Ordonanta "Sidex", pe muchie de cutit

luni, 15 octombrie 2001, 23:00
6 MIN
 Ordonanta "Sidex", pe muchie de cutit

Ordonanta de urgenta cu privire la masurile ce se vor lua pentru privatizarea "Sidex" a stirnit, asa cum era de asteptat, reactii controversate. Facilitatile de care va beneficia combinatul galatean dupa intrarea in vigoare a acestui act normativ rastalmaceste viziunea romanilor asupra conceptului de datorie. In premiera in Romania, creantele asupra unei societati vor fi transformate in actiuni. Consecintele acestui artificiu, care are in vedere curatarea "Sidex" de orice fel de datorii, incep a fi pronosticate de analistii economici, de politicienii de la putere si de cei din opozitie. Ce e rau si ce e bine, cine are de cistigat si cine va pierde in urma intrarii in vigoare a acestui act normativ sint problemele care ii framinta pe cei aproape 30.000 de angajati ai colosului de otel, dar mai ales pe alesii acestora, parlamentarii Galatiului. Casa Judeteana pentru Asigurari de Sanatate, furnizorii de curent electric, apa si gaz stau ca pe ghimpi, gindindu-se la banii pe care ii au de recuperat de la "Sidex" si pe care ii vor mai vedea, probabil, la sfintele calende grecesti.
Cit de mult va avea de suferit bugetul local si de ce conditiile privatizarii "Sidex" au trebuit sa faca obiectul unei ordonante de urgenta promulgata dupa semnarea contratului de privatizare, sint de asemenea, intrebari la care alesii nostri nu au gasit inca un raspuns. In acelasi timp, grupul "LNM", cel care a solicitat facilitatile prezente in recentul act normativ, pare cuprins de o liniste totala. Cinicii ar spune ca indienii au aruncat piatra in lac, pentru ca desteptii din Romania sa se chinuie sa o scoata.
"Monitorul" a incercat zilele acestea sa ia pulsul politicienilor locali, in ceea ce priveste privatizarea celui mai mare combinat siderurgic din sud-estul Europei si actul normativ care deschide drumul catre acest eveniment. Din pacate, doar 5 parlamentari din 13 au putut fi contactati desi, teoretic, la sfirsitul saptaminii alesii nostri ar trebui sa se afle in Galati, preocupati de problemele alegatorilor. Ei bine, majoritatea telefoanelor mobile, platite dupa cum se stie din banii contribuabililor, erau inchise si trecute pe mesagerie vocala. Mai mult chiar, unii parlamentari si-au schimbat numerele de telefon, sefii de cabinet avind ordine stricte in privinta pastrarii secretului.
"Parerea mea ramine aceea ca aceasta privatizare este total nefavorabila"
"Am primit zilele acestea ordonanta, dar o analiza completa nu am facut inca. Parerea mea ramine aceea ca aceasta privatizare este total nefavorabila", crede senatorul PNL, Paul Pacuraru. Parlamentarul considera ca partenerul ISPAT este nepotrivit. "Societatea indiana este o firma de familie. In al doilea rind, sint sigur ca Uniunea Europeana va avea obiectii majore legate de facilitatile pe care investitorul indian urmeaza sa le primeasca. Nici un combinat din UE nu beneficiaza de asemenea facilitati. In al treilea rind, pretul este absolut ridicol. Nu pot sa cred ca cineva a putut gindi conditii atit de proaste. Vreau sa discut cu partenerii din grupul PNL si sa introducem amendamente. Va pot spune ca trecerea acestei ordonante de Parlament este pe muchie de cutit", a pus punctul pe i senatorul PNL.
"Privatizarea Sidex – cu pistolul la timpla"
"Recent, Guvernul Romaniei, asumindu-si riscuri mari, periculoase si grave, a emis Ordonanta de Urgenta pentru privatizarea Combinatului Sidex. Comisia aprobata de Parlament pentru privatizarea Combinatului a comis cel putin doua erori majore, fundamentale: concurenta si ajutorul de stat. Combinatul Sidex nu a fost pregatit corespunzator pentru privatizare: tehnic, financiar, managerial si ca imagine", este punctul de vedere al senatorului PRM, Carol Dina. "Pregatirea «concursului» de privatizare intr-o perioada de lucru prea scurta, lipsa de informatii suficiente si adoptarea unor decizii pripite au inlaturat investitorii potentiali, raminind in cursa unul singur, considerat strategic: LNM Holding NV, firma off-shore, cu sediul in Curaçao – Antilele Olandeze – Caraibe, cu un capital social depus de numai 10 milioane de dolari", si-a continuat argumentatia parlamentarul.
"Sub aceste auspicii, privatizarea Sidex – cu pistolul la timpla – s-a derulat cum a vrut "LNM Holding NV". Partidul Romania Mare cere Guvernului sa retraga Ordonanta de Urgenta emisa, iar Comisia de Privatizare a Combinatului sa reia procedura de privatizare", este verdictul dat de Carol Dina si de PRM.
Intilnire cu toti parlamentarii de Galati pentru a analiza textul Ordonantei
Asta vrea deputatul PNL, Victor Paul Dobre. "Eu sint preocupat in primul rind de implicatiile in planul local", a tinut sa sublinieze parlamentarul. "Bineinteles ca sint oameni (parlamentari de specialitate, in domeniul economic, din rindul PNL- n.n) care vor face o analiza si bineinteles ca va fi o atitudine a parlamentarilor PNL vizavi de Ordonanta. Ce pot spune eu este ca, legat de ceea ce tine de resursele locale si resursele pentu asistenta de sanatate, voi avea interventii in Parlament, dar dupa ce voi avea o discutie, cum este normal, cu prefectul, primarul si presedintele Consiliului Judetean, in care o serie de lucruri vor fi explicate", a mai declarat Victor Paul Dobre.
"Sidex a fost dat de pomana"
"Practic, Sidex-ul a fost dat de pomana, in niste conditii imposibil de acceptat pentru un om cu mintea intreaga", este de parere deputatul PD, Mircea Nicu Toader. "Trebuia intii facuta Ordonanta, sa se spuna: astea sint conditiile in care vind Sidexul si, cine da mai mult, ala il ia. Nu sint impotriva privatizarii Combinatului, ca unica solutie, dar privatizarea in asemenea conditii trebuia anuntata inainte. Parerea mea este ca, in asemenea conditii, puteam obtine mult mai multi bani. Noi nu am facut altceva decit am oferit, pe 25 milioane de dolari, totul. Nu se tine cont de flota Combinatului, care are doua impingatoare ce valoreaza aproximativ 6 milioane de dolari, de toate barjele care fac vreo 6-7 milioane de dolari, plus toate vagoanele care oricind pot sa plece in retea (si care fac alte citeva milioane de dolari). Mai punem stadionul si blocurile si e suficient", s-a aratat intrigat parlamentarul. "Orice manager, orice firma, chiar si din Romania, putea sa ia acest Combinat in aceste conditii. Ce garantie ofera Ispat? Plateste 25 milioane de dolari si cumpara celelalte actiuni cu 20 milioane de dolari? Nu scrie nicaieri ca, daca nu tine Combinatul in functiune 10 ani, statul are niste garantii. Nu exista nici un fel de garantie. Pur si simplu combinatul este oferit pe tava."
"Conditiile din Ordonanta nu sint date cumparatorului, ci Sidex-ului, indiferent de cumparator"
"Eu am fost de acord cu privatizarea inca de la inceput. Eu stiu ce inseamna o firma privatizata, pentru ca am vazut in toata lumea firme privatizate", ne-a declarat deputatul PSD, Sandu Florentin. "Conditiile din Ordonanta nu sint date cumparatorului, ci Sidex-ului, indiferent de cumparator. Sint singurele conditii in stare sa faca Sidex-ul sa mearga mai departe", este de parere parlamentarul.
"Cei din opozitie, care critica Ordonanta, nu trebuie sa uite ca ar fi trebuit s-o faca dinsii, la vremea respectiva, cind erau la putere. Pina la urma care este supararea? Ca este vorba de o privatizare cu o firma care nu convine unora sau altora?", a criticat parlamentarul fosta Putere.
"Eu sper, totusi, ca Ordonanta s-a facut cu mare responsabilitate"
In calitate de reprezentant al Executivului in teritoriu prefectul Traian Mandru a recunoscut ca, intr-adevar, citeva lucruri sint neclare in actul emis de Guvern. "Eu ma bucur ca cei din opozitie isi manifesta interesul pentru anumite probleme care, stiu eu, pot sa creeze in viitor probleme pentru cetatenii Galatiului. Sint citeva lucruri in ordonanta care, intr-adevar, la o prima citire, par neclare, dar, pentru faptul ca nu au aparut niste instructiuni, este greu sa spui cum se clarifica acele articole. Noi ne bazam pe faptul ca aceasta Ordonanta va fi discutata in Senat si in Camera Deputatilor. Am convenit ca acele articole sa fie foarte atent analizate si clarificate, daca este posibil, chiar cu modificare punctuala, pentru a nu cadea intr-o capcana. Eu sper, totusi, ca Ordonanta s-a facut cu mare responsabilitate", a declarat prefectul. (Mirella AUR, Marian COMAN)

Comentarii