Marea smecherie a platilor compensatorii

joi, 16 septembrie 1999, 23:00
4 MIN
 Marea smecherie a platilor compensatorii

SVM-urile au gasit portita de a "fenta" Ordonanta 98/1999, care prevede ca sumele investite in actiuni pot fi retrase doar dupa un an de zile. Deoarece ele nu au dreptul sa efectueze plati, cu exceptia dobinzilor si a cresterilor de pret ale actiunilor, Societatile de Valori Mobiliare apeleaza la firme intermediare care cumpara actiunile achizitionate initial de someri si le trimit acestora banii la post-restant. Pentru ca nu au voie sa lichideze contul pe care l-au deschis in momentul in care au cumparat actiuni, disponibilizatii lasa, dupa ce si-au incasat milioanele, cite o suta de mii la CEC. Din aceasta afacere, toata lumea iese multumita: SVM-urile obtin comisioane grase, in vreme ce oamenii trecuti in somaj isi iau toti banii "gramada". Pacalit iese doar statul al carui buget se subtiaza amarnic, iar acest lucru il resimtim cu totii.
Cu toate ca normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG 98/1999 prevad prin art. 30 lit. b aliniatele 4 si 5 "obligativitatea beneficiarului platilor compensatorii ca, pe o perioada de un an, sa nu solicite societatii de valori mobiliare sume de bani aflate in contul sau de numerar, cu exceptia cresterilor si dobinzilor aferente si lichidarea contului de actiuni" si "obligativitatea societatilor de valori mobiliare ca, pe aceeasi durata, sa nu efectueze plati, cu exceptia cresterilor dobinzilor aferente si sa nu lichideze conturile de actiuni la solicitarea beneficiarilor", disponibilizatii de la societatile din Galati au inceput sa-si primeasca banii la numai citeva saptamini de zile dupa ce s-au incheiat formalitatile de trecere in somaj.
Deja, oamenii fac coada in fata oficiilor postale de unde isi ridica milioanele cuvenite drept plati compensatorii. Majoritatea habar nu au ca astfel incalca legea si ar putea fi fortati sa dea banii inapoi. Ei stiu doar ca au incheiat contracte cu societatile de valori mobiliare care le-au promis ca isi vor primi salariile compensatorii foarte repede.
"Legea are o scapare"
Incercind sa deslusim care e mecanismul pe care il utilizeaza SVM-urile pentru a putea vinde actiunile cumparate in numele disponibilizatilor mai devreme de un an de zile fara a risca sa fie trase la raspundere, ne-am prezentat la una dintre societatile galatene care au inceput deja sa efectueze plati. Sub pretextul ca am fost disponibilizati de la Sidex si am vrea sa stim ce ar trebui sa facem pentru a putea intra foarte repede in posesia banilor, am stat de vorba cu brokerul de la Active International, care ne-a explicat toata procedura. El ne-a spus ca singura solutie este sa incheiem un contract de administrare discretionara a portofoliului de actiuni cu societatea pe care o reprezinta. Pentru un comision de numai 5,5% si o suta de mii de lei, suma care urmeaza sa ramina intr-un cont deschis la CEC, care poate fi lichidat doar dupa un an de zile, brokerul de la Active International se angaja sa ne dea banii "foarte repede". Intrebat cum se poate face acest lucru, atita vreme cit legea prevede ca milioanele investite in actiuni pot fi scoase doar dupa un an de zile, angajatul Societatii de Valori Mobiliare ne-a explicat ca "legea are o scapare" de care se poate profita. El ne-a spus ca in Ordonanta 98/1999 scrie ca SVM-ul nu are voie sa accepte lichidarea contului si nici sa-i elibereze disponibilizatului sumele de bani investite. Acest lucru nu impiedica societatile de valori mobiliare sa vinda actiunile disponibilizatilor mai departe, unei alte firme similare, care are voie sa le dea oamenilor bani. Astfel, SVM-ul care a incheiat contract de administrare cu somerul nu
incalca in nici un fel legea, mai ales ca respecta formal si obligatia de a nu lichida contul, in care ramin, vreme de 12 luni, o suta de mii de lei, suma minima pentru mentinerea acestuia.
Firma din Braila care joaca rolul intermediarului a inceput deja sa trimita la post-restant milioanele disponibilizatilor de la Atlas
In afacerea initiata de Active International, rolul intermediarului care le trimite disponibilizatilor banii il joaca societatea braileana Vebeco. Aceasta a expediat deja, la post-restant, o parte din sumele cuvenite celor care au fost concediati de la Atlas. Firma se pregateste acum sa repete manevra si pentru muncitorii de la Sidex, aproximativ sapte sute din cei 3.500 de disponibilizati avind deja contracte de administrare incheiate. In acelasi mod procedeaza majoritatea societatilor galatene care au ca obiect de activitate tranzactionarea actiunilor.
Smecheria" cu actiunile e de zece ori mai avantajoasa decit infiintarea unei societati comerciale
"Smecheria" pusa la punct de societatile de valori mobiliare este mult mai avantajoasa pentru someri decit infiintarea unei societati comerciale. In acest caz, pentru a putea primi toti banii cuveniti in baza Ordonantei 98/1999, oamenii trebuie mai intii sa scoata din buzunar citeva milioane pentru a-si face actele de societate si, pe deasupra, trebuie sa mai presteze si o activitate oarecare. daca "investeste in actiuni", insa, el poate cheltui banii cum vrea, fara nici o constringere, contribuind astfel la saracirea bugetului si cresterea inflatiei. (Nicoleta OPREA)

Comentarii