O gura de aer pentru Spitalul de Urgenta

miercuri, 24 octombrie 2001, 23:00
2 MIN
 O gura de aer pentru Spitalul de Urgenta

Sectia de Terapie Intensiva a Spitalului de Urgenta a fost dotata marti cu patru monitoare de ultima generatie si un aparat de autotransfuzie a caror valoare depaseste cinci miliarde de lei. "Aparatura medicala a sosit prin intermediul unui Program al Ministerului Sanatatii si al Bancii Mondiale si adevarul este ca o asteptam de un an", ne-a declarat asistentul sef al Sectiei de Reanimare, Aurel Caluian.
Cele patru monitoare fabricate in SUA sint produse de ultima generatie si cu ajutorul lor pot fi supravegheate toate functiile vitale ale corpului omenesc, de la functionarea creierului pina la circulatia singelui. Bolnavii aflati in stare critica pot fi astfel monitorizati prin aceste aparate, fara a fi nevoie de interventia umana. "Noi nu avem altceva de facut decit sa programam sistemul, sa stabilim limitele convenabile pentru pacient. Daca aceste limite sint depasite intr-un sens sau altul, sintem avertizati si putem interveni imediat", ne-a mai spus Aurel Caluian.
In scurt timp, la Spitalul de Urgenta vor sosi prin intermediul aceluiasi Program, inca patru monitoare cu o centrala a lor, adica un computer care va cumula toate datele referitoare la bolnavii supravegheati. Aceleasi performante deosebite le are insa si aparatul de autotransfuzie sosit marti. Acesta foloseste singele bolnavului in timpul interventiei chirurgicale. El urmeaza a fi utilizat in cazurile acute, respectiv a pacientilor accidentati, injunghiati, cu hemoragie mare. "Singele pierdut de bolnav se recupereaza prin aspirare, se introduce in aparat, este spalat, filtrat si reintrodus in patul vascular al pacientului. Este vorba deci de un circuit firesc intrerupt la un moment dat, dar care prin intermediul aparatului se poate reface. Singele poate fi adus si prin transfuzie clasica, dar e nevoie de cel putin jumatate de ora pentru a face comanda, pentru incalzirea lui si pentru probele de compatibilitate. In jumatate de ora multi bolnavi pot muri", a conchis Aurel Caluian. Spitalul de Urgenta urmeaza sa mai primeasca in continuare, tot prin Programul finantat de Ministerul Sanatatii si Banca Mondiala, patru aparate de respiratie artificiala si doua aparate de anestezie generala. (Camelia PRICOPE)

Comentarii