Pedepse mai mari pentru cei care-i agreseaza pe padurari

duminică, 18 iunie 2000, 23:00
2 MIN
 Pedepse mai mari pentru cei care-i agreseaza pe padurari

Statutul personalului silvic, intrat in vigoare la 30 mai 2000, are un capitol special referitor la protectia personalului silvic in care sint prevazute sanctiuni foarte mari pentru agresiunile asupra angajatilor din acest domeniu. Totodata, aici sint prevazute si drepturile de care beneficiaza lucratorul silvic, familia acestuia sau urmasii celui care si-a pierdut viata in urma unui asemenea incident.
Drepturile personalului silvic se regaseau pina luna aceasta in mai multe acte normative, odata cu aparitia Statutului toate drepturile si indatoririle angajatilor fiind concentrate intr-un capitol special intitulat "Protectia personalului silvic". Acesta prevede ca acele persoane care comit infractiunile de lovire, vatamare corporala sau chiar omor impotriva personalului silvic sa primeasca un spor de pedeapsa reprezentind jumatate din pedeapsa prevazuta pentru acest fapte in Codul Penal.
Aceeasi majorare a pedepselor este valabila si pentru cazurile in care sotul, copiii sau parintii angajatului silvic sint amenintati in scop de intimidare sau razbunare pentru masurile pe care le ia lucratorul in timpul serviciului. In cazul in care familia unui angajat este amenintata de o persoana suprinsa ca deterioreaza amenajarile forestiere, Directia Silvica respectiv Ocolul Silvic sint obligate sa anunte organele de urmarire penala si sa solicite cercetarea cu prioritate a cazului. Daunele materiale suferite de angajatul silvic si familia acestuia sint suportate, asa cum prevede OG 59/2000, de unitatea la care lucreaza cel agresat, urmind ca ele sa fie ulterior recuperate de la cei vinovati. Urmasilor celor care si-au pierdut viata in timpul exercitarii atributiilor de serviciu din cauza unei agresiuni, li se acorda o pensie de urmas egala cu salariul lunar pe care l-a avut salariatul la data comiterii omorului, precum si de alte drepturi prevazute de lege: lemne gratuite pentru incalzire in fiecare an si pentru constructii, etc. Aceste ajutoare se acorda sotului si copiilor, iar in cazul in care nu exista urmasi, drepturile sint acordate parintilor celui decedat.
Directorul Ocolului Silvic Galati, Radu Miloevici, considera sa prevederile Statutului sint bine-venite, desi pe raza Ocolului pe care il conduce astfel de cazuri sint destul de rare. "Galatiul are padure putina fata de alte judete iar infractiunile sint destul de rare. Ne confruntam cu cazuri de furt din padure in special toamna si iarna, dar nu am mai avut cazuri de paznici agresati de mai bine de un an", a declarat directorul Miloevici. (Mirella AUR)

Comentarii