la aflarea vestii ca in Combinatul Siderurgic s-a produs o noua tragedie. In explozia produsa in jurul orei 8 si 40 de minute la furnalul patru, socotit pina acum cel mai modern si mai sigur dintre furnalele de pe platforma, au murit trei oameni si au fost raniti grav alti zece. La citeva minute dupa accident, Salvarile incarcate cu raniti au inceput sa curga suvoi dinspre Combinat spre Spitalul Judetean. Nenorocirea a adunat in curtea spitalului o multime de oameni, rude ale celor raniti sau oameni care vroiau sa afle daca printre cei care au ajuns la spital nu se afla, din intimplare, si membrii familiilor lor. Ei au asistat la adevarate scene de groaza, in care oameni raniti, plini de singe si cu hainele rupte si murdare de praf, erau carati pe targi in timp ce urlau de durere. Activitatea Spitalului Judetean a fost data complet peste cap, toate salile de operatie si Sectia de Urgente fiind umplute pina la refuz cu accidentatii care aveau nevoie urgenta de ajutor. Dupa cum declara ieri dimineata directorul de Productie al Combinatului, Aurelian Mocanu, kauperul furnalului a explodat in timp ce o echipa de muncitori efectua o reparatie, bucatile de beton armat din cosul de fum fiind imprastiate de suflu pe o distanta de 50-60 de metri. Deocamdata, nu se cunosc motivele care au condus la aceasta tragedie, cauza cea mai probabila fiind o acumulare de gaze. Pentru stabilirea cu exactitate a cauzelor care au stat la baza acestei nenorociri, la Galati urma sa se deplaseze ieri o comisie guvernamentala condusa de consilierul primului ministru, Petrisor Peiu.
    La citeva minute dupa ora 9,00, prima Salvare cu accidentati de la Sidex intra, cu sirena pornita, pe poarta Spitalului Judetean. Din ea au fost scosi patru raniti plini de singe, cu hainele rupte si pline de praf si pamint care urlau de durere si cereau cu disperare sa fie ajutati. Printre gemete, in timp ce era transportat cu targa spre Serviciul de Urgenta, unul dintre ei ne-a dat primele detalii despre tragedia care tocmai se petrecuse in Combinat.
    "Lucram pe schela, la furnalul patru. Am auzit la un moment dat o explozie si m-am trezit la pamint. Am mai apucat sa-mi vad colegii acoperiti de caramizi si trupuri pline de singe aruncate peste tot", ne-a declarat lacatusul Mihai Giusca. La scurt timp dupa aceasta discutie, el avea sa ia drumul sectiei de Reanimare, de unde ulterior avea sa fie dus la Ortopedie pentru a fi operat.
    Suflul exploziei i-a smuls tinarului inginer Banica Stefan mina si un picior
    Primul decedat avea sa fie inregistrat in jurul orei 9,20 de minute. Seful de sectie Banica Viorel, caruia suflul exploziei ii smulsese pur si simplu mina si piciorul sting, isi daduse ultima suflare in timp ce era transportat spre spital.
    In momentul in care cadavrul tinarului inginer a fost scos din Salvare, cei citiva muncitori din Sidex scapati teferi din explozie care venisera la spital impreuna cu colegii lor grav raniti au izbucnit in lacrimi. "Muncim intr-un pericol continuu, insa nimeni nu vrea sa recunoasca acest lucru. Pe omul asta il astepta familia acasa. Pe toti ne asteapta cineva acasa", ne-a spus, aproape isterizat, un muncitor care scapase ca prin minune din cosmarul de la furnal.
    Rudele si colegii celor de la Furnalul 4 s-au adunat in fata spitalului la scurt timp dupa catastrofa
    In mai putin de jumatate de ora, Urgenta Spitalului Judetean devenise neincapatoare, din Salvarile care curgeau una dupa alta pe strada Brailei fiind scosi noi si noi raniti. Toti medicii din spital coborisera la Urgenta pentru a tria bolnavii. Specialistii in chirurgie toracica de la Spitalul Municipal si cei de la TBC venisera si ei la Judetean, unde au intrat direct in salile de operatie.
    Rudele si colegii celor care lucreaza la Furnalul 4 se adunasera deja in fata spitalului in incercarea de a afla daca nu cumva printre cei ce fusesera adusi nu se aflau si membrii familiilor lor. Femei cu copiii in brate, sotii si mame ingrijorate cerseau celor de la spital informatii despre identitatea celor raniti. Pentru ca bolnavii erau trimisi insa direct in sectii pentru investigatii, fara a li se lua datele de identitate, centralizarea acestora s-a facut cu intirziere, numele bolnavilor fiind trecute abia dupa internare in registru.
    Cele treisprezece nume de pe lista nenorocirii
    In jurul orei 11,30 se conturase deja bilantul victimelor tragicului accident: trei morti si zece raniti grav. In urma exploziei furnalului si-au pierdut viata, pe linga inginerul Viorel Banica, lacatusul Lepsaru Claudia, de 27 de ani, si maistrul Stefan Holmu. Ion Negara de 47 de ani, Vasile Negru de 50 de ani, Petrica Andronas de 50 de ani, Gheorghe Dutu de 48 de ani, Tudose Vasile de 47 de ani si Costel Vlase, de 28 de ani, au fost internati in stare grava in Sectia de Terapie Intensiva a Spitalului Judetean.
    Dumitru Mohorea, de 42 de ani, a fost internat in Sectia Arsi cu arsuri in zona toracica, Vasile Tudose, de 48 de ani si Mihai Giusa de 44 de ani, aflindu-se acum la Ortopedie.
    Cea de-a zecea victima, lacatusul Dumitru Radu, de 41 de ani, care a ajuns la spital cu fractura de coloana cu sectiune de maduva, a fost primul care a intrat in operatie, medicii dindu-i putine sanse de supravietuire. Fratele acestuia, si el muncitor in Sidex, venise din Combinat direct la spital. Cu ochii in lacrimi, barbatul imbracat in salopeta si cu cascheta pe cap, parea sa-si fi pierdut deja speranta. El a refuzat sa stea de vorba cu ziaristii care il inconjurasera, preferind sa astepte in liniste iesirea din operatie a fratelui sau.
    Ultimii raniti internati in Spitalul Judetean au fost Paraschiv Grigoras, Gheorghe Causu, Oprea Calistru si Stefan Sava. Leziunile suferite de ei au fost mai usoare, astfel ca cei patru nu au necesitat internarea.
    Spitalul Judetean e total nepregatit pentru astfel de evenimente
    Acest accident de proportii a pus la grea incercare Spitalul Judetean, care nu s-a mai confruntat de multi ani cu un numar atit de mare de raniti. Medicii care au sarit imediat in ajutorul ranitilor s-au trezit ca trebuie sa lupte cu moarte cu miinile goale, deoarece institutia este lipsita pina si de strictul necesar. Celebra camera de stabilizare inaugurata inca de toamna trecuta si care ar fi fost extrem de utila in aceste imprejurari, nu functioneaza nici acum. Disperat ca nu poate vedea cum trebuie ce plagi au bolnavii, unul din doctorii aflati in Urgenta a fost nevoit sa scoata din buzunar o bancnota de zece mii de lei si a trimis o asistenta sa cumpere lamele de ras cu ajutorul carora sa indeparteze parul ranitilor.
    La fel de nepregatite pentru un astfel de eveniment s-au dovedit si cele trei ambulante ale Sidex-ului, care nu aveau nici un fel de dotari, motiv pentru care in cele din urma s-a apelat la masinile Statiei de Salvare.
    Descindere in iad
    Joi, ora 9,45, Furnalul nr.4 din Sidex. La aproximativ 65 de minute de la explozia devastatoare care a spulberat cosul de fum al acestui furnal, zeci de ofiteri de Pompieri, Politie sau Protectie Civila misunau de colo-colo cautind pe sub darmaturi alte posibile victime ale tragediei. Peste doua sute de muncitori care isi intrerupsesera lucrul in momentul in care s-a auzit bubuitura se adunasera in fata furnalului pentru a vedea ce s-a intimplat. "Citi morti sint?" era prima intrebare pe care o adresau muncitorii colegilor care sosisera la locul tragediei inaintea lor. Chiar in momentul cind reporterii Monitorului au ajuns la locul catastrofei, o ambulanta in care se afla trupul unei persoane sfirtecate de suflul exploziei pleca spre Spital.
    Mormanul de carne de pe pasarela
    Pe o pasarela aflata linga cauperul (n.r. preincalzitor) din stinga furnalului 4 zacea atirnat ceea ce mai ramasese din trupul unui lacatus. Din cauza faptului ca accesul pe pasarela era blocat cu fiarele care se prabusisera in urma exploziei, pompierilor le-au trebuit mai bine de doua ore pina sa ajunga linga gramada de carne si oase care fusese cindva trupul unui om. De jur-imprejurul furnalului erau sute de caramizi desprinse din cosul de fum spulberat de deflagratie. Din cosul care in mod normal are aproximativ 65 de metri inaltime, mai bine de jumatate fusese pur si simplu retezat de explozie. Nimeni insa nu parea sa dea importanta pagubelor materiale atita timp cit prin cotloanele furnalului inca mai zaceau cadavre.
    "Scrieti ca saracii oameni au murit nevinovati"
    Dupa ce cadavrul a fost coborit pe targa, maistrul Lepsaru s-a apropiat. In clipa in care si-a dat seama ca privea ceea ce mai ramasese din copilul lui, omul a inceput sa vomite. Doi politisti in civil au reusit cu greu sa-l ia de linga targa pe omul care se clatina si sa-l urce in masina care urma sa-i transporte fata la morga.
    Dupa consumarea acestui episod, curiosii au inceput sa se imprastie. "Doi prieteni de-ai mei au murit, domnule, in aceasta catastrofa. Am venit special de acasa sa vad ce s-a intimplat. Scrieti ca saracii oameni au murit nevinovati precum cei din explozia de la Furnalul 6", ne-a spus un siderurgist care a dorit sa-si pastreze anonimatul.
    "A fost sfirsitul lumii!"
    Muncitorii de la Furnalul 3, care se afla la o aruncatura de bat de locul unde s-a produs tragedia, ne-au povestit clipele de groaza pe care le-au trait dupa explozie. "La inceput nu se putea vedea absolut nimic. Totul era acoperit de praf. Se auzeau strigate si oamenii fugeau pe scari, plini de singe. Cereau sa urce cineva sus deoarece sint multi prinsi printre fiare si darmaturi. Va spun eu ca aici a fost sfirsitul lumii! Muncitorii care au scapat cu rani usoare au inceput sa-si scoata colegii de sub darimaturi si se strigau pe nume sa vada cine a mai ramas prins sus", ne-a relatat Emil Hanta, furnalist tehnolog la Furnalul 3.
    In timp ce politistii si procurorii cercetau de zor imprejurarile in care s-au produs tragedia, la poarta principala Sidex se adunasera, in jurul prinzului, zeci de rude ale muncitorilor de la Furnalul 4. Nimeni din conducerea Combinaului nu a binevoit insa sa apara in fata rudelor inspaimintate pentru a le lamuri intr-un fel.
    Explozia pare sa fi fost cauzata de o scurgere de gaze
    La elucidarea motivelor care au condus la aceasta catastrofa lucrau ieri reprezentantii Politiei, Inspectoratului de Protectia Muncii, Parchetului, Apararii Civile si Pompierilor. Ieri dupa-amiaza, directorul general adjunct Radu Nicu lucra la intocmirea raportului preliminar de expertiza. Surse din cadrul Sidex ne-au declarat ca cercetarile urmau sa continue, mai ales ca in Combinat era asteptata sosirea unei comisii guvernamentale conduse de consilierul primului-ministru, Petrisor Peiu.
    Muncitorii strinsi la locul exploziei vehiculau fel de fel de variante. Unii spuneau ca este vorba de o manevra executata gresit, altii erau de parere ca adevaratul motiv al catastrofei este gradul de uzura al instalatiilor. Cert este ca, in momentul producerii dezastrului, Furnalul 4 functiona sub parametrii obisnuiti deoarece se efectuau revizii si reparatii curente. Se pare ca explozia kauperului (instalatia prin care se introduce aer cald in interiorul furnalului) se datoreaza unei acumulari de gaze. Directorul de productie al Sidex, Aurelian Mocanu, a declarat ca, in urma exploziei, bucatile de beton armat din cosul de fum au fost azvirlite pe o distanta de circa cincizeci-saizeci de metri. Cele citeva sute de mii de tone de material din cosul de fum care a fost practic retezat la jumatate s-au prabusit peste oamenii aflati in apropiere.
    In clipa in care a vazut ce mai ramasese din fata lui, maistrul Lepsaru a inceput sa vomite
    Printre muncitorii adunati in fata furnalului IV circulau tot felul de zvonuri privind identitatea omului care fusese surprins de explozie in timp ce se afla pe pasarela. In cele din urma, Dumnezeu stie cum, cineva a recunoscut-o pe tinara care in ziua de salariu o facea pe casiera. "Este Claudia, asa mi-a zis un sudor care se afla in furnal si care a vazut cum a fost aruncata de suflul exploziei. Saraca, era tinara si de fiecare data cind luam leafa ea ne impartea banii. Uitati, omul de linga masina aia este tatal ei, maistrul Lepsaru", ne-a spus un muncitor de la Furnalul 2. In scurt timp, aveam sa ne convingem ca omul avusese dreptate.
    Explozia de la Furnalul 4 a produs mai multe victime decit cea inregistrata acum patru ani
    Nenorocirea careia i-au cazut ieri victime lucratorii de la Furnalul 4 este comparabila ca dimensiuni cu cea produsa in urma cu cinci ani, pe 7 octombrie 1994, la Furnalul 6. In tragedia de atunci, despre care muncitorii din Combinat isi aduc inca aminte cu groaza, au decedat Jenica Coman, de 44 de ani, Alexandru Cimpeanu, de 32 ani, Emilia Burghelea, de 46 de ani si Ciocan Viorel, de 26 ani), inregistrindu-se si trei raniti. Explozia a dislocat blindajul metalic in zona cuvei nr.3, permitind deversarea unei cantitati de 2.000 de tone de aglomerat de fonta si cocs incandescent pe platforma de incarcare. Capacitatea cuvei, de 3.500 mc/t, asigura 60% din necesarul de alimentare al furnalului. Masa de metal topit i-a surprins pe Jenica Coman si Alexandru Cimpeanu, care au fost arsi de vii. Operatoarea podului rulant care asigura incarcarea furnalului, Emilia Burghelea, a murit asfixiata in cabina de comanda, din cauza gazelor emanate de masa incandescenta. Ceilalti accidentati au suferit arsuri de gradul I, II si III pe mari suprafete ale corpului. Pentru cercetarea cauzelor care au produs acestui accident, la fata locului s-a deplasat atunci o comisie formata din specialisti ai Ministerului de Interne, Procuraturii, Ministerului Industriilor, Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, Institutului de Cercetari Metalurgice si Institutului de Proiectari Metalurgice, insa, pina in prezent, nu au fost stabilite.
    Guvernul Vacaroiu, prin purtatorul sau de cuvint, Ioan Rosca, a declarat atunci ca accidentul a fost "o premiera nationala nedorita, fiind primul accident de acest gen din istoria siderurgiei romanesti". Dupa cinci ani, insa, istoria s-a repetat. Ramine de vazut cum a fost posibil sa se intimple asa ceva tocmai la furnalul considerat cel mai modern si mai sigur din intreg Combinatul.
    Combinatul detine recordul in ceea ce priveste numarul accidentelor de munca
    Invidiati de multi pentru salariile destul de mari pe care le primesc luna de luna, siderurgistii isi cistiga piinea infruntind zi de zi tot soiul de pericole. Conditiile de munca sint grele iar accidentele de munca sint mult mai frecvente decit in alte societati. Dovada sta faptul ca, de-a lungul ultimilor trei ani, in Combinat s-au produs o multime de evenimente, unele soldate chiar cu pierderi de vieti omenesti. Practic, Sidex detine recordul la nivelul orasului la acest capitol.
    In 30 august 1993, macaragiul Stefan Zamfir, de la sectia Convertizoare a fost accidentat mortal, dupa ce o oala plina cu zgura a explodat, improscind cu lichid incandescent utilajul pe care il manevra. Stefan Zamfir a ars odata cu macaraua. Cercetarile Procuraturii au reliefat
    ca in oala de zgura a existat o anumita cantitate de apa, care prin descompunere a dus la producerea exploziei. Cu toate acestea, buletinul de analiza intocmit inaintea turnarii zgurei in oala, nu indica existenta unei zone de umiditate. Dupa opt luni de cercetari, Procuratura Galati a dispus incetarea urmaririi penale, fara a stabili insa pe cei vinovati de producerea acestui accident.
    La data de 23 mai 1996, la un furnal al combinatului s-a produs o alta explozie, urmata de un incendiu. Ea a fost generata de manevrele gresite efectuate in timpul evacuarii si incarcarii cu zgura a unei oale aflata la primul nivel al furnalului. Zgura topita s-a revarsat in interiorul halei pe o suprafata de 450 de metri patrati. Pompierii militari si civili au actionat aproape o ora si treizeci de minute pentru racirea zgurei si inlaturarea ei. Au fost distruse doua role cu 50 de tone de fonta, aflate la baza furnalului, paguba fiind evaluata, la acea vreme, la patru
    milioane de lei. Nu s-au inregistrat victime, iar procesul tehnologic nu a fost intrerupt.
    Doi muncitori de la Sidex Galati au murit asfixiati cu gaz de furnal in data de 26 decembrie 1996, in urma unor manevre pe care le executau in "tunelul hidro F3", necesare pentru pornirea Furnalului numarul 3. Belu Daniel (48 de ani, angajat la Sidex din 1975) si Severin
    Dumitru (50 de ani, operator chimist la Sidex din 1978) au fost surprinsi, in tunel, de aparitia brusca a gazului de furnal, extrem de toxic, murind pe loc.
    Un muncitor a decedat, iar altul a fost ranit grav, in data de 15 februarie 1997, in urma unui accident de munca, fiind loviti de lantul de cuplaj al unei instalatii puse accidental in functiune de catre electricianul de serviciu. Muncitorul Gheorghe Popa a murit, iar lacatusului Vasile Buturca i-a fost fracturata mina dreapta. Popa si Buturca au fost accidentati in timp ce reparau mecanismul de ghidare al benzii cu racleti din cadrul Uzinei cocso-chimice 2.
    In data de 10 februarie 1999, un lacatus mecanic de la Turnatoria Continua numarul 3, a murit dupa ce o piesa, in greutate de o tona, i-a cazut in cap. Neculai Dobrin (47 ani) lucra la un subsol tehnic. El a decedat, in drum spre spital, din cauza traumatismelor craniene deosebit
    de grave. In urma anchetei efectuate nu au fost descoperite cauzele producerii accidentului.
    O avarie de proportii s-a produs, in data de 31 martie 1999, la Furnalul 5, in urma acesteia 20 de tone de fonta si doua tone de zgura evarsindu-se in hala furnalului. Potrivit pompierilor, peretele furnalului s-a perforat, fapt ce a determinat curgerea fontei si a zgurii. Pompierii au intervenit imediat pentru racirea fontei revarsate si a stingerii cablurilor de comanda ale masinii de astupat-destupat furnalul. Nu au fost inregistrate victime.
    Un muncitor de la Uzina cocso-chimica nr.1 de pe platforma Sidex Galati a murit, in data de 3 iunie 1999, din cauza inhalarii unor gaze toxice. Cocsarul Cozma Costache (51 ani) din Galati a inhalat gaze toxice si si-a pierdut cunostinta. El a fost transportat de urgenta la Spitalul Judetean, dar nu a mai putut fi salvat. (Gianina IORDACHE, Iulian GROSU, Denis CIUREA)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri